Close Menu
Parastasuomessa.fi
    Juuri nyt
    • Salaisuuksia ja kaltevia pintoja – Voipaalan taidekeskuksen ja Iittalan Naivistien kesänäyttelyt ihastuttavat
    • Yövyin täällä – hotelli Arkipelag on kesäparatiisi Maarianhaminan keskustassa
    • Pori Jazz soi kaikenikäisille − huippunimet viihdyttävät myös perheen pienimpiä
    • Joko mustikat ovat kypsiä? Uusi sovellus kertoo, milloin on aika suunnata marjametsään
    • Mokka-Pirtti tarjoilee kahvit Kummelien tapaan
    • Nessun dorma lautasella – Savonlinnan ravintolat jalostavat oopperat myös makunautinnoiksi
    • Kirja-arvio: Suomen parhaat päiväretkikohteet on upea perusteos retkeilyn ystäville
    • Pinttiä, pilkkuja, kukkia – Nuutajärven lasimuseo kunnioittaa taiteilija Kerttu Nurmisen upeaa elämäntyötä
    Parastasuomessa.fiParastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Mainostajalle
    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
      1. Parasta juuri nyt
      2. Ruoka & juoma
      3. Perhematkailu
      4. Historia
      5. Lukijoiden parhaat
      6. Vuodenajat
      7. Harrastukset
      8. Majoitus
      9. Matkustaminen
      10. Kulttuuri
      11. Kestävä matkailu
      12. Parasta mainostajiltamme
      13. Näytä kaikki

      Salaisuuksia ja kaltevia pintoja – Voipaalan taidekeskuksen ja Iittalan Naivistien kesänäyttelyt ihastuttavat

      Nessun dorma lautasella – Savonlinnan ravintolat jalostavat oopperat myös makunautinnoiksi

      Inariviikoilla juhlitaan pohjoisen yöttömässä yössä

      Vincent van Gogh herää eloon Tampere-talossa – kokemus lähes räjäyttää tajunnan

      Mokka-Pirtti tarjoilee kahvit Kummelien tapaan

      Nessun dorma lautasella – Savonlinnan ravintolat jalostavat oopperat myös makunautinnoiksi

      Mutteri-kahvila on lauttasaarelainen klassikko

      Kupponen kuumaa kastettavan kera – kahdeksan ihanaa kahvilaa Helsingissä

      Salaisuuksia ja kaltevia pintoja – Voipaalan taidekeskuksen ja Iittalan Naivistien kesänäyttelyt ihastuttavat

      Pori Jazz soi kaikenikäisille − huippunimet viihdyttävät myös perheen pienimpiä

      Vincent van Gogh herää eloon Tampere-talossa – kokemus lähes räjäyttää tajunnan

      Lapset kuvittelivat avaruuden – Porissa näet, millaisen

      Sadat hurmaavat paikallismuseot löytyvät nyt helposti yhdeltä kartalta

      Muinais-dna kertoo ihmisten ja kotieläinten historiasta – Vapriikissa pääsee huikealle aikamatkalle menneisyyteen

      Piikkilankojen takana – Vuoden harrastajateatteri istuttaa kesäkatsojan Paimion internointileiriin

      Lauri Törnin jalanjäljillä Haminassa – ympyräkaupunki on sotahistorian ystävän mansikkapaikka

      Mahtava Möhkö ja vaikuttava Sotatie – elämysmatkalla Ilomantsissa

      Letkeää loikoilua ja villiä tanssia linnan suojissa Turun Kesärauhassa

      Sodankylän ihme – elokuvan juhlaa keskiyön auringon alla

      Varhainen pyöräilijä madon löytää – kaiken näkee toisin kuin autosta

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Suomalaisten mielipiteet selville – ainakin nämä asiat kuuluvat hyvään talvilomaan

      Tall Ships Races 2024 – suuret purjelaivat saapuvat taas Helsinkiin, Turkuun ja Maarianhaminaan

