Heinolan kaupunginmuseon täyttää syksyllä 2023 hurmaava kokoelma valaisimia kustavilaiselta ajalta moderneihin designlamppuihin.
Päivi Ikonen
Oi aikoja, kun isä lampun osti. Isoisästä puhumattakaan.
Niihin aikoihin pääsee palaamaan Heinolan kaupunginmuseon Kun isoisä lampun osti -näyttelyssä, joka on avoinna yleisölle 30. syyskuuta 2023–7. tammikuuta 2024.
Kustavilaisena aikana (1772–1809) ei tosin vielä lamppuja ostellut kukaan, vaan suomalaisten tyypillisenä valonlähteenä palveli kynttilä ja pieneläjien hämärissä tuvissa hirrenraossa palanut päre.
Kynttilät olivat muillekin arvotavaraa, eikä niitä arkena poltettu kuin yhtä kerrallaan.
Varakkaat toki erottuivat rahvaasta komeilla kynttilänjaloillaan ja peililampeteillaan, jopa kristallikruunuilla. Niitä voi ihailla museon perusnäyttelyn Residenssi-huoneessa.
Ihmeellinen valopetroli
Öljylamput alkoivat yleistyä meillä 1860-luvulla, kun valopetrolin saatavuus parani ja hinta laski. Uusi polttoaine oli mullistava keksintö, kuten myös polttimo, jonka sydämeksi tuli litteä tai pyöreä ”sukka”.
Liekin suojana toiminut lasi takasi tasaisen ja lepattamattoman valon. Samalla niin kotien kuin työmaiden valaistus tehostui huomattavasti.
Salin pöydälle sytytetty öljylamppu oli vauraan säätyläiskodin ylpeys aina 1900-luvun alkupuolelle asti.
Öljylamput olivat usein myös näyttäviä taide-esineitä, joiden materiaaleina käytettiin niin lasia, keramiikkaa kuin erilaisia metalliseoksia, jopa polttokullattua pronssia.
Antiikkikauppiaan ainutlaatuinen kokoelma
Heinolalaisnäyttelyn ytimen muodostaa upea öljylamppukokoelma, joka on antiikkikauppias Heikki Björkbomin pitkäjänteisen keräilyn tulosta. Suomessa poikkeukselliseen kokoelmaan kuuluu noin 300 esinettä.
Monen sukupolven suunnittelijat päästivät mielikuvituksensa valloilleen ja loivat pöytälampuille toinen toistaan koristeellisempia jalkoja, joiden muotokielessä näkyy kehitys 1860–1890-lukujen kertaustyyleistä 1900-luvun alun jugendiin.
Kokoelman ensimmäinen esine oli kattokruunu, jonka Björkbom osti Turusta vuonna 1967. Siitä alkoi öljylamppujen keräily, jonka kulta-aikaa olivat juuri 1960–1970-luvut. Tuolloin aliarvostetuista aarteista haluttiin lähinnä vain päästä eroon.
Valoharmoniaa suomalaisesta koivusta
Heinolan näyttelyn kolmas näkökulma valoon tarjoaa katsauksen nykypäivän lamppuihin.
Museon yksi huone on omistettu Secto Designin moderneille valaisimille, jotka valmistetaan kotimaisesta koivusta Heinolassa. Kaikkien mallien takana on arkkitehti, designeri Seppo Koho.
Hänen suunnittelunsa lähtökohtana on, että valolähde jää varjostimen taakse eikä häikäise vaan luo harmonisen valon ja heittää kiinnostavia varjoja seinille ja lattialle.
Osoitteessa Kauppakatu 14 sijaitseva Heinolan kaupunginmuseo on avoinna tiistaisin ja torstaista sunnuntaihin kello 11–16, keskiviikkoisin kello 11–18. Maanantaisin museo on kiinni.