Vuoden ajoneuvomuseo 2025 on Woikosken automuseo. Valinnan teki Automuseoiden neuvottelukunta ry, jonka myöntämä palkinto julkistettiin Lahdessa järjestetyssä Classic Motorshow’ssa.
5.5.2025 Woikosken automuseon palkitsemisella haluttiin erityisesti kunnioittaa museon perustajan Clas Palmbergin (1943–2025) mittavaa elämäntyötä ja kunnianhimoista suhtautumista liikkuvaan kulttuuriperintöön niin maassa kuin ilmassa.
Palkinnon myötä Automuseoiden neuvottelukunta kertoo haluavansa myös tukea ja rohkaista museon jatkumista osana suomalaista ajoneuvomuseoiden kenttää.
Woikosken automuseo sijaitsee Mäntyharjun Nurmaalla. Museon kokoelmaan kuuluu noin 35 toinen toistaan hienompaa autovanhusta, jotka linkittyvät sekä kaasuyhtiön että Palmbergien perheen tarinaan. Mukana on myös koko Suomen kannalta historiallisesti kiinnostavia ajoneuvoja, muun muassa kilpa-autoja.
Lisäksi museon kokoelmaan kuuluu Saab Safir -lentokone, joka muistuttaa Clas Palmbergin rakkaasta ilmailuharrastuksesta.
Clas Palmberg työskenteli pitkään suomalaisen kaasualan perheyrityksen Woikoski oy:n neljännen polven toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana. Yhtiön nykyinen toimitusjohtaja on Clas Palmbergin puoliso Sari Palmberg ja laatujohtaja tytär Marisa Palmberg.

Woikoski oy:n matkailuliiketoiminta eriytettiin vuoden 2025 alussa omaksi yhtiöksi, joka tunnetaan markkinointinimellä Woikoski Feeling.
Isoisän vetyauto ja avomersu
Autoinnostus on Palmbergien suvussa vanhaa perua. Bertil Palmberg (1909–1993) ajeli jo vuonna 1927 Suomen ensimmäisellä vetyautolla, kertoi pojanpoika Clas Palmberg Kemiamedialle vuonna 2022 antamassaan haastattelussa.
Clas ja Sari Palmbergin koko haastattelun voi lukea täältä.
Kun yhtiön uniikkia autokokoelmaa alettiin puunata näyttelykuntoon, Clas Palmerg ei saanut rauhaa, sillä joukosta puuttui kruununjalokivi, isoisän upea avomersu vuodelta 1937.
”Olin kymmenen korvilla, kun opettelin ajamista isoisäni mersulla. Auto oli myyty pois, ja sain selville, että se oli päätynyt Esa Rannilalle Pohjanmaalle”, hän muisteli Kemiamediassa.
Automies lähti ostohousut jalassa Seinäjoelle, jossa teollisuusneuvos Rannila otti hänet vastaan ja suostui esittelemään kokoelmaansa.
”Muita Rannila jopa vähätteli, mutta pysähtyi isoisän mersun kohdalle ja sanoi, että tämä se on jotain”, Palmberg kertoi.
Lokasuojan päällä oli komeillut jotain, joka ei kuulunut auton alkuperäiseen varustukseen: natsi-Saksan hakaristilippu.
”Kysäisin, kehtaako tuon kanssa ajella kylillä. Kuulemma vähän hävetti, mutta minkäs teet, kun auto liittyy Hitleriin”, Palmberg muisteli.
“Sinulle se kuuluu”
Kun vieras ilmoitti, ettei kulkupelillä ollut yhteistä historiaa Hitlerin kanssa, isäntä oli tulistunut.
”Iso mies nousi varpailleen asti ja karjaisi, kuka minä olen väittämään tuollaista. Mietin, että nyt ei mene ollenkaan hyvin tämä neuvottelu.”
”Kävin sitten itsekin varpaisilleni ja sanoin tuimasti, että minä juuri olen oikea mies väittämään, koska olen siihen niin monta lommoa itse täräyttänyt”, Palmberg hykerteli Kemiamedian haastattelussa.
Kun kuvat kotialbumista olivat todistaneet väitteen oikeaksi, suoraselkäiselle pohjalaiselle herrasmiehelle jäi vain yksi vaihtoehto.
”Hän oli suruissaan lempiautonsa menettämisestä mutta sanoi, että osta pois, sinulle se kuuluu.”
Rättisitikalla Rivieralle
Kemiamedian haastattelussa kerrotaan myös Sari Palmbergin lempiautosta Siiristä, läpikulahtaneesta rättisitikka Charlestonista, jolla pariskunta teki ikimuistoisen matkan halki Euroopan.

”Tarvitsimme saattoautoa, kun Clas lähti hakemaan sotajeeppiä Sveitsistä. Satoi kaatamalla, vettä tuli katosta sisään ja nostelin housunlahkeita polvien yli. Kun käänsin valokatkaisijaa, ilmaan nousi vieno savukiehkura.”
Seuraavana kesänä pari lähti ajelemaan Siirillä halki Euroopan. Matkan varrelle osui rättäreiden kulkueita, ajelua läpi viiniviljelysten ja pyytämättä saatuja alennuksia, kun hotellin väki näki kulkupelin, jolla suomalaiset saapuivat.
”Kun käänsimme Saint-Tropez’ssa hotellin pihaan, meiltä pyydettiin auton avaimet pysäköintiä varten. Siiri löytyi sitten pihan perimmäisestä takanurkasta kaukana muista”, Sari Palmberg nauraa.
Woikosken automuseoon pääsee tutustumaan noin 10–35 hengen ryhmissä. Opastetun kierroksen kesto on tunnin verran. Samaan yhteyteen voi tilata myös ruokailun.
Automuseoiden neuvottelukunta ry on perustettu ajoneuvomuseoiden yhteistyöelimeksi vuonna 2007.
Päivi Ikonen