Seinäjoella avautunut Juureva jussipaita -näyttely esittelee Pohjanmaan symbolin ja käsityöperinteen villavan helmen historian sata ensimmäistä vuotta.
Teksti: Päivi Ikonen
Tehdään ensin testi. Kun sinua pyydetään mainitsemaan tunnettu pohjalainen, kuka tulee ensimmäisenä mieleesi?
Aivan. Sama mies pälkähtää oitis päähän monelle muullekin.
On siis kutakuinkin itsestään selvää, että Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan kesänäyttelyn kunniapaikalla komeilee Juha Miedon jussipaita, jonka hiihtokuningas on ystävällisesti lainannut suven ajaksi seinäjokelaisten kulttuuritoimijoiden käyttöön.
Taito Etelä-Pohjanmaa ry:n ja Seinäjoen museoiden yhdessä tuottama näyttely tarjoaa katsauksen perinnepaitaan myös sanoin ja kuvin. Ne todistavat, ettei historiallinen paita millään muotoa edusta pelkästään menneen talven lumia.
Arvaattekin jo, kuinka seinäjokelaiset abiturientit pukeutuvat penkkariajelulle ja millaisissa asuissa maakunnan suosikkiyhtye Rehupiikles astelee estradille, kun tarkoituksena on tehdä erityinen vaikutus yleisöön.
Jussipaitaa eivät pysäytä edes reaalimaailman rajat.
Kalevan Navetan näyttelyssä nähdään legendaarinen vaatekappale yllään myös kuuluisa fiktiivinen Jussi eli Toivo Särkän Pohjalaisia-filmatisoinnin päähenkilö.
Pohjalais-Jussin tuntoja tulkitsi ikimuistoisesti aikansa tähtinäyttelijä Eino Kaipainen.
Näyttelyssä pääsee katsomaan myös videon, joka esittelee uusien pohjalaispaitojen valmistusprosessia tuusulalaisessa Kutomo Holopaisessa.
Käsityöperinnön kummikohde
Jussipaita on myös tuote, jonka Taito Etelä-Pohjanmaa on valinnut käsityöperinnön kummikohteekseen.
Tarkoituksena on vahvistaa paikallisen perinnön näkyvyyttä ja alueellista kulttuuria. Jussipaitakulttuuriin liittyvää materiaalia ja muistitietoa on nimittäin tallennettu museoihin yllättävän vähän, vaikka paitaa onkin tutkittu esimerkiksi Marketta Luutosen väitöskirjassa.
Yhdistyksen yhteistyökumppanina tiedon keruussa ja säilyttämisessä ovat parin viime vuoden aikana toimineet Seinäjoen museot, jotka etsivät ja vastaanottavat edelleen jussipaitaan liittyviä tarinoita ja esineitä.
Museoassistentti Henni Mäntylä ja kokelma-amanuenssi Nina Takala toivovat erityisesti, että kesän näyttely tuottaa lisää tietoa paidasta, sen käytöstä ja tekijöistä sekä siihen liittyvistä mielikuvista.
Juureva jussipaita Taide- ja kulttuurikeskus Kalevan Navetan pajakäytävällä Seinäjoella 30.9.2023 saakka. Näyttelyyn on vapaa pääsy.
Lue myös:
Puikot kilkkaavat Vaasassa – käsityötapahtuma inspiroi neulojia ympäri Pohjanmaan
Käden taidot ovat Suomessa kunniassaan – tapahtumia riittää koko vuodeksi
Käsityökaupunki Kauhava kutsuu kädentaidon harrastajia
Upea ukrainalainen kirjontataide esittäytyy Kansallismuseossa