Close Menu
Parastasuomessa.fi
    Juuri nyt
    • Ranuan eläinpuisto uudistui ja sai kaksi uutta jääkarhua
    • Yövyin täällä – Scandic Lahti City tarjoaa kodikasta tunnelmaa ja erinomaista palvelua
    • Elokuvia koko perheelle – Heurekan uudistunut planetaario avautuu joulun välipäiviksi
    • Museot piristävät Tampereen talvea – vielä ehdit nähdä vuoden nuoren taiteilijan ja supersankarit
    • Nuoret haastavat aikuiset Oulun teatterin Oikeusjutussa
    • Uuden maailman raunioilla – Malvan tarinallinen näyttely ammentaa videopeleistä
    • Pohjanhovi pesi kasvonsa – legendaarinen rovaniemeläishotelli sai uuden ilmeen
    • Tontut ja suksibaletti tuovat joulun Satakunnan museoon
    Parastasuomessa.fiParastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Mainostajalle
    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
      1. Parasta juuri nyt
      2. Ruoka & juoma
      3. Perhematkailu
      4. Historia
      5. Lukijoiden parhaat
      6. Vuodenajat
      7. Harrastukset
      8. Majoitus
      9. Matkustaminen
      10. Kulttuuri
      11. Kestävä matkailu
      12. Parasta mainostajiltamme
      13. Näytä kaikki

      Museot piristävät Tampereen talvea – vielä ehdit nähdä vuoden nuoren taiteilijan ja supersankarit

      Nuoret haastavat aikuiset Oulun teatterin Oikeusjutussa

      Uuden maailman raunioilla – Malvan tarinallinen näyttely ammentaa videopeleistä

      Vehkeilyä ja väärennöksiä – Kuopion Kumma keitos -näyttely esittelee epäilyttävää taidetta

      Lahden Roux kokkaa ranskalaista ruokaa suomalaisista aineksista

      Silakkamarkkinoilla juhlitaan arvokasta meren viljaa

      Arktisia aromeja Oulussa – onnistunut Makuseikkailu johdattaa kohti vuoden 2026 herkkupöytää

      Ranskalaisittain Porvoossa – Bistro Gustaf on pieni gastronomian helmi

      Ranuan eläinpuisto uudistui ja sai kaksi uutta jääkarhua

      Elokuvia koko perheelle – Heurekan uudistunut planetaario avautuu joulun välipäiviksi

      Museot piristävät Tampereen talvea – vielä ehdit nähdä vuoden nuoren taiteilijan ja supersankarit

      Tontut ja suksibaletti tuovat joulun Satakunnan museoon

      Kaapelitehtaaseen historiakäytävä – Ruusan muraalit kertovat kulttuurikeskuksen tarinan

      Kirja-arvio: Arkkitehtuurimme vuosituhannet katsoo kotimaata uusin silmin

      Läkkipelti taipuu taitavissa käsissä – Fyrrykyröön pläkkyrit esittäytyvät Seinäjoella

      Senaatintorin tuntematon helmi – ”maailman kaunein kirjasto” viettää avointen ovien päivää

      Korouoman rotkolaaksosta löytyy jäätä heinäkuun helteelläkin

      Kastelholman keskiaikainen linna on kappale kauneinta Ahvenanmaata

      Elämä edestakaisin – Saimaan Riviera sytyttää aikamiehessä nuoruuden juoksuriemun

      Asiantuntija arvostelee huvipuistot – Leevi kävi Linnanmäellä, Powerparkissa ja Särkänniemessä

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Suomalaisten mielipiteet selville – ainakin nämä asiat kuuluvat hyvään talvilomaan

      Tall Ships Races 2024 – suuret purjelaivat saapuvat taas Helsinkiin, Turkuun ja Maarianhaminaan

      On se kone! Sarka-museon näyttely kertoo, kuinka moottorit mullistivat maatalouden

      Vaarojen maraton juostaan ”paskimpaan aikaan” – Koli houkuttelee silti väkeä polkujen täydeltä

      Kun Olavinlinna piiritettiin – Savonlinna siirtyy syyskuun tapahtumassa 1700-luvulle

      Helsinki rakensi koirille oman Sibelius-monumentin ja koirien kanssa matkaaville nähtävyysreitin

      Sujuvasti suppilovahveroiden perään – uusi kartta auttaa löytämään sieniapajat

      Yövyin täällä – Scandic Lahti City tarjoaa kodikasta tunnelmaa ja erinomaista palvelua

      Pohjanhovi pesi kasvonsa – legendaarinen rovaniemeläishotelli sai uuden ilmeen

      Hämeenlinnan Vaakuna-hotelli avautui kokonaan uudistuneena

      Omenahotellit avaavat ovensa lemmikeille

      Bussilla Lapin hangille – lisäreitit ja aikataulut palvelevat myös juna- ja lentomatkustajia

      Kätevämmin kohti itää – Etelä-Karjala saa lisää junavuoroja

      Bussimatkailu kiinnostaa yhä useampaa – moneen luontokohteeseen pääsee ilman omaa autoa

      Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä

      Museot piristävät Tampereen talvea – vielä ehdit nähdä vuoden nuoren taiteilijan ja supersankarit

      Nuoret haastavat aikuiset Oulun teatterin Oikeusjutussa

      Uuden maailman raunioilla – Malvan tarinallinen näyttely ammentaa videopeleistä

      Kaapelitehtaaseen historiakäytävä – Ruusan muraalit kertovat kulttuurikeskuksen tarinan

      Tampere valittiin Euroopan älykkään matkailun pääkaupungiksi

      Turun tapahtumatalo Logomo sai kestävän kehityksen tunnuksen

      Maailman paras kestävän kehityksen luksushotelli löytyi Inkoosta

      Hankolainen Silversandin mökkikylä pokkasi kestävän kehityksen palkinnon

      Ranuan eläinpuisto uudistui ja sai kaksi uutta jääkarhua

      Yövyin täällä – Scandic Lahti City tarjoaa kodikasta tunnelmaa ja erinomaista palvelua

      Elokuvia koko perheelle – Heurekan uudistunut planetaario avautuu joulun välipäiviksi

      Museot piristävät Tampereen talvea – vielä ehdit nähdä vuoden nuoren taiteilijan ja supersankarit

      Ranuan eläinpuisto uudistui ja sai kaksi uutta jääkarhua

      Yövyin täällä – Scandic Lahti City tarjoaa kodikasta tunnelmaa ja erinomaista palvelua

      Elokuvia koko perheelle – Heurekan uudistunut planetaario avautuu joulun välipäiviksi

      Museot piristävät Tampereen talvea – vielä ehdit nähdä vuoden nuoren taiteilijan ja supersankarit

    • Kulttuuri
    • Lukijoiden parhaat
    • Perhematkailu
    