Close Menu
Parastasuomessa.fi
    Juuri nyt
    • Turun tapahtumatalo Logomo sai kestävän kehityksen tunnuksen
    • Arvio: Elokuvamusiikki soi Sibeliustalossa – huikea konsertti kirvoitti naurua ja kyyneliä
    • Kirja-arvio: Arkkitehtuurimme vuosituhannet katsoo kotimaata uusin silmin
    • Maailman paras kestävän kehityksen luksushotelli löytyi Inkoosta
    • Lumoava Saiturin joulu palaa Hankoon
    • Oulu on Suomen suurin saamelaiskylä – uutuusooppera kertoo alkuperäiskansan tarinan
    • Arvio: Tampereen Kaunotar ja hirviö -musikaali ”loistaa säteillen ja lailla auringon”
    • Läkkipelti taipuu taitavissa käsissä – Fyrrykyröön pläkkyrit esittäytyvät Seinäjoella
    Parastasuomessa.fiParastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Mainostajalle
    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
      1. Parasta juuri nyt
      2. Ruoka & juoma
      3. Perhematkailu
      4. Historia
      5. Lukijoiden parhaat
      6. Vuodenajat
      7. Harrastukset
      8. Majoitus
      9. Matkustaminen
      10. Kulttuuri
      11. Kestävä matkailu
      12. Parasta mainostajiltamme
      13. Näytä kaikki

      Arvio: Tampereen Kaunotar ja hirviö -musikaali ”loistaa säteillen ja lailla auringon”

      Läkkipelti taipuu taitavissa käsissä – Fyrrykyröön pläkkyrit esittäytyvät Seinäjoella

      Amos Rexin näyttely uhmaa painovoimaa – Leandro Erlichin teokset haastavat todellisuuden

      Virkatut veistokset, kirjotut kyläläiset – Liisa Hietasen tekstiilityöt hykerryttävät Heinolassa

      Lahden Roux kokkaa ranskalaista ruokaa suomalaisista aineksista

      Silakkamarkkinoilla juhlitaan arvokasta meren viljaa

      Arktisia aromeja Oulussa – onnistunut Makuseikkailu johdattaa kohti vuoden 2026 herkkupöytää

      Ranskalaisittain Porvoossa – Bistro Gustaf on pieni gastronomian helmi

      Lumoava Saiturin joulu palaa Hankoon

      Arvio: Tampereen Kaunotar ja hirviö -musikaali ”loistaa säteillen ja lailla auringon”

      Hurmaava Kurpitsapuisto huipentaa Salon Halloween-juhlinnan

      Kultamitali Särkänniemelle – Drifti palkittiin Euroopan parhaana perhelaitteena

      Kirja-arvio: Arkkitehtuurimme vuosituhannet katsoo kotimaata uusin silmin

      Läkkipelti taipuu taitavissa käsissä – Fyrrykyröön pläkkyrit esittäytyvät Seinäjoella

      Senaatintorin tuntematon helmi – ”maailman kaunein kirjasto” viettää avointen ovien päivää

      Historian helmiä: Pääseekö automobiililla Lappiin asti?

      Korouoman rotkolaaksosta löytyy jäätä heinäkuun helteelläkin

      Kastelholman keskiaikainen linna on kappale kauneinta Ahvenanmaata

      Elämä edestakaisin – Saimaan Riviera sytyttää aikamiehessä nuoruuden juoksuriemun

      Asiantuntija arvostelee huvipuistot – Leevi kävi Linnanmäellä, Powerparkissa ja Särkänniemessä

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Suomalaisten mielipiteet selville – ainakin nämä asiat kuuluvat hyvään talvilomaan

      Tall Ships Races 2024 – suuret purjelaivat saapuvat taas Helsinkiin, Turkuun ja Maarianhaminaan

      On se kone! Sarka-museon näyttely kertoo, kuinka moottorit mullistivat maatalouden

      Vaarojen maraton juostaan ”paskimpaan aikaan” – Koli houkuttelee silti väkeä polkujen täydeltä

      Kun Olavinlinna piiritettiin – Savonlinna siirtyy syyskuun tapahtumassa 1700-luvulle

      Helsinki rakensi koirille oman Sibelius-monumentin ja koirien kanssa matkaaville nähtävyysreitin

      Sujuvasti suppilovahveroiden perään – uusi kartta auttaa löytämään sieniapajat

      Hämeenlinnan Vaakuna-hotelli avautui kokonaan uudistuneena

      Omenahotellit avaavat ovensa lemmikeille

      Yövyin täällä – hotelli Arkipelag on kesäparatiisi Maarianhaminan keskustassa

      Yövyin täällä – Turun Hamburger Börs on klassikkohotellin onnistunut päivitys

      Bussilla Lapin hangille – lisäreitit ja aikataulut palvelevat myös juna- ja lentomatkustajia