      Alvar Aalto loi harvinaislaatuisen 1960-luvun taiteilijakodin – Villa Kokkonen avautuu taas yleisölle

      Joko mustikat ovat kypsiä? Uusi sovellus kertoo, milloin on aika suunnata marjametsään

      Kenkäveron käsityömarkkinoilta saa vinkkejä vaikka kansallispuvun tuunaamiseen

      Ei ainoastaan hullulle miehelle – Huittisten uudet pyöräilyreitit haastavat kaikki polkemaan

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Yövyin täällä – hotelli Arkipelag on kesäparatiisi Maarianhaminan keskustassa

      Yövyin täällä – Turun Hamburger Börs on klassikkohotellin onnistunut päivitys

      Langin Kauppahuone palkittiin Vuoden majoituskohteena – pikkuhotellin kesänäyttely palaa purjelaivojen aikakaudelle

      Yövyin täällä – Grand Hansa tarjoaa huippulaatuisen hotellielämyksen Helsingin sydämessä

      Bussimatkailu kiinnostaa yhä useampaa – moneen luontokohteeseen pääsee ilman omaa autoa

      Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä

      Taksi tuo ja taksi vie – halki aaltojen Vesijärvellä ja Päijänteellä

      Helpotusta ruuhka-aikoihin – Finavia laajentaa Rovaniemen lentoaseman terminaalia

      Salaisuuksia ja kaltevia pintoja – Voipaalan taidekeskuksen ja Iittalan Naivistien kesänäyttelyt ihastuttavat

      Pori Jazz soi kaikenikäisille − huippunimet viihdyttävät myös perheen pienimpiä

      Pinttiä, pilkkuja, kukkia – Nuutajärven lasimuseo kunnioittaa taiteilija Kerttu Nurmisen upeaa elämäntyötä

      Inariviikoilla juhlitaan pohjoisen yöttömässä yössä

      Ei ainoastaan hullulle miehelle – Huittisten uudet pyöräilyreitit haastavat kaikki polkemaan

      Bussimatkailu kiinnostaa yhä useampaa – moneen luontokohteeseen pääsee ilman omaa autoa

      Maalla maistuu kesältä – kansalaiset aikovat nauttia lomasta Suomessa

      Muisti-museon uusi näyttely kunnioittaa veteraanisukupolven työtä – Mikkeli esittäytyi Kotimaan matkailumessuilla

      Salaisuuksia ja kaltevia pintoja – Voipaalan taidekeskuksen ja Iittalan Naivistien kesänäyttelyt ihastuttavat

      Yövyin täällä – hotelli Arkipelag on kesäparatiisi Maarianhaminan keskustassa

      Pori Jazz soi kaikenikäisille − huippunimet viihdyttävät myös perheen pienimpiä

      Joko mustikat ovat kypsiä? Uusi sovellus kertoo, milloin on aika suunnata marjametsään

      Salaisuuksia ja kaltevia pintoja – Voipaalan taidekeskuksen ja Iittalan Naivistien kesänäyttelyt ihastuttavat

      Yövyin täällä – hotelli Arkipelag on kesäparatiisi Maarianhaminan keskustassa

      Pori Jazz soi kaikenikäisille − huippunimet viihdyttävät myös perheen pienimpiä

      Joko mustikat ovat kypsiä? Uusi sovellus kertoo, milloin on aika suunnata marjametsään

    • Kulttuuri
    • Lukijoiden parhaat
    • Perhematkailu
    • Ruoka & juoma
    • Suomessa tapahtuu
    • Kilpailut
      • Visailut
      • Paras juttu -äänestys
    • Yhteystiedot
    Parastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Tilaa lehti Mainostajalle
    Etusivu » Uutiset » Kahvila Cajsan Helmi on ihana keidas keskellä Helsinkiä
    Historia

    Kahvila Cajsan Helmi on ihana keidas keskellä Helsinkiä

    Cajsan Helmen kuuluisan Kello viiden teen makeat palat vievät kielen mennessään ja tarjoavat myös silmänruokaa. Kuva: Vappu Ikonen.
    Jaa
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Kaisaniemen puistossa sijaitseva Cajsan Helmi lähes salpaa sekä historian että herkullisten leivonnaisten ystävän hengen.

