Suomen merimuseon uusi näyttely esittelee kirjailija ja kuvataiteilija Tove Janssonin tärkeimpiä arvoja Muumilaaksosta tuttujen hahmojen kautta.
Vappu Ikonen
4.3.2025 Aikoina, jolloin päivän lehden avaaminen pelottaa, tekee todella hyvää vierailla Suomen merimuseon uudessa Rohkeus, rakkaus, vapaus! -näyttelyssä Kotkan Merikeskus Vellamossa. Varsinkin Kymenlaakson hiihtolomaviikolla.
Metrin mittaisia asiakkaita vilisee silmissä ja jaloissa niin, että valokuvaaminen on miltei mahdotonta. Kohderyhmä on Muumien maailmasta kertovasta näyttelystä ilmiselvästi innoissaan.
”Kyllä, sen näkee ja kuulee joka päivä. Todennäköisesti teemme tänä vuonna helmikuun kaikkien aikojen kävijäennätyksen”, naurahtaa näyttelyn kuraattori Erik Tirkkonen.

Henkilökunnan ainoa huoli on, kestävätkö rakenteet asiakkaiden rynnistyksen. Toistaiseksi huoli on ollut turha.
”Näyttely on toki tarkoitettukin kosketeltavaksi ja kiipeiltäväksi, ja tarvittaessa rakenteita korjataan.”
Näyttelyyn kuljetaan hiukan jännittävää pimeää käytävää pitkin. Lasten korkeudelle on aseteltu pieniä vitriinejä, joista voi tunnistaa tuttuja hahmoja.

Aikuiset voivat lukea seiniltä Muumien historiasta kertovia tekstejä ja sitaatteja Tove Janssonin (1914–2001) Muumi-kirjoista. Huumoriakaan ei teksteistä puutu.
”Minä ajattelen. Minä ajattelen miten turhaa kaikki onkaan.” – Piisamirotta.
Taikurin hattuun ja teatterin lavalle
Pimeä käytävä aukeaa valoisaan saliin, jossa pääsee oitis ryömimään Taikurin hattuun, kiipeämään Muumitaloon ja etsimään muita Muumilaakson tuttuja kulmia.
Seuraava sali on omistettu ensimmäiselle Muumi-teokselle Muumit ja tuhotulva, jonka Tove Jansson kirjoitti talvisodan aikana ja joka julkaistiin vihdoin vuonna 1945, tasan 80 vuotta sitten.

Ujommatkin kävijät innostuvat esiintymään teatterin lavalla, kun rekvisiitaksi löytyy helmiä ja hassuja hattuja. Halukkaat voivat istua veneissä kannustamassa esiintyjiä.
”En tiedä parempaa ilonlähdettä kuin mahdollisuus leikkiä työssä ja tehdä työtä leikkien”. – Tove Jansson

Merihuoneessa on tilaisuus kiipeillä kallioilla ja ihailla kolmelle seinälle heijastettua lainehtivaa merimaisemaa. Jokainen pääsee testaamaan rohkeuttaan keskellä ukkosmyrskyä ja tuijottamalla samalla hirmuista Mörköä.
Leikki-ikäisten lasten kannattaa Muumi-näyttelyn jälkeen suunnistaa samassa kerroksessa olevaan Mikä mikä -kaupunkiin, jossa voi ilakoida esimerkiksi laskemalla liukua valtavassa keltaisessa vessanpöntössä.

Muumilaaksossa eletään sovussa
Muumien juhlavuoden kunniaksi Merimuseoon koottu, tietokirjailija ja Muumi-asiantuntija Sirke Happosen käsikirjoittama näyttely esittelee myös Tove Janssonin tärkeimpiä arvoja, ystävyyttä, rakkautta, vapautta, suvaitsevaisuutta, luontoa ja merta.
Muumilaaksossa eletään sulassa sovussa. Hahmogalleriaan ja tarinoihin on piilotettu viestejä niin mielenterveyden haasteista, erilaisista arvomaailmoista, monenlaisista perhemalleista kuin seksuaalisesta suuntautuneisuudesta.
”On niin paljon väkeä, joka ei sovi kesään eikä kevääseen eikä syksyyn. Kaikki hieman arat ja kummalliset.” – Tuutikki.

Sekä Janssonin kirjoissa että näyttelyssä sukelletaan katastrofin hurmaan: entä jos tuhotulva pyyhkäisee yli maan, myrsky upottaa veneen tai pyrstötähti tuhoaa koko planeetan?
Uhkien kautta päästään käsittelemään erilaisia pelkoja. Ongelmat ratkaistaan lempeydellä ja avarakatseisuudella lapsille sopivalla tavalla.
Kuten yhdessä tekstissä todetaan: ”Muumimaailman myrskyissä on läsnä tietoisuus turvasta, joka pysyy.” Pelottava Mörkökin on ehkä vain yksinäinen?
Tanssimisen aika on nyt
Vaikka Merimuseon näyttely on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille, epäilen, että aikuiskävijä saa siitä vielä enemmän irti katsellessaan pikkuväen riemua ja muistellessaan omia ensikohtaamisiaan Muumien kanssa.
Keskellä synkkiä aikoja pidetään mielessä Niiskuneidin viisaus: ”Mutta jos ylipäätään aiomme tanssia, niin se on tehtävä nyt. Maailmanloppuhan tulee vasta kahden päivän päästä!”

Rohkeus, rakkaus, vapaus! -näyttely Suomen merimuseossa Merikeskus Vellamossa 14.2.2025–7.3.2027.
Näyttelyyn liittyy erilaisia oheistapahtumia, kuten sekä lapsille että aikuisille suunnattu Rohkeus-päivä lauantaina 10.5.2025.
Tove näkyy Kotkassa
Tove Jansson näkyy Suomen merimuseossa muutenkin kuin Muumi-näyttelyssä. Merikeskus Vellamon suuressa venesalissa pääsee näkemään Janssonin ja hänen puolisonsa Tuulikki Pietilän legendaarisen Victoria-veneen.

Jansson ja Pietilä kulkivat veneellä Porvoon saaristoon Klovharun saarelle, jossa pari vietti kesänsä vuosikymmenien ajan. Vene mainitaan myös museon Sateenkaaripolussa, jota seuraamalla pääsee lukemaan seksuaalivähemmistöjen osin salattuja vihjeitä vähemmän suvaitsevilta ajoilta.
Tove Janssonin kuvataiteeseen taas törmää muualla kaupungissa. Jansson teki pitkän uransa aikana kymmenen julkista monumentaaliteosta, niistä kaksi Kotkaan.

Suurista seinämaalauksista toinen on toteutettu kotkalaiseen päiväkotiin vuonna 1949 ja toinen kaupungin ammattikouluun vuonna 1952.
Jos haluaa nähdä ensimmäisen, kannattaa ottaa yhteyttä Kotkan matkailuoppaisiin. Jälkimmäistä pääsee katsomaan nykyisen Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston ruokalaan sen aukioloaikoina.
Kotkalaiset ovat ylpeitä myös siitä, että Tove Janssonin Kesäkirjaan pohjautuva, Glenn Closen tähdittämä ja Charlie McDowellin ohjaama Summer Book -elokuva (2024) on suurimmaksi osaksi kuvattu Rankin saaressa Kotkan edustalla.