Moni suomalainen suuntaa loppukesästä metsään, jossa odottavat herkulliset marja- ja sieniaarteet. Ne saattavat kuitenkin houkutella kerääjän pois tutuilta poluilta ja liian kauas korpeen.
Jos metsässä huomaa eksyneensä, tärkeintä on muistaa pysyä rauhallisena, korostavat asiantuntijat.
Marjastajan ja sienestäjän kannattaa ensin pysähtyä hetkeksi ja tarkkailla ympäristöä kaikessa rauhassa. Sijaintiaan voi yrittää paikantaa esimerkiksi maamerkkien avulla.
”Harhailemaan lähteminen saattaa pahentaa tilannetta”, muistuttaa Vapepan valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen Punaisesta Rististä.
Koulutetut vapaaehtoiset lähtevät etsimään
Vapepa eli Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on organisaatio, joka tulee apuun silloin, kun hätä on suurin.
Eksymisestä ei Veikkolaisen mukaan pidä tuntea häpeää.
”Jos oikeaa reittiä ei löydy, kannattaa turvautua apuun hyvissä ajoin esimerkiksi 112-sovelluksella. Moni epäröi turhan pitkään ennen puhelimeen tarttumista”, valmiuskoordinaattori kertoo.
Vapepan yli 12 000 koulutettua vapaaehtoista tukevat viranomaisia erilaisissa auttamistilanteissa ympäri Suomen. Kadonneiden etsimisen lisäksi Vapepan tehtäviin kuuluu henkisen tuen antaminen, liikenteenohjaus sekä evakuoinneissa auttaminen onnettomuuksissa ja kriiseissä.
Varusteet ja suunnitelma kuntoon
Ennen metsään lähtöä marjastajankin pitäisi tehdä itselleen jonkinlainen reittisuunnitelma. Lisäksi kannattaa ehdottomasti ilmoittaa kotiväelle tai muille läheisille, minne on menossa ja kuinka kauan aikoo viipyä.
Mukaan voi olla fiksua pakata lämmin varavaatekerta, jolla tarkenee, jos retki odottamatta venähtää. Sateensuojana ja istuinalustana toimivasta avaruuspeitostakaan ei ole haittaa.
Valitse mieluiten värikkäät vaatteet, jotka erottuvat ympäröivästä maastosta. Tämä auttaa etsintätilanteissa.
Älä jätä puhelinta kotiin
Ota puhelimen lisäksi mukaasi täyteen ladattu varavirtalähde ja puhelimeen sopiva johto. Puhelimeen on myös hyvä ladata ennakkoon 112 Suomi -sovellus.
Kun hätäpuhelun soittaa sovelluksen kautta, sovellus paikantaa eksyneen tarkan sijainnin ja välittää sen hätäkeskuspäivystäjälle. Lisäksi puhelimeen on hyödyllistä ladata karttasovellus ja myös tutustua sen käyttöön jo ennen lähtöä.
Ainakin pidemmälle metsäreissulle voi ottaa myös paperisen kartan, kompassin, sytykkeitä, sytytysvälineen ja puukon. Kunnon eväät ovat tarpeen aina, ja varsinkin helteellä mukana pitää olla riittävästi juotavaa.