    Vappu Ikonen

    26.2.2025     Suomessa ei ole toista tilaa, jossa voi nautiskella kahvinsa samoissa huoneissa kuin taannoiset suurmiehet Runeberg, Topelius, Snellman, Leino, Sibelius ja Mannerheim.

    Puhumattakaan kansakunnan parhaasta nuorisosta eli kymmenistä opiskelijasukupolvista, jotka ovat juhlineet elämää ja nuoruutta ravintola Kaisaniemessä aina vuodesta 1839.

    Yhdessä maan vanhimmista ravintolarakennuksista aloitti silloin yrittäjänä Catharina ”Cajsa” Wahllund (1771–1843), joka oli perustanut ensimmäisen ravitsemusliikkeensä eli pienen virvokekojun helsinkiläispuistoon jo vuonna 1827.

    Kaikkien kaupunkilaisten tunteman ravintolan ja ravintoloitsijan mukaan sai sittemmin nimensä koko Kaisaniemen alue.

    Sisäänkäynti Kaisaniemeen näyttää nykyään tältä. Kuva: Vappu Ikonen.

    Ravintola Kaisaniemen pitkää historiaa jatkaa rakennuksen perusteellisen korjauksen jälkeen alkuvuonna 2024 avautunut kahvila Cajsan Helmi.

    Kaisaniemi palaa kukoistukseensa – Cajsan Helmestä tulee puiston uusi helmi

    Kahvilaan saapuva astuu ensimmäiseksi tyylikkäästi koristeltuun eteiseen. Sieltä aukeaa näkymä pariin pienempään huoneeseen, jotka ovat varattavissa yksityistilaisuuksiin.

    Mannerheim-kabinetin seinällä riippuu kuva tulevan marsalkan seurueesta, ja kuvan vieressä erottuu kuuluisa salaovi, joka on ilmeisesti palvellut häveliäiden asiakkaiden pakoreittinä ainakin kieltolain aikana.

    Tuleva marsalkka ja tasavallan presidentti C. G. E. Mannerheim oli aikoinaan ravintolan kanta-asiakas, joka on saanut Cajsan Helmeen omaa nimeään kantavan huoneen. Kuva: Vappu Ikonen.

    Ravintolan sydän, suuri puoliympyrän muotoinen sali on sisustettu upeasti. Puistomaisema vaihtuu vuodenajan ja sään mukaan. Salin vieressä on pienempi kabinetti, jossa pääsee istumaan pehmeillä sohvilla hieman yksityisemmässä tunnelmassa.

    Suviaikaan ravintolan edustalla toimii yksi pääkaupungin kauneimmista kesäterasseista.

    Kahvilan sydämen muodostaa sen rotundasali. Kuva: Vappu Ikonen.

    Suosituksena suppilovahveropiiras

    Restaurointimaalarimestari ja ravintolayrittäjä Airi Kallio puuhailee kahvilassa seuranaan kaksi adjutanttia, rescuekoirat Iirisrukka ja Tirri. Myös asiakkaiden lemmikit ovat tervetulleita taloon.

    Kallio pahoittelee puistossa parhaillaan käynnissä olevaa remonttia.

    ”Se on vaikeuttanut kahvilaan kulkua, mutta toivottavasti tilanne paranee keväällä.”

    Myyntitilan leivonnaistiskin äärellä häärii puolestaan Airi Kallion poika, Cajsan Helmen toimitusjohtaja Leo Kallio.

    Leivonnaistiskin valikoima tekee valinnasta mahdottoman. Kuva: Vappu Ikonen.

