Close Menu
Parastasuomessa.fi
    Juuri nyt
    • Nessun dorma lautasella – Savonlinnan ravintolat jalostavat oopperat myös makunautinnoiksi
    • Kirja-arvio: Suomen parhaat päiväretkikohteet on upea perusteos retkeilyn ystäville
    • Pinttiä, pilkkuja, kukkia – Nuutajärven lasimuseo kunnioittaa taiteilija Kerttu Nurmisen upeaa elämäntyötä
    • Inariviikoilla juhlitaan pohjoisen yöttömässä yössä
    • Kenkäveron käsityömarkkinoilta saa vinkkejä vaikka kansallispuvun tuunaamiseen
    • Mutteri-kahvila on lauttasaarelainen klassikko
    • Matkailijan uutuusreitti esittelee Kymenlaakson komeaa teollisuusperintöä
    • Sadat hurmaavat paikallismuseot löytyvät nyt helposti yhdeltä kartalta
    Parastasuomessa.fiParastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Mainostajalle
    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
      1. Parasta juuri nyt
      2. Ruoka & juoma
      3. Perhematkailu
      4. Historia
      5. Lukijoiden parhaat
      6. Vuodenajat
      7. Harrastukset
      8. Majoitus
      9. Matkustaminen
      10. Kulttuuri
      11. Kestävä matkailu
      12. Parasta mainostajiltamme
      13. Näytä kaikki

      Nessun dorma lautasella – Savonlinnan ravintolat jalostavat oopperat myös makunautinnoiksi

      Inariviikoilla juhlitaan pohjoisen yöttömässä yössä

      Vincent van Gogh herää eloon Tampere-talossa – kokemus lähes räjäyttää tajunnan

      Luonto elvyttää ja parantaa – suomalaisyritys tuo metsän siimeksen myös sisätiloihin

      Nessun dorma lautasella – Savonlinnan ravintolat jalostavat oopperat myös makunautinnoiksi

      Mutteri-kahvila on lauttasaarelainen klassikko

      Kupponen kuumaa kastettavan kera – kahdeksan ihanaa kahvilaa Helsingissä

      Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

      Vincent van Gogh herää eloon Tampere-talossa – kokemus lähes räjäyttää tajunnan

      Lapset kuvittelivat avaruuden – Porissa näet, millaisen

      Keskellä ei mitään – ihanaa ite tehtyä taidetta Hyvinkäällä

      Tykkimäen kesä tarjoilee parastaan pikkuväelle ja horisonttia hurjapäille

      Sadat hurmaavat paikallismuseot löytyvät nyt helposti yhdeltä kartalta

      Muinais-dna kertoo ihmisten ja kotieläinten historiasta – Vapriikissa pääsee huikealle aikamatkalle menneisyyteen

      Piikkilankojen takana – Vuoden harrastajateatteri istuttaa kesäkatsojan Paimion internointileiriin

      Lauri Törnin jalanjäljillä Haminassa – ympyräkaupunki on sotahistorian ystävän mansikkapaikka

      Mahtava Möhkö ja vaikuttava Sotatie – elämysmatkalla Ilomantsissa

      Letkeää loikoilua ja villiä tanssia linnan suojissa Turun Kesärauhassa

      Sodankylän ihme – elokuvan juhlaa keskiyön auringon alla

      Varhainen pyöräilijä madon löytää – kaiken näkee toisin kuin autosta

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Suomalaisten mielipiteet selville – ainakin nämä asiat kuuluvat hyvään talvilomaan

      Tall Ships Races 2024 – suuret purjelaivat saapuvat taas Helsinkiin, Turkuun ja Maarianhaminaan

      Alvar Aalto loi harvinaislaatuisen 1960-luvun taiteilijakodin – Villa Kokkonen avautuu taas yleisölle

      Kenkäveron käsityömarkkinoilta saa vinkkejä vaikka kansallispuvun tuunaamiseen

      Ei ainoastaan hullulle miehelle – Huittisten uudet pyöräilyreitit haastavat kaikki polkemaan

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Vuoden ajoneuvomuseoksi valittu Woikosken automuseo kunnioittaa perustajansa Clas Palmbergin muistoa