      Kätevämmin kohti itää – Etelä-Karjala saa lisää junavuoroja

      Bussimatkailu kiinnostaa yhä useampaa – moneen luontokohteeseen pääsee ilman omaa autoa

      Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä

      Arvio: Elokuvamusiikki soi Sibeliustalossa – huikea konsertti kirvoitti naurua ja kyyneliä

      Kirja-arvio: Arkkitehtuurimme vuosituhannet katsoo kotimaata uusin silmin

      Lumoava Saiturin joulu palaa Hankoon

      Oulu on Suomen suurin saamelaiskylä – uutuusooppera kertoo alkuperäiskansan tarinan

      Turun tapahtumatalo Logomo sai kestävän kehityksen tunnuksen

      Maailman paras kestävän kehityksen luksushotelli löytyi Inkoosta

      Hankolainen Silversandin mökkikylä pokkasi kestävän kehityksen palkinnon

      Kirja-arvio: Alvar Aallosta Öykkösenvaaralle – Suomen parhaat kohteet tiiviisti ja hauskasti

      Turun tapahtumatalo Logomo sai kestävän kehityksen tunnuksen

      Arvio: Elokuvamusiikki soi Sibeliustalossa – huikea konsertti kirvoitti naurua ja kyyneliä

      Kirja-arvio: Arkkitehtuurimme vuosituhannet katsoo kotimaata uusin silmin

      Maailman paras kestävän kehityksen luksushotelli löytyi Inkoosta

      Turun tapahtumatalo Logomo sai kestävän kehityksen tunnuksen

      Arvio: Elokuvamusiikki soi Sibeliustalossa – huikea konsertti kirvoitti naurua ja kyyneliä

      Kirja-arvio: Arkkitehtuurimme vuosituhannet katsoo kotimaata uusin silmin

      Maailman paras kestävän kehityksen luksushotelli löytyi Inkoosta

    • Kulttuuri
    • Lukijoiden parhaat
    • Perhematkailu
    • Ruoka & juoma
    • Suomessa tapahtuu
    • Kilpailut
      • Visailut
      • Paras juttu -äänestys
    • Yhteystiedot
    Parastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Tilaa lehti Mainostajalle
    Etusivu » Uutiset » Lahden Roux kokkaa ranskalaista ruokaa suomalaisista aineksista
    Ruoka & juoma

    Lahden Roux kokkaa ranskalaista ruokaa suomalaisista aineksista

    Rouxin syksyinen sieni-pinaattipolenta ilahduttaa kaikkia aisteja. Kuva: Vappu Ikonen.
    Jaa
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Vuoden ravintolaksi 2016 valittu lahtelainen Roux on pitänyt asiakkaansa tyytyväisinä jo parikymmentä vuotta. Ravintolan sesonginmukaiset herkut syntyvät puhtaista suomalaisista raaka-aineista klassisilla ranskalaisilla menetelmillä.

    Vappu Ikonen

    13.10.2025       Peltosen taloksi kutsuttu kaunis keltainen jugendrakennus on seissyt Lahdessa osoitteessa Rautatienkatu 7 jo yli vuosisadan.

    Vuonna 1912 valmistunut talo muistetaan kaupungissa erityisesti rohdos- ja apteekkialan tyyssijana. Rakennuksen kivijalassa toimi aluksi Wallinin rohdoskauppa.

    Kaupungintalon puistossa sijaitseva Peltosen talo valmistui vuonna 1912, samana vuonna kuin Eliel Saarisen piirtämä kaupungintalokin. Kuva: Ravintola Roux.

    Ensimmäinen apteekki oli aloittanut Lahdessa vuonna 1860, mutta senaatti antoi vuonna 1913 luvan toisenkin perustamiseen. Lahden Uusi Apteekki käynnisti toimintansa vuonna 1915 osoitteessa Rautatienkatu 3, mutta se muutti Peltosen taloon vuonna 1922 ja pysyi siinä 1900-luvun loppuun saakka.

    Vuokratalo näki sittemmin monenlaisia värikkäitä vaiheita. 1970-luvulla siinä toimivat matkustajakodit Tenho ja Otava sekä asunnottomien alkoholistien yömaja.

    Ravintolan salissa on säilytetty hienosti vanhan arvotalon henki ja tunnelma. Kuva: Vappu Ikonen.

    Vuonna 2007 perustetun Rouxin yrittäjät osoittivat hyvää pelisilmää muuntaessaan komeita apteekkitiloja  ravintolasaliksi. Muun muassa upea ruutulattia kunnostettiin, ja kalusteet valittiin kunnioittamaan rakennuksen historiaa. Tuloksena on yhtä aikaa tyylikäs ja viihtyisä interiööri.

    Syksyisten makujen sinfoniaa

    Ei ole enää uutinen, että pääkaupunkiseudun ulkopuolelta löytyy kansainvälisen tason gourmetosaamista. Ei myöskään se, että huippuravintolassa on tarjolla myös vegaanimenyy.