    Kun jo valmiiksi hengästyneen kävijän henki salpautuu kymmenien suolaisten ja makeiden tarjottavien edessä uudelleen, Leo Kallio täsmäsuosittelee suppilovahveropiirakkaa.

    Se osoittautuu juuri niin ihanaksi kuin kuulostaa ja näyttää. Karamellisoitu sipuli tuo täyteläisen umamiseen leivonnaiseen mietoa makeutta. Annos on enemmän kuin riittoisa.

    Seuralaiseni runebergintorttu osuu sekin suoraan makuhermoon. Torttu on mehevä ja juuri sopivasti kostutettu, vadelmahillosilmä riittävän mutta ei liian makea. Oivallisena yllätyksenä tortun sisästä paljastuu lisää hilloa, luultavasti omenaa.

    Kotiinviemisiksi halusin mahdollisimman suklaisen herkun. Yhdessä ystävällisen tarjoilijan kanssa valitsimme tummasuklaakakun karpalomascarponevaahdolla. Kun sitten katoin viipaleen mieheni kahvikupin kylkeen, sain jo muutaman haukkauksen jälkeen arvioksi ”ehkä parasta ikinä”.

    Yltäkylläinen kello viiden tee

    Topelius-salissa tarjoiltava kello viiden tee jäi kutkuttelemaan vielä vierailun jälkeen, vaikka hinta hieman arvelutti. Voisiko iltapäivätee todella olla kolmen ruokalajin ravintolaillallisen arvoinen?

    Kello viiden tee katetaan Topelius-saliin. Parhaiten saduistaan tunnettu Zacharias (Sakari) Topelius toimi muun muassa Helsingin yliopiston rehtorina ja oli aikoinaan ravintola Kaisaniemen vakiovieras. Kuva: Vappu Ikonen.

    Pakko oli silti varata pöytä ja suunnata uudelleen Cajsan Helmeen kirpakan kauniina helmikuisena lauantaina.

    Teelajien valinnan jälkeen eteemme ilmestyi yltäkylläinen kolmikerroksinen herkkutarjotin, jonka esitteli yksityiskohtaisesti itse kondiittorimestari Ville Kallio.

    Kaikki käsintehtyä, loppuun asti mietittyä ja suloisen kaunista. Ja petollisen kevyen näköistä.

    Aloitamme perinteisestä kurkkuvoileivästä, joka on pikkelöidyn kurkun lisäksi silattu tuorejuustolla. Kostean pähkinäinen kokonaisuus on teeaterialle mukava avaus.

    Pöytämme – ja puheista päätellen myös naapuripöydän – suosikiksi nousee sienillä ja tattismetanalla täytetty mallasvohveli. Mikä umamisinfonia!

    Saaristolaisleivän ja lohitartarin yhdistelmässä klassiset suomalaiset maut ovat löytäneet täydellisen tasapainon. Kokonaisuuden kruunaa piparjuuri.

    Hienovaraisesti savulta maistuvan lämminsavuporoquichen jälkeen vuorossa ovat kanatäytteinen briossi ja savujuustolla ja viikunakompotilla päällystetty makeansuolainen keksi.

    Makeaa mahan täydeltä

    Vatsat ovat jo uhkaavan täynnä, mutta jäljellä ovat vielä makeat palat. Oikeaoppisesti hillon ja clotted creamin eli hyytelöidyn kerman kera tarjottavat skonssit ovat kuin suoraan Viisikko-kirjoista.

    Maukasta, mutta todella täyttävää. Paino sanalla todella.

    Hyytelöidyn kerman ja kahden hillon kanssa nautittavat skonssit ovat tuhtia tavaraa. Alimpana teeaterian suolaiset tarjottavat. Kuva: Vappu Ikonen.

    Hillotäytteinen Marskin (tuuli)hattu sulaa sekin suussa. Syömisen jälkeen kaikkien rintamukset ovat tosin tomusokerilla hunnutettuja.

