Vuoden 2024 Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot on myönnetty nilsiäläiselle Liepuskan Herkkupajalle ja sotkamolaiselle Haapalan panimoravintolalle.
Liepuskan Herkkupaja nojaa aitoon, puhtaaseen, suomalaiseen gourmet-lähiruokaan, palkintoraati kiittää. Pajan pohjana ovat ylisukupolviset, jopa sata vuotta vanhat reseptit ja käsityö – esimerkiksi jokainen karjalanpiirakka rypytetään käsin.
Savolainen Herkkupaja yhdistää ikiaikaisen perinteen moderneihin ja rohkeisiin mukaelmiin ennakkoluulottomasti ja rakkaudella. Palkitsija mainitsee erityisesti minikorvapuustit ja marjakukot sekä kantarellitartaletit ja vegaaniset tuotteet.
Liepuska hyödyntää monipuolisesti paikallisia raaka-aineita, viljoja, marjoja, kalaa ja lihaa. Käsin tekeminen mahdollistaa tuotteiden ketterän räätälöinnin tilaajan toiveiden mukaisesti, raati kuvailee.
Voimaa omista juurista
Kainuulaisen Haapalan tilan juuret juontavat peräti 1600-luvulle. Haapalan tila on ollut Korhosten suvun omistuksessa vuodesta 1904, ja nyt sitä jatkaa jo viides polvi.
Yrittäjäpari Kaisa ja Craig Tylerin käsissä Haapalasta on kehittynyt ravintolan, pienpanimon, majoitusaittojen ja hirsisaunojen perinteitä henkivä kokonaisuus, palkitsija kertoo.
Panimoravintolassa tarjoiltavat ruokalajit ovat syntyneet suomalaisen ja kainuulaisen ruokaperinteen innoittamina, mutta mukana ripaus modernia twistiä. Keittiön raaka-aineet tulevat omista metsistä ja puutarhasta ja suoraan kainuulaisilta tuottajilta.
Haapalan pienpanimo on Kainuun alueella ainoa laatuaan. Sen oluet ovat brittityylisiä mutta suomalaisella historialla ja makumaailmalla maustettuja.
Paikalliset ainekset, puhtaat raaka-aineet, huolellisesti valmistetut oluet ja pitkäjänteinen, korkealaatuinen työ heijastavat yrittäjien sitoutuneisuutta kestävään liiketoimintaan, raati sanoo.
Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen ruokakulttuuripalkinnot jaetaan vuosittain henkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävällä tavalla toiminut suomalaisen ruoan, ruoantuotannon ja ruokakulttuurin puolesta.
Vuoden 2024 palkinnoilla haluttiin huomioida erityisesti suomalaista leivontakulttuuria ja -perinteitä sekä kotimaista matkailu-, majoitus- ja ravintola-alan ansioitunutta toimintaa. Palkintojen arvo on 5 000 euroa.
Keittiömestari Jaakko ”Kokki” Kolmosen (1941–2016) nimeä kantavan rahaston tarkoituksena on tukea suomalaista ruokakulttuuria. Palkinnonsaajat valitsi rahaston toimikunta.
Alfred Kordelinin säätiö on yksityinen yleishyödyllinen apurahasäätiö, joka jakaa vuosittain apurahoina ja palkintoina noin viisi miljoonaa euroa.