Tampereen taidemuseon kesän 2024 näyttely HYPER on kansainvälinen suurkatsaus hyperrealistisen kuvanveiston historiaan 1970-luvulta nykypäivään.
Näyttely esittelee yhteensä 27 taiteilijaa eri puolilta maailmaa. Mukana ovat myös suuntauksen kuuluisimmat edustajat.
Hyperrealistiset veistokset jäljittelevät ihmiskehoa tai sen osien muotoa, piirteitä ja pintaa jopa typerryttävän tarkasti. Ei siis ihme, että katsoja voi kuvitella katselevansa kopioita todellisista ihmisistä.
Sisällöllisesti työt käsittelevät ihmiselämää kaikessa moninaisuudessaan syntymästä kuolemaan: rooleja ja identiteettejä, tunteita ja kokemuksia sekä ihmisluonnon universaalisuutta.
Kloonit ja oudot mittakaavat
Näyttely jakautuu viiteen osaan, joita ovat ihmiskloonit, mittakaavalla leikkiminen, muodonmuutoksiet, kehon osat ja monokromaattisuus eli yhden värin eri sävyjen käyttö.
Ihmisklooneja edustavat muun muassa Duane Hansonin ja John DeAndrean uraauurtavat teokset sekä nykytaiteilijapari Glaser ja Kuntz, joiden elokuvalliset veistokset myös puhuvat.
Mittakaavan muunnoksia hyödyntäviä taiteilijoita ovat esimerkiksi Ron Mueck, Zharko Basheski ja Sam Jinks, jotka tarkastelevat maailmaa kasvattamalla tai supistamalla hahmojen kokoa.
Evan Penny, Berlinde de Bruckere ja Patricia Piccinini ovat puolestaan ryhtyneet tutkimaan muodonmuutoksia ja ihmiskehoa vääristyneestä näkökulmasta. Heidän innoituksenaan toimii nykytieteen mahdollistama virtuaalitodellisuus.
Yksittäisiin ruumiinosiin keskittyneiden taiteilijoiden työt ovat laadultaan usein humoristisia. Maurizio Cattelanin Ave Maria -teoksen irralliset käsivarret herättävät myös lähihistoriaan liittyviä hätkähdyttäviä mielikuvia.
Monokromaattisuus on George Segalin, Brian Booth Craigin ja Robert Grahamin tyylikeino, jolla he haluavat korostaa ihmiskehon estetiikkaa.
HYPER-näyttely on toteutettu yhteistyössä saksalaisen Institut für Kulturaustauschin kanssa. Teoksia on saatu lainaksi näyttelyyn taiteilijoilta, gallerioilta, taidesäätiöiltä ja yksityiskokoelmista ympäri maailman.
HYPER
1.6.–29.9.2024
Tampereen taidemuseo