    Kirpeänmakean lime-mantelibisquitin rakenne on yhtä aikaa sitkeä ja rapea. Tahini-suklaakakun tuhtia makua leikkaa sopivasti peribrittiläinen mangocurd-tahna.

    Vielä on jaksettava pala äkkimakeaa teemarmeladia ja salmiakkimacaron, joka oivaltavasti huipentaa kokemuksen perisuomalaiseen aromiin.

    Onko teetarjoilu siis hintansa väärti? Oma vastaukseni on selvä kyllä: tämä ”kerran elämässä” -elämys kannattaa kokea – ainakin kerran.

    Vinkkinä muille kokeilijoille: kannattaa syödä vuoroon suolaisia ja makeita tarjottavia, niin loppusuora ei muodostu liian äiteläksi.

    Ostereita joulupöydässä

    Kaisaniemen ravintolan historiaan voi tutustua esimerkiksi Kansalliskirjaston tarjoaman hienon palvelun avulla.

    Vanhoista digitaaliseen muotoon saatetuista sanomalehdistä selviää, että Cajsa Wahllund on osannut moderniin tapaan myös markkinoida ravintolansa palveluja.

    Yksi vanhimmista löytämistäni leikkeistä on Helsingfors Tidningarista joulun alta 1840 ja loksauttaa leuan auki: ”Tuoreita ostereita tarjoillaan joka päivä Kaisaniemessä. Catharina Wahlund.”

    Cajsa Wahllund hallitsi niin ravintolanpidon kuin reklaamien laatimisen ajan lehtiin. Kuva: Finna.

    Miten lumiseen Helsinkiin saatiin keskellä sydäntalvea tuoreita ostereita?

    Tarkempi paneutuminen asiaan selventää mysteeriä. Meitä lähimmät osteriviljelmät sijaitsevat Pohjois-Saksan rannikolla. Virosta on löytynyt arkeologisia jäänteitä keskiaikaisista saksalaisista ostereista.

    Jos keskiajalla on kyetty rahtaamaan ostereita satoja kilometrejä syötävässä kunnossa, se on varmasti onnistunut myös 1840-luvulla. Osterit eivät luultavasti olleet talvisaikaan eläviä, mutta lienevät säilyneet ”pakastettuina” kuljetuksen ajan.

    Svartsoppaa ja harmonimusiikkia

    1800-luvun reklaamit eivät vielä olleet kuvitettuja vaan vähäeleisiä yhden, kahden rivin ilmoituksia, joiden allekirjoitus oli palvelua tarjoavan yrittäjän.

    Tuoreita ostereita on tarjolla joka päivä, Cajsa Wahllund lupaa ilmoituksessaan. Leike on peräisin Kansalliskirjaston digitoimasta vanhojen sanomalehtien valikoimasta.

    Catharina Wahlundin (joka itse näkyy kirjoittaneen sukunimensä yhdellä l-kirjaimella) kuoleman jälkeen ravintolan pitoa ja ilmoittelua jatkoi hänen suojattinsa Emilia Myhrman.

    Hänen aikanaan tarjolla oli muun muassa täyttävää svartsoppaa eli verestä ja sisäelimistä valmistettua keittoa, joka tunnettiin etenkin sadonkorjuuruokana, ja jopa harmonimusiikkia.

    Kohti nykymuotoa mainokset alkoivat kehittyä 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Tuolloin Kaisaniemeä mainostettiin erityisesti vapun ja uudenvuodenaaton juhlapaikkana.

    Helsingin Moottorimiehet järjestivät Kaisaniemessä hipat uudenvuodenaattona 1933 ja ilmoittivat asiasta Helsingin Sanomissa 20. joulukuuta.