      Yövyin täällä – Turun Hamburger Börs on klassikkohotellin onnistunut päivitys

      Langin Kauppahuone palkittiin Vuoden majoituskohteena – pikkuhotellin kesänäyttely palaa purjelaivojen aikakaudelle

      Yövyin täällä – Grand Hansa tarjoaa huippulaatuisen hotellielämyksen Helsingin sydämessä

      Luksusta luontomatkailuun – Ahvenanmaan uusissa glamping-teltoissa ei selkä kipeydy

      Bussimatkailu kiinnostaa yhä useampaa – moneen luontokohteeseen pääsee ilman omaa autoa

      Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä

      Taksi tuo ja taksi vie – halki aaltojen Vesijärvellä ja Päijänteellä

      Helpotusta ruuhka-aikoihin – Finavia laajentaa Rovaniemen lentoaseman terminaalia

      Pinttiä, pilkkuja, kukkia – Nuutajärven lasimuseo kunnioittaa taiteilija Kerttu Nurmisen upeaa elämäntyötä

      Inariviikoilla juhlitaan pohjoisen yöttömässä yössä

      Matkailijan uutuusreitti esittelee Kymenlaakson komeaa teollisuusperintöä

      Sadat hurmaavat paikallismuseot löytyvät nyt helposti yhdeltä kartalta

      Ei ainoastaan hullulle miehelle – Huittisten uudet pyöräilyreitit haastavat kaikki polkemaan

      Bussimatkailu kiinnostaa yhä useampaa – moneen luontokohteeseen pääsee ilman omaa autoa

      Maalla maistuu kesältä – kansalaiset aikovat nauttia lomasta Suomessa

      Muisti-museon uusi näyttely kunnioittaa veteraanisukupolven työtä – Mikkeli esittäytyi Kotimaan matkailumessuilla

      Nessun dorma lautasella – Savonlinnan ravintolat jalostavat oopperat myös makunautinnoiksi

      Kirja-arvio: Suomen parhaat päiväretkikohteet on upea perusteos retkeilyn ystäville

      Pinttiä, pilkkuja, kukkia – Nuutajärven lasimuseo kunnioittaa taiteilija Kerttu Nurmisen upeaa elämäntyötä

      Inariviikoilla juhlitaan pohjoisen yöttömässä yössä

      Nessun dorma lautasella – Savonlinnan ravintolat jalostavat oopperat myös makunautinnoiksi

      Kirja-arvio: Suomen parhaat päiväretkikohteet on upea perusteos retkeilyn ystäville

      Pinttiä, pilkkuja, kukkia – Nuutajärven lasimuseo kunnioittaa taiteilija Kerttu Nurmisen upeaa elämäntyötä

      Inariviikoilla juhlitaan pohjoisen yöttömässä yössä

    • Kulttuuri
    • Lukijoiden parhaat
    • Perhematkailu
    • Ruoka & juoma
    • Suomessa tapahtuu
    • Kilpailut
      • Visailut
      • Paras juttu -äänestys
    • Yhteystiedot
    Parastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Tilaa lehti Mainostajalle
    Etusivu » Uutiset » Poropateeta ja puolukkapizzaa – Kuusamo nostaa ruokamatkailijalle veden kielelle
    Ruoka & juoma

    Poropateeta ja puolukkapizzaa – Kuusamo nostaa ruokamatkailijalle veden kielelle

    Ravintola Pohjolan Pirtti on erikoistunut villiruokaan. Kuva: Pohjolan Pirtti.
    Jaa
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Kuusamo on nouseva ruokamatkailukohde, jossa perinteet, pohjoisen raaka-aineet ja uudet tuulet yhdistyvät ainutlaatuisiksi makuelämyksiksi.

    21.9.2024  Kuusamossa voi kokea vaikkapa kolmen ruokalajin lounaan metsässä, päivällisen tunturin huipulla tai maailman pohjoisimman Michelin-ravintolan illallisen.

    Ruokamatkailijalle on tarjolla monia kätkettyjä helmiä. Niin villiruoan ystävä, gourmetharrastaja kuin artesaanileivonnaisten rakastajakin löytää varmasti lautaselleen jotakin mieluisaa.

