Valtakunnallinen Lähiruokapäivä on vuonna 2024 ensi kertaa kaksipäiväinen. Herkuttelijoilla on näin tuplasti aikaa tutustua alueensa kohteisiin ja tapahtumiin.
13.8.2024 Ennätyspitkää Lähiruokapäivää vietetään eri puolilla maata 7.–8. syyskuuta. Kävijöille avaavat viikonlopun aikana ovensa maatilat, puutarhat ja useat muut maaseudun toimijat.
”Ajatus kaksipäiväisyydestä lähti liikkeelle järjestäjien ja vierailijoiden toiveista”, kertoo Lähiruokapäivän koordinaattori Anna Mäkinen Maaseutuverkostosta.
Innokkaimmat ehtivät näin vierailla entistä useammassa kiinnostavassa paikassa.
Lähiruokapäivänä pääsee ennen kaikkea maistamaan ja ostamaan tuoreita raaka-aineita ja tuotteita suoraan tekijöiltä itseltään. Kotimainen syötävä on samalla viikolla muutenkin valokeilassa, sillä 4. syyskuuta juhlitaan Suomalaisen ruoan päivää.
Monissa kohteissa on myynnissä myös käsityötuotteita ja nähtävillä eläimiä ja koneita, kuten lypsyrobotteja, traktoreita ja puimureita. Lapset voivat kokeilla vaikkapa keppihevosrataa tai mönkijäajelua.
Herkkua on siinä monenlaista
Uuden sadon hunajaa, luomuvihanneksia, vasta munittuja munia, kotijuustoja, juureen leivottua leipää, tuoreita ahvenia, kuusipeuraa, marjaviinejä, käsintehtyä jäätelöä…
Tätä kaikkea ja paljon muuta on myynnissä, joten fiksu varaa mukaansa ostoskassin tai parikin.
Esimerkiksi nurmijärveläisen Vaihian tilan Kaalikioskin hyllyt notkuvat kaiken maailman kaaleista, kuten keräkaalista, parsakaalista, kukkakaalista, punakaalista, lehtikaalista ja kyssäkaalista – suoraan pellolta pöytään.
Useassa paikassa on tarjolla myös ruoka-annoksia hampurilaisista ja hernekeitosta strutsinlihavoileipiin ja nokkoslättyihin.
Kontiolahden Kotiseutukeskuksessa pyörii sultsinabaari, ja ilmajokelainen Koskenkorvan tila kantaa tietysti pöytään kossuleivonnaisia.
Oman alueensa kohteet löytää helposti Lähiruokapäivä-sivulta.
Suosio jatkuvassa kasvussa
Lähiruokapäivä-tapahtuman rakensi viime vuonna reilut 300 maaseudun toimijaa, ja kohteissa kävi vierailijoita yhteensä noin 71 000 – yli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2022.
Tapahtuma on sekä vierailijoille että järjestäjille maksuton.
Lähiruokapäivän juuret ulottuvat vuoteen 2016, jolloin tapahtuma tunnettiin vielä Osta tilalta -päivänä. Nimi vaihtui nykyiseen muotoonsa vuonna 2021.
Päivi Ikonen