    Amuse bouche, kokin tervehdys, ei olisi voinut olla kauniimpi. Kuva: Vappu Ikonen.

    Ykkösluokan ravintoloiden tapaan lista vaihtuu myös Rouxissa sesonkien mukaan. Listaa tutkaileville tarjoilija suositteli aperitiiviksi Passionelloa, joka osoittautui mainioksi valinnaksi. Limoncelloa, passionlikööriä ja limeä sisältävä drinkki on raikas ruokahalun herättäjä.

    Keittiön tervehdyksinä pöytään tuli parin lusikallisen verran muun muassa perunavaahtoa, kirjolohen mätiä, leipämurua ja yrttiöljyä. Mahtava makupommi muistutti sekä asettelultaan että suutuntumaltaan Michelin-palkitun porvoolaisen Vårin annoksia.

    Suomalaisista tateista keitettyä uskomattoman herkullista soppaa koristivat rosmariinileipäsipsit. Kuva: Vappu Ikonen.

    Oma alkuruokani, tryffelivaahdolla ryyditetty herkkutattikeitto oli täysosuma. Seuralainen piti kovasti omista kylmäsavustetuista kampasimpukoistaan, mutta myönsi tuntevansa pientä annoskateutta maistettuaan soppaani.

    Onneksi seuralaisen pääruoka sorsa kirjaimellisesti suli suussa. Linnun herkullisena kyytipoikana toimi maa-artisokkapyree, ja annoksen kruunasi tumma savusorsakastike.

    Roseepaistetun sorsanrinnan kaverina oli tarjolla ylikypsää koipea. Kuva: Vappu Ikonen.

    Itse päädyin pääruoassakin sieniin eli herkkusieni-pinaattipolentaan. Täyteläinen umamisuus ja paahdetut pinjansiemenet saivat kaapimaan lautasen tyhjäksi viimeiseen muruun asti.

    Annokset olivat sen verran riittoisia, että jälkiruuat oli pakko jättää väliin, niin ihanilta kuin ne listalla ja naapuripöydässä näyttivätkin.

    Illan täydensivät hymyilevä palvelu ja tarjoilijan erinomaiset viinisuositukset. Ravintola tuo osan viineistä maahan itse.

    Herkuttelua historian havinassa Lahti Ravintola Roux
    Jaa Facebook Twitter LinkedIn Email

    Luitko jo nämä?

    Turun tapahtumatalo Logomo sai kestävän kehityksen tunnuksen

    Arvio: Elokuvamusiikki soi Sibeliustalossa – huikea konsertti kirvoitti naurua ja kyyneliä

    Kirja-arvio: Arkkitehtuurimme vuosituhannet katsoo kotimaata uusin silmin

    Uusimmat artikkelit

    Turun tapahtumatalo Logomo sai kestävän kehityksen tunnuksen

    Arvio: Elokuvamusiikki soi Sibeliustalossa – huikea konsertti kirvoitti naurua ja kyyneliä

    Kirja-arvio: Arkkitehtuurimme vuosituhannet katsoo kotimaata uusin silmin

    Maailman paras kestävän kehityksen luksushotelli löytyi Inkoosta

    Avainsanat
    Ahvenanmaa Espoo festivaalit Hanko Helsinki Herkuttelua historian havinassa historia hotellit Jyväskylä kansallispuistot Koli Kotka kulttuuriperintö Kuopio Kuusamo kuvataide Lahti Lappeenranta Lappi luonto majoitus melonta Mikkeli museot musikaalit Naantali näyttelyt Oulu Pori Porvoo Rauma ravintolat retkeily Rovaniemi Saimaa Savonlinna sotahistoria Särkänniemi Tampere teatteri Turku ulkoilu Vaasa Vantaa vastuullisuus
    Yhteydet
    Yhteydet

    MATKAILULEHTI
    toimitus(a)matkailulehti.fi

    TOIMITUS
    Toimitusjohtaja Leena Joutsen
    leena.joutsen(a)kempulssi.fi

    PUH: 040 577 8850

    MEDIAMYYNTI
    Raija Kivinen, Markkinointituuli Tmi
    raija.kivinen(a)matkailulehti.fi
    PUH: 040 824 3820

    Tietosuoja- ja rekisteriseloste

    KEMPULSSI OY

    Kempulssi on Matkailulehden kustantaja ja julkaisija vuodesta 2023 lähtien.

    Laadukkaisiin erikoismedioihin keskittyneen yhtiön muut julkaisut ovat

    Uusiouutiset
    Työ Terveys Turvallisuus
    Tunne & Mieli
    Kemiamedia

    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
    • Suomessa tapahtuu
    • Ihmiset
    • Kilpailut
    • Yhteystiedot
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Kirjoita hakusana ja paina Enter, keskeytä Esc-painikkeella