Suomen vanhin kaupunki on miltei kaikessa maan ensimmäinen, mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että Turku on myös suomalaisen kemiantutkimuksen kehto?
8.8.2024 Missä toimi Suomen ensimmäinen kemian laboratorio? Entä kuka oli maan ensimmäinen kemian professori ja mitä kaikkea hän tutki? Kenen suomalaisen kemistin mukaan on nimetty alkuaine?
Jo koulun historiantuntien pohjalta voi arvata, että vastauksia kysymyksiin kannattaa lähteä etsimään Aurajoen rantamilta maan vanhimmasta kaupungista ja ensimmäisestä pääkaupungista.
Turun Kemistikerho on rakentanut etsijän apuneuvoksi omatoimisen teemakävelyreitin ja reittikartan, jotka vievät kulkijan kiinnostavalle tieteen, kulttuurihistorian ja kuntoilun yhdistävälle kaupunkiretkelle.
Keksintöjä ennen ja nyt
Kemiaa Turussa ennen ja nyt -reitin ensimmäisen osan kiertäjät pääsevät tutustumaan suomalaisen kemian varhaisimman vaiheen merkkihenkilöihin, tutkimukseen ja opetukseen.
Ykkösosa esittelee erityisesti Turun Akatemian, Suomen ensimmäisen yliopiston, vaiheita ennen kauhistuttavaa suurpaloa, joka liki tuhosi kaupungin vuonna 1827 ja jonka seurauksena Akatemia siirrettiin Helsinkiin.
Reitin toinen osa tarjoaa puolestaan tietoa kaupungin nykyisten akateemisten opinahjojen eli Åbo Akademin ja Turun yliopiston historiasta, kehityksestä ja etenkin kemian alan tutkimuksesta ja tutkijoista.
Turkulaiset kemistit kehittävät tätä nykyä muun muassa uusia lääkkeitä, kemiallisia antureita, puujalosteita ja älykkäitä materiaaleja. Heidän keksintöjään ovat esimerkiksi maailmankuulu karieksentorjuja ksylitoli sekä kolesterolia alentava Benecol-levite.
Suomen vanhinta kulttuuriperintöä
Turun vanhassa keskustassa eli ”täl pual jokke” kiertelevällä kemiallisella reitillä saa nauttia myös kiinnostavista kulttuurihistoriallisista poiminnoista.
Tiesitkö vaikkapa sitä, että maan ensimmäinen, vuonna 1819 perustettu huvipuisto Surutoin toimi aivan Suomen kemian isäksi nimetyn tiedemiehen laboratorion kupeessa?
Turun tuomiokirkon – jonne kannattaa ehdottomasti poiketa sisällekin – sivurakennuksessa on puolestaan aloittanut Suomen vanhin koulu, 1200-luvulta asti toiminut katedraalikoulu.
Reitille näkyy myös ”tual pual jokke” kohoava Apteekkimuseo. Yli 200-vuotiaassa Qwenselin talossa toimiva museo esittelee farmasian historiaa ja käytäntöjä 1700-luvulta alkaen. Käynnin arvoinen kohde sekin.
Reittikartan ja -selosteen voi ladata ilmaiseksi sekä suomen- että ruotsinkielisenä osoitteesta kemianseurat.fi/turku/kulttuurikuntoilureitti.
Päivi Ikonen
Lue lisää aiheesta sisarjulkaisumme Kemiamedian jutuista:
Åbo Akademi on virkeä satavuotias
Turun yliopiston sata vuotta sisukasta kemiaa