Median museo ja arkisto Merkki esittelee journalismin ulottuvuuksia historiasta nykypäivään, lehdistönvapaudesta viraalimeemeihin ja sarjakuvista salaliittoteorioihn.
Ovatko kissavideot journalismia? Miksi sarjakuvia ja jopa koulukirjoja on sensuroitu? Minkä takia salaliittoteoriat ovat niin suosittuja?
Entä miltä tuntuu, kun oma kuva julkaistaan harhaanjohtavassa yhteydessä?
Muun muassa näitä kysymyksiä voi pohtia ja etsiä niihin vastauksia helsinkiläisessä Merkki-museossa, jonka kantavana teemana on sananvapauden, journalismin ja lukutaidon puolustaminen.
Uuden nimen takaa löytyy monelle tuttu mutta nyt kasvonsa pessyt Päivälehden museo.
”Tarvitsimme uuden nimen, joka kuvaa paremmin toimintaamme median merkitysten tulkkina ja tallentajana”, taustoittaa Merkin johtaja Saila Linnahalme.
Merkki pyrkii tarjoamaan kaikenikäisille keinoja ymmärtää nopeasti muuttuvaa mediatodellisuutta. Lasten omalla alueella voi esimerkiksi käydä keskusteluja ankan kielellä.
Avauksena 1930-luvun pilapiirroksia
Vanhan sanomalehtitalon tunnelma on tärkeä osa vierailukokemusta, sijaitseehan Merkki entisissä Helsingin Sanomien toimitiloissa pääkaupungin ydinkeskustassa.
Päivälehden ja HS:n historia elävät myös uudistuneessa museossa, jonka näyttelytekstit ovat tarjolla pian jo kolmellatoista kielellä.
Museon kanssa samassa rakennuksessa toimiva arkisto on mediahistorian tutkijoiden ja harrastajien aarreaitta.
Museon näyttelytilasta löytyy arkiston itsepalvelupiste, jossa voi tutustua muun muassa Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien uutisarkistoihin.
Merkin ensimmäinen vaihtuva näyttely avautuu tammikuussa 2024. Se esittelee taiteilija Oki Räisäsen Helsingin Sanomissa 1930-luvulla julkaistuja poliittisia pilapiirroksia.
Suomen ensimmäinen meeminäyttely
Merkin erikoisuus on Suomen ensimmäinen meemeille omistettu näyttelytila.
”Meemikujan näyttelyt syntyvät yhteistyössä meemintekijöiden kanssa, ja haluamme esitellä niin hassuja, outoja kuin kantaaottavia meemejä”, kertoo tapahtumakoordinaattori Aikku Meura.
Merkkiä ylläpitää yksityinen ja yleishyödyllinen Helsingin Sanomain Säätiö, joka tukee viestintään ja viestintäteollisuuteen sekä sananvapauden edistämiseen liittyvää tutkimusta.
Museoon on vapaa pääsy.