Suomen luonto tarjoaa polkujuoksijalle elämyksellisyyttä, rauhaa ja monipuolisen kentän harrastaa. Kansallispuistojen maastoissa haastetta löytyy jokaiselle lajia harrastavalle.
Teksti: Senni Nieminen
Moni meistä on laittanut lenkkitossut jalkaan ja lähtenyt taivaltamaan kaupungin sateisia betoniteitä. Ei mikään kovin innostava ajatus?
Mitä jos vaihtaisit suunnan kohti luontoa ja metsäpolkuja? Siellä sinua odottaa uusi laji, polkujuoksu. Luonnon reiteillä jokaisella askeleella voit tuntea maaston muodot ja raikkaan ulkoilman keuhkoissasi. Mielenkiintoa juoksuun poluilla tuovat vaihteleva maasto ja muuttuvat olosuhteet. Polkua seuratessa ja askeleitaan varoessa voi aika lipua ohi huomaamatta.
Epätasainen polku saattaa haastaa fyysisesti enemmän, mutta vapauttaa henkistä oloa luonnon läheisyyden kautta. Metsän keskellä voit unohtaa kaupungin äänet ja kiireen, ja keskittyä siihen mitä luonto sinulle tarjoaa.
Tutustu ennalta lajiin ja reitteihin
Suomen monipuoliset maastot mahdollistavat polkujuoksun harrastamisen ympäri vuoden maan jokaisessa kolkassa. Ennen poluille astumista on hyvä hankkia kunnon polkujuoksukengät, jotka tukevat jalkaa ja kestävät mutaisetkin maastot.
Metsähallitus ylläpitää yli 7 000 kilometriä merkittyjä retkeilyreittejä, joten jokaiselle halukkaalle löytyy varmasti vaatimustasoltaan ja pituudeltaan sopiva polku kierrettäväksi. Juoksureittiä suunniteltaessa on hyvä ottaa huomioon sen haastavuus, pituus ja turvallisuus.
Lähimetsässä voit juosta valmiiksi tallattuja polkuja. Kansallispuistoissa saa juosta vain valmiiksi merkityllä reiteillä, jotta luonnolle annetaan mahdollisuus kasvaa ja elää rauhassa.
Lue lisää: Suomen suurin polkujuoksutapahtuma toukokuun lopussa Kuusamossa
Katso, millainen on polkujuoksun tekniikka. Video: Suomen Latu
Kokosimme tärpit Suomen kansallispuistojen monipuolisiin polkujuoksureitteihin, aloittelijasta konkariin.
Seitsemisessä saloseutujen menneisyys herää eloon
Aarnimetsän syvyyksissä vastaan tulee vanhan metsän lajistoa, aihkimäntyjä, harmaakylkisiä keloja ja tuoksuvia kuusia. Seitsemisen reitit ovat suureksi osaksi esteettömiä ja sopivat polkujuoksua aloittelevalle harrastajalle hyvin.
Leveät ja selkeästi merkityt reitit antavat vapauden ihastella maisemia rauhassa ilman pelkoa siitä, että kaatuisi juurakkoon.
Katso Seitsemisen maisemia videolta. Video: Metsähallitus Luontopalvelut.
Seitseminen on myös hyvä paikka kokeilla ensi kertaa pidempiä reittejä. Esimerkiksi 18 kilometriä pitkä Uittajanpolku on loivamaastoinen reitti, jonka varrelta löytyy riittävästi pysähdyspaikkoja.
Seitsemisentie 110, Ylöjärvi
Metropolin lähikansallispuisto Nuuksio tarjoaa luonnonrauhaa hektisen kaupunkielämän rinnalle
Jääkausi jätti perintönään Nuuksioon hienot ja vaihtelevat maanmuodot: laaksot, rotkot sekä karut, jäkälän ja harvan männikön peittämät kalliomäet. Parhaimmillaan jyrkänteitä pääsee kapuamaan 110 metrin korkeuteen, jolloin huipulta avautuvat henkeäsalpaavat maisemat.
Maasto tarjoaa haastetta niin aloittelijalle kuin aktiiviharrastajalle. Polkujen varsilta löytyy nuotiopaikkoja, jotka mahdollistavat taukojen pitämisen pidempien reittien kokeilijoille. Sorlammen luontopolkua voi suositella ensikertalaisille reitin ollessa helppokulkuinen ja maltillisen mittainen.
Vastavuoroisesti 50 kilometriä pitkä ultramatkoihin soveltuva Montrail Nuuksion reitti kulkee kolmasosan matkasta poluilla, muutoin pitkin ulkoilureittejä tai hiekkatietä. Kyseistä matkaa suositellaan lajia jo pidempään harrastaneelle.
Nuuksiontie 84, Espoo
Kymmenien järvien ja lampien rikastuttamaa metsämaisemaa Repovedellä
Repovedellä sijaitseva Kaakkurinkierros on 26 kilometriä pitkä rengasreitti kokeneemmille polkujuoksijoille. Alue on suosittu päiväretkeilykohde, joten kanssakulkijat on hyvä ottaa huomioon. Reitille haastetta luovat jyrkemmät kalliopätkät, joissa kokenutkin kulkija saa olla tarkkana.
Kipuaminen palkitaan kuitenkin jylhillä ja rauhaa huokuvilla maisemilla. Reitillä vastaan tulevat Lapinsalmen pylonisilta ja ketunlossi. Polun varrelta löytyy kolme kaivoa, joiden juomakelpoisuus kannattaa aina etukäteen varmistaa.
Riippusillantie 55, Kuismantie 990 sekä Kivisilmäntie 720, Kouvola
Oulangan henkeä salpaavissa maisemissa näet ikiaikaisen veden voiman
Oulangan kansallispuistosta Kuusamon kupeesta löytyy vaihtelevaa maastoa sekä aloittelijoille, että aktiiviharrastajille. Kevyemmät reiti ovat pituudeltaan 5-12 kilometriä ja kulkevat helppokulkuisessa ja loivassa maastossa.
Vaativampaan makuun Rukan tunturien huiputtaminen vaatii kulkijalta happojen sietokykyä ja periksiantamattomuutta.
Erityisesti syksyllä tunturien laelta näkyvät ruskaiset maisemat pysäyttävät kauneudellaan ja rentouttavat mielen. Monimuotoiset joet ja kosket mutkittelevat reittien varrella ja luovat syksyisin ilmaan mystisen usvan.
Rukatunturintie 9, Ruka
Sielun rauhaa yli jylhien vaarojen, ikiaikaisten metsien ja Pielisen näkymien
Kolin kansallismaisemissa juoksija pääsee todella haastamaan itseään. 80 kilometrin polkuverkosto on monipuolisuudellaan ainutlaatuinen kokemus.
Eteläpään 30 kilometrin ja pohjoispään 35 kilometrin lenkeistä koostuva Herajärven kierros kulkee läpi kansallispuiston monipuolisten maastojen. Haastetta reittiin luovat jyrkät nousut ja paikoitellen haastava kalliomaasto.
Lue lisää: Koli on Pohjoismaiden paras ulkoilualue – neljän vuodenajan vastuullista luontomatkailua
Kestävä matkailu: Pääkaupunkiseudulta mökille junalla tai bussilla – Etelä-Savossa selvitettiin kestävän kulkemisen malleja
Aloittelevan juoksijan kannattaa varata reiteille runsaasti aikaa vaativien nousujen hidastaessa kulkua.
Ylä-Kolintie 39, Koli