Helsingin Grand Hansa -hotellin ja ravintola Finnjävelin yhteistyö on tuottanut juhla-annoksen, jonka pääosassa komeilee savolaiseen ruokaperinteeseen kuuluva röpörieska.
21.4.2025 Siinä se nyt lepää.
Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevan NH Collection Grand Hansan aamiaiselle suunniteltu juhla-annos on ilo jo silmille. Vesi herahtaa kielelle maisteluvuoroa odotellessa.
Annoksen pääroolissa on Savon ruokaperinteestä juurensa ammentava, ohraryyneistä valmistettu röpörieska, joka on saanut ylleen modernin kruunun: kylmäsavustettua lohta, lohenmätiä, smetanaa ja tarkasti kypsennetyn 64-asteisen kananmunan.
Viimeksi mainittu versioi rieskan kanssa perinteisesti tarjottavaa munavoita.
Suomalaisen ruokaperinteen ja kulttuurin kunnioitus yhdistää kumppanit
Uutuuden taustalla on kansainvälisen NH Collection -hotelliketjun 10-vuotisjuhla, jonka kunniaksi kymmenen ketjun hotellia on valittu tarjoilemaan paikallisista raaka-aineista koottava tasokas aamiaisannos.
Yksi valituista on Helsinki Grand Hansa, joka avasi ovensa Helsingin Ylioppilasaukiolla toukokuussa 2024 ketjun toisena pohjoismaisena hotellina Kööpenhaminan jälkeen.
Helsinki Grand Hansa puolestaan valitsi kumppanikseen yhden maan ykkösketjun ravintoloista, helsinkiläisen Finnjävelin, joka on kantanut vuodesta 2021 ravintolamaailman Oscar-palkinnoksi kutsuttua Michelin-tähteä.
”Meitä yhdistää Finnjävelin kanssa kunnioitus suomalaisia perinteitä ja kulttuuria kohtaan”, kertoo Helsinki Grand Hansan hotellinjohtaja Tom Strandberg, jonka mukaan hotelli haluaa kunnioittaa arvorakennustensa historiaa.
”Suomalaisuus näyttäytyy meillä myös kotimaisena taiteena, ikiaikaisista hoitoperinteistä ammentavina kylpylä- ja saunakokemuksina sekä lähellä tuotettuina raaka-aineina ravintoloissamme.”

Michelin-tähden arvoisia makuelämyksiä
Tommi Tuomisen ja Henri Alénin perustama Finnjävel on maailman ainoa suomalaisiin makuihin ja ruokaperinteeseen keskittynyt Michelin-tähtiravintola.
Luonnon antimiin ja perinneresepteihin perustuvat herkut tarjotaan Helsingin Taidehallissa sijaitsevassa ravintolassa modernisoituina fine dining -elämyksinä.
”Michelin-tähtiä jakavien tarkastajien vierailun aikaan ravintolassamme oli tarjolla muun muassa rössypottua ja porkkanalaatikkoa”, Finnjävelin keittiömestari Mikael von Lüders paljastaa.
Varmaa tietoa annosvalinnoista ei ole, sillä tarkastajien tehtävänä on soluttautua nimettöminä ravintolavieraiden joukkoon.
”Grand Hansan keittiöpäällikkö Filip Forsberg on jo tähän mennessä luonut hotelliaamiaisen, jota kehutaan kaupungin parhaaksi”, juhla-annoksen kehittänyt von Lüders kiittää kollegaansa.
”On ilo päästä omalla annoksellamme osaksi tätä elämystä. Luomme makumaailman, jonka kautta suomalaiset pääsevät kokemaan nostalgiset maut uudessa, modernissa muodossa.”

Ohraryyneistä leivottu savolainen röpörieska on toiminut ravitsevana ja täyttävänä arkieväänä maatilan töiden lomassa, mutta sitä on leivottu myös pyhiä ja juhlia varten.
On tullut aika maistaa paneutuvan kehitystyön tulosta. Se osoittautuu malliesimerkiksi siitä, miten yksinkertaisista aineksista syntyy herkullinen lopputulos.
Rieskassa on rapea pinta ja pehmeä, hieman sitkoisa ja piimästä happamuutta lainaava sisus. Kun suolainen mäti kohtaa kielellä täyteläisen kananmunan ja lempeän savulohen, syntyy mieleenpainuva makuelämys, joka on samalla kunnianosoitus suomalaiselle ruokaperinteelle.
Nostalgista makua uudennäköisessä, modernissa ja maukkaassa muodossa.
Helsinki Grand Hansan juhla-annos:
- Mitä? Savolainen röpörieska kylmäsavustetulla lohella, mädillä, smetanalla ja 64-asteisella kananmunalla.
- Missä? Helsingin Grand Hansa -hotellissa osoitteessa Mannerheimintie 5.
- Milloin? Saatavilla tilauksesta hotellin aamiaisella Hansa Café Bar & Brasseriessa lokakuuhun 2025 saakka.
- Kuka? Juhla-annoksen on suunnitellut Finnjävelin keittiömestari Mikael von Lüders.
- Hinta? Aamiaisvieraille aamiaisbuffet + Finnjävelin juhla-annos 40 euroa. Hotellivieraat voivat täydentää huonehintaan kuuluvaa aamiaista juhla-annoksella 12,40 euron lisähintaan.
Leena Joutsen
Aiheesta aiemmin:
Grand Hansa -hotelli vaalii historiallista perinnettä ja nyt myös suomalaista saunakulttuuria