    Mainosten lisäksi kuuluisa ravintola esiintyy myös journalistisessa tekstissä. Esimerkiksi Uusi Suomi huomioi ravintola Kaisaniemen satavuotispäivän pikku-uutisessaan 6. heinäkuuta 1927.

    Vuosikokouksia ja kalakukkoillallisia

    Sotien välisenä aikana ravintola nousi erilaisten järjestöjen ja yhteisöjen suosioon. Siellä pitivät vuosikokouksiaan ja muita kokoontumisiaan niin opiskelija- ja harrastekerhot kuin poliittiset puolueet.

    Suomen tataariyhteisö kokoontui Korban bayram -juhla-aterialle ravintola Kaisaniemeen 1950-luvun alussa. Kuva: Räshid Nasretdin/Museovirasto.

    Lehdet kertovat esimerkiksi Savon seuran kalakukkoillallisista ja monista muista Kaisaniemessä järjestetyistä merkittävistä tapahtumista.

    Suosion syynä lienevät hyvien tarjoilujen lisäksi olleet suuret tilat ja helppo saavutettavuus keskellä keskeistä puistoaluetta.

    Kaisaniemi on kautta aikojen ollut opiskelijoiden suosikkipaikka, jossa on vietetty erityisesti vappua ja muita juhlapäiviä. Hieman väsähtäneet ylioppilaat kuvattiin vuonna 1892. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
    Cajsan Helmi Helsinki Herkuttelua historian havinassa Kaisaniemi kello viiden tee
    Jaa Facebook Twitter LinkedIn Email

    Luitko jo nämä?

    Mokka-Pirtti tarjoilee kahvit Kummelien tapaan

    Nessun dorma lautasella – Savonlinnan ravintolat jalostavat oopperat myös makunautinnoiksi

    Mutteri-kahvila on lauttasaarelainen klassikko

    Uusimmat artikkelit

    Salaisuuksia ja kaltevia pintoja – Voipaalan taidekeskuksen ja Iittalan Naivistien kesänäyttelyt ihastuttavat

    Yövyin täällä – hotelli Arkipelag on kesäparatiisi Maarianhaminan keskustassa

    Pori Jazz soi kaikenikäisille − huippunimet viihdyttävät myös perheen pienimpiä

    Joko mustikat ovat kypsiä? Uusi sovellus kertoo, milloin on aika suunnata marjametsään

    Avainsanat
    Ahvenanmaa Espoo festivaalit Helsinki historia hotellit Inari Jyväskylä kansallispuistot kestävä matkailu Koli Kotka kulttuuriperintö Kuopio Kuusamo kuvataide Lahti Lappeenranta Lappi luonto majoitus melonta Mikkeli museot musikaalit Naantali näyttelyt Oulu Pori Porvoo Rauma ravintolat retkeily Rovaniemi Saimaa Savonlinna Tampere teatteri Turku Tuusula ulkoilu Vaasa vaeltaminen Vantaa vastuullisuus
    Yhteydet
    Yhteydet

    MATKAILULEHTI
    toimitus(a)matkailulehti.fi

    TOIMITUS
    Toimitusjohtaja Leena Joutsen
    leena.joutsen(a)kempulssi.fi

    PUH: 040 577 8850

    MEDIAMYYNTI
    Raija Kivinen, Markkinointituuli Tmi
    raija.kivinen(a)matkailulehti.fi
    PUH: 040 824 3820

    Tietosuoja- ja rekisteriseloste

    KEMPULSSI OY

    Kempulssi on Matkailulehden kustantaja ja julkaisija vuodesta 2023 lähtien.

    Laadukkaisiin erikoismedioihin keskittyneen yhtiön muut julkaisut ovat

    Uusiouutiset
    Työ Terveys Turvallisuus
    Tunne & Mieli
    Kemiamedia

    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
    • Suomessa tapahtuu
    • Ihmiset
    • Kilpailut
    • Yhteystiedot
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Kirjoita hakusana ja paina Enter, keskeytä Esc-painikkeella