    Riistaa, kalaa, marjoja

    Vuonna 1891 rakennettu Pohjolan Pirtti & Kievari vaalii pohjoista ruokakulttuuria Vuotungin kylässä.

    Pohjolan pirtin Matti Pohjola ja Tanja Pohjola toivottavat vieraat tervetulleiksi. Kuva: Pohjolan pirtti.

    Pirtissä pääsee nauttimaan perinteisiä herkkuja, kuten riistaa, kalaa, sieniä, marjoja ja villiyrttejä, joiden maut tulevat suoraan luonnon omasta aarreaitasta.

    Ruukinvaarassa toimiva Studioravintola Tundra tarjoaa puolestaan fine dining -elämyksiä, jossa paikalliset raaka-aineet ja pohjolan keittiö höystetään ripauksella kansainvälisyyttä.

    Tundran annokset ovat pienimuotoisia taideteoksia. Kuva: Jarmo Pitkänen.

    Koska ravintolan kokki Jarmo Pitkänen on myös keraamikko, matkamuistoksi on saatavilla hänen uniikkiveistoksiaan. Lisäksi tarjolla on kokkauskursseja, jotka johdattavat kuusamolaisen keittiön saloihin.

    Suppilovahverot, leipäjuusto ja puolukat maustavat pizzan

    Rukan kylässä sijaitseva Tapio luottaa moderniin pohjoismaiseen fine dining -ruokaan. Englantilaisen Connor Laybournen ja hänen puolisonsa Johanna Mourujärven luotsaama ravintola aateloitiin kesällä Suomen pohjoisimmaksi Michelin-ravintolaksi.

    Tapion maut syntyvät yksinkertaisista aineista taidokkaasti käsiteltyinä. Kuva: Tapio.

    Ravintola Tapion raaka-aineet marjoista ja vihanneksista poroon ja villituotteisiin tulevat Mourujärven omalta perhetilalta.

    Pizzeria Ruka on yhdistänyt paikalliset raaka-aineensa italialaiseen perinteeseen ja aitoon puu-uuniin.

    Rukan pizzoja ryydittävät esimerkiksi savuporo, kylmäsavulohi, kantarellit, suppilovahverot ja lakkahillo. Kuva: Pizzeria Ruka.

    Rukan laskettelurinteen alla sijaitseva rento mutta tyylikäs ravintola tarjoilee pizzoja, joissa maistuvat muun muassa pohjoinen lohi, leipäjuusto ja puolukka.

    Poroa syödään Kuusamossa monessa muodossa, joista tunnetuin on perinteinen käristys. Vuodesta 1860 toiminut Kujalan porotila tarjoaa tilaisuuden maistella poroherkkuja kodassa tai nauttia neljän ruokalajin poroisännän illallisen.

    Poronkäristys on Kuusamon must-ruoka. Kuva: Sanna Mansikkamäki.

    Kujalan porotilalla porot elävät vapaina, ja eläin hyödynnetään kokonaisvaltaisesti. Tilamyymälästä saa niin poron sisäfiletta, potkaa kuin poromakkaraa.

    Viidennessä sukupolvessa tilaa pyörittävä Juha Kujala Jenni-puolisoineen myy myös porontaljoja ja poronluusta ja -sarvista tehtyjä matkamuistoja.

    Syömään gondolikyydissä

    Rukan kylästä pääsee kätevästi gondolilla eli maisemahissillä Itä-Rukalle Camp Kitchen & Bariin, jonka keittiö on poiminut vaikutteita niin Nuorgamista kuin New Yorkista. Listalla on toki myös paikallisia herkkuja, kuten lohta ja poronkäristystä.

    Rukan uutuus on Saaruan huipulle joulukuussa 2024 avautuva saunaravintola. Työnimellä Kiuas kulkeva ravintola lupaa kohottaa ruokamatkailijat uusiin korkeuksiin.

    Saunaravintola tarjoaa löylyjen lisäksi kuusamolaisia herkkuja ja komeat näkymät Valtavaaran luonnonsuojelualueelle. Havainnekuva: Rukan hiihtokeskus.

    Jos ateriointi katon alla ja pöydän ääressä tuntuu liian kesyltä, Wild Out tarjoaa seikkailunhaluisille vaihtoehtoisen tavan vatsansa täyttämiseen. Eräkokki ja eräopas vie vieraansa metsän siimekseen, jossa valmistetaan ja syödään kausituotteista koostuva nuotiolounas.

    Luonnon antimia ranskalaiseen tapaan

    Suomalais-ranskalainen kahvilan The French Cafen omistajat Moona Mankinen ja Arthur Bataille, muuttivat Kuusamoon Nizzasta ja avasivat vanhan pankin tiloihin kahvila-konditorian, jossa viiden tähden leivonnaiset tarjoillaan pöytiin.

    Yhdeksi suosikiksi ovat nousseet erityisesti suomalaiseen makuun iskevät hopeatoffeemacaronit.

    ”Meille tärkeintä on laatu ja paikallisuus”, sanovat Moona Mankinen ja Arthur Bataille. Kuva: Mikko Santasalo.

    ”Valmistan luonnon raaka-aineista ranskalaiseen tapaan niin suolaisia herkkuja kuin leivonnaisia”, kuvailee leipuri-kondiittori ja jälkiruokakokki Moona Mankinen.

    Parin ideoimia herkkuja ovat myös tervasuola-tummasuklaamacaronit sekä poropatee. Se tehdään ranskalaiseen ohuttaikinaan, jonka sisälle valetaan konjakkihyytelöä.

    Päivi Ikonen

    Lue myös:

    Maailman pohjoisin Michelin-ravintola on nyt kuusamolainen Tapio

    Kuusamo Ruka ruokamatkailu
    Jaa Facebook Twitter LinkedIn Email

    Luitko jo nämä?

    Nessun dorma lautasella – Savonlinnan ravintolat jalostavat oopperat myös makunautinnoiksi

    Mutteri-kahvila on lauttasaarelainen klassikko

    Kupponen kuumaa kastettavan kera – kahdeksan ihanaa kahvilaa Helsingissä

    Uusimmat artikkelit

    Nessun dorma lautasella – Savonlinnan ravintolat jalostavat oopperat myös makunautinnoiksi

    Kirja-arvio: Suomen parhaat päiväretkikohteet on upea perusteos retkeilyn ystäville

    Pinttiä, pilkkuja, kukkia – Nuutajärven lasimuseo kunnioittaa taiteilija Kerttu Nurmisen upeaa elämäntyötä

    Inariviikoilla juhlitaan pohjoisen yöttömässä yössä

    Avainsanat
    Ahvenanmaa Espoo festivaalit Helsinki historia hotellit Inari Jyväskylä kansallispuistot kestävä matkailu Koli Kotka kulttuuriperintö Kuopio Kuusamo kuvataide Lahti Lappeenranta Lappi luonto majoitus melonta Mikkeli museot musikaalit Naantali näyttelyt Oulu Porvoo Rauma ravintolat retkeily Rovaniemi Saimaa Savonlinna Tampere teatteri toimitukselta Turku Tuusula ulkoilu Vaasa vaeltaminen Vantaa vastuullisuus
    Yhteydet
    Yhteydet

    MATKAILULEHTI
    toimitus(a)matkailulehti.fi

    TOIMITUS
    Toimitusjohtaja Leena Joutsen
    leena.joutsen(a)kempulssi.fi

    PUH: 040 577 8850

    MEDIAMYYNTI
    Raija Kivinen, Markkinointituuli Tmi
    raija.kivinen(a)matkailulehti.fi
    PUH: 040 824 3820

    Tietosuoja- ja rekisteriseloste

    KEMPULSSI OY

    Kempulssi on Matkailulehden kustantaja ja julkaisija vuodesta 2023 lähtien.

    Laadukkaisiin erikoismedioihin keskittyneen yhtiön muut julkaisut ovat

    Uusiouutiset
    Työ Terveys Turvallisuus
    Tunne & Mieli
    Kemiamedia

    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
    • Suomessa tapahtuu
    • Ihmiset
    • Kilpailut
    • Yhteystiedot
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Kirjoita hakusana ja paina Enter, keskeytä Esc-painikkeella