Suomen näyttelykesä 2024 on muodin ja tekstiiliosaamisen ystäville yhtä juhlaa. Elämyksiä tarjoavat museot eri puolilla maata.
Teksti: Päivi Ikonen
Suomen merimuseon näyttelyn Oceanista – muoti ja meri pääosassa on huippumuoti, joka on saanut inspiraationsa merestä, meriluonnosta ja merenkulkijoista.
Monet näyttelyn luomukset on esitelty ensimmäistä kertaa kansainvälisillä estradeilla.
Tunnetuista muotibrändeistä edustettuina ovat muun muassa Chanel, Versace, Thom Browne, Jean Paul Gaultier, Iris van Herpen, Maison Margiela, Moncler, Eilish Macintosh, Philip Treacy, Sumiko Iwakiri sekä taiteilijakaksikko Pierre & Gilles.
Yli sadan upean vaatteen ja asusteen kokonaisuuteen kuuluu myös katumuotia aina 1800-luvulta asti sekä merihenkisiä klassikkoasuja, jotka herättänevät myös nostalgisia henkilökohtaisia muistoja.
Lastenvaatteiden yhä jatkuva meribuumi sai alkunsa Englannista vuonna 1846, kun nelivuotias prinssi Edward ikuistettiin muotokuvaan päällään kuninkaallisen huvijahdin merimiesten univormua jäljittelevä puku.
Kotkassa sijaitsevan merimuseon Oceanista-näyttely on avoinna 29. syyskuuta 2024 asti.
Kuopiossa on saumaa
Kuopion taidemuseo on toteuttanut Sauma – Muoti taiteessa, taide muodissa -nimisen näyttelynsä yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa.
Museon tiloissa kohtaavat 27.4.–1.9.2024 tulevaisuuden osaajien designluomukset ja niiden inspiraation lähteenä toimineet maalaukset ja muut taideteokset.
Kuopiossa on esillä niin nykytaidetta kuin vanhempia töitä, jotka liittyvät muotiin ja designiin, pukeutumiseen ja pukeutumattomuuteen sekä eri aikakausien ihanteellisiin kehonkuviin. Vuoropuhelua taiteen kanssa käyvät nuorten taitajien fyysiset että digitaaliset vaatteet, kuosit ja korut.
Villa Gyllenbergissä kohtaavat Schjerfbeck ja muoti
Helsinkiläinen Villa Gyllenberg yhdistää puolestaan menneiden aikojen pukuloiston Helene Schjerfbeckin ja hänen aikalaistensa teoksiin.
Schjerfbeck & muoti – taidetta ja pukuhistoriaa 1880–1950 –näyttely on avoinna 9. kesäkuuta 2024 asti.
Helene Schjerfbeck (1862–1946) rakasti sekä maalaustaidetta että muotia, ja hänen muotokuvissaan mallin vaatetus oli olennainen osa teosta. Modernin muodin syntyvaiheet osuvat yksiin Schjerfbeckin 1870-luvulta 1940-luvulle ulottuneen uran kanssa.
Schjerfbeck oli erityisen mieltynyt ranskalaistyylisiin vaatteisiin, ja ranskalaiset muotilehdet toimivat innoituksen lähteenä myös hänen maalauksilleen.
Pukeutumisella on ollut keskeinen asema varsinkin muotokuvataiteessa. Schjerfbeckin teosten rinnalle on tuotu yli kahdenkymmenen muunkin suomalaistaiteilijan muotiin ja pukuhistoriaan liittyviä teoksia.
Muodin maailmasta inspiroituivat esimerkiksi Albert Edelfelt (1854–1905) ja Gunnar Berndtson (1854–1895), joiden teoksissa asut ja tekstiilit ovat keskeisiä tunnelman ja vaikutelman luojia.
Kuvataiteen lisäksi Villa Gyllenberg esittelee näyttelyssään kolmisenkymmentä asua vapaa-ajan vaatteista loisteliaisiin iltapukuihin.
Näyttely tuo esiin myös pukujen valmistuksen ja ateljeemuodin historiaa.
Tampereella kiivetään muodin huipulle
Tamperelaisen Museo Milavidan näyttely Muodin huipulla esittelee vaatemuodin loistoa ja värejä aina 1770-luvulta 2010-luvulle saakka.
Muodin vanhinta kerrostumaa näyttelyssä edustaa pöyhkeilevä, runsaasti koristeltu ranskalainen naisen hovipuku, joka korostaa kuninkaallista mahtia. Ranska oli jo tuolloin muodin edelläkävijä ja paikka, josta tyylit levisivät muualle Eurooppaan.
Vanhimmatkin puvut ovat silmää hiveleviä mestariteoksia, mutta toden teolla suunnittelijoiden luovuus pääsee valloilleen 1900-luvun mittaan, näyttelyssä selviää.
Menneiden aikojen muotimaailmaa edustavat esimerkiksi mielikuvituksellisista puvuistaan tunnetti Elsa Schiaparelli ja muinaisista kulttuureista inspiroitunut Mariano Fortuny.
Tampereella ovat esillä myös muun muassa Jean Paul Gaultier, Versace ja Balenciaga sekä monet muut eurooppalaiset ja amerikkalaiset huippumuotitalot.
Yksi kotimaisista helmistä on Anna-Mari Pahkalan suunnittelema häikäisevä iltapuku, joka hän loi näyttelijä Alma Pöystille vuoden 2024 Golden Globe -gaalaa varten.
Museo Milavidan muotinäyttely jatkuu ensi vuoteen asti. Viimeinen aukiolopäivä on 22. maaliskuuta 2025.
Jukka Rintala vie unelmien matkaan Jyväskylässä
Suomen käsityön museossa Jyväskylässä avautuu 15. kesäkuuta 2024 hieno suomalaiselle muotiosaamiselle omistettu näyttely, joka on avoinna 1. syyskuuta 2024 saakka.
Unelmien matkassa -niminen näyttely juhlistaa muotitaiteilija Jukka Rintalan mittavaa elämäntyötä.
Kutsunäyttely on kunnianosoitus taiteilijalle, jonka kädenjälki on vuosikymmeniä näkynyt paitsi upeissa uniikkipuvuissa myös teollisissa mallistoissa sekä maalauksissa.
Samalla näyttely on kunnianosoitus myös taitaville ompelijoille, jotka ovat toteuttaneet vaativat kaavoitukset ja ompelutyöt.