Kuusamon Rukalla viime joulun alla aloittaneen Ravintola Tapion seinää koristaa vuonna 2024 Michelin-tähti.
Johanna Mourujärvi, 33, ja Connor Laybourne, 32, avasivat ravintolansa Rukan kylän ytimeen 23. joulukuuta 2023. Alun perin ravintola perustettiin vuonna 2018 Posiolle, josta Mourujärvi on kotoisin.
Suomalais-englantilainen pariskunta pyörittää pikkuruista Tapiota kahden hengen voimin. Mourujärvi vastaa 18-paikkaisesta salista ja Laybourne keittiöstä. He huolehtivat itse kaikesta, tiskaamista ja siivoamista myöten.
”Pärjäämme, koska olemme kunnianhimoisia pitkän linjan ammattilaisia, meillä molemmilla on korkea työmoraali ja olemme valmiita tekemään tavallista pidempiä työpäiviä”, Connor Laybourne kertoo.
Valttikorttina ainutlaatuiset arktiset raaka-aineet
Metsien kuninkaan mukaan nimetty Ravintola Tapio tarjoaa asiakkailleen sesongeittain vaihtuvan menyyn, jonka pääroolissa ovat pohjolan luonnon antimet. Juomalista koostuu natu- eli alkuviineistä ja suomalaisista oluista.
”Tyylimme on moderni pohjoismainen fine dining”, Laybourne linjaa.
”Keskitymme korkealaatuisiin paikallisiin raaka-aineisiin ja pyrimme pitämään ne mahdollisimman yksinkertaisina mutta hienostuneina käyttämällä moderneja ja perinteisiä tekniikoita.”
Pöytään päätyy niin Mourujärven perhetilan marjoja ja vihanneksia kuin villituotteita ja tietysti poroa.
Michelin-tähtien perustana ovat raaka-aineiden laadun lisäksi ruuan valmistustapa ja makujen yhteensopivuus, ruuan persoonallisuus, rahanarvoisuus sekä laadun pysyvyys.
Himoittu tähti merkitsee ravintoloitsijoille paljon.
”Olen äärettömän iloinen, tyytyväinen ja kiitollinen. Helpottunutkin, sillä olen työskennellyt kokkina 15-vuotiaasta lähtien ja unelmoinut tästä hetkestä siitä saakka”, Connor Laybourne tiivistää parin yhteiset tunnelmat.
Suomen yhdeksän tähtiravintolaa
Suomi sai 27. toukokuuta 2024 julkistetussa listauksessa toisenkin uuden Michelin-tähdellä palkitun ravintolan, Helsingissä toimivan The Roomin. Kaikkiaan tähtiravintoloita on maassa nyt yhdeksän.
Niistä ainoa kaksi tähteä napannut on helsinkiläinen Palace, joka tunnetaan Suomen kaikkien aikojen ensimmäisenä Michelin-ravintolana. Ensimmäisen tähtensä Palace sai jo vuonna 1987.
Pääkaupungin ravintoloista yhdellä Michelin-tähdellä voivat ylpeillä myös Demo (joka jatkaa toimintaansa heinäkuun 2024 loppuun), Finnjävel Salonki, Grön ja Olo.
Michelin-tähtiravintoloihin kuuluvat lisäksi Porvoossa sijaitseva Vår ja turkulainen Kaskis.
Kolmella tähdellä palkittuja ravintoloita ei Suomessa vielä ole.
Michelinin kuuluisan hotelli- ja ravintolaoppaan Guide Michelinin käyttämät kriitikot ovat koulutettuja ammattilaisia, jotka kiertävät ravintoloissa syömässä ja arvioimassa niiden ruokia nimettöminä ja maksavat laskunsa itse.
Päivi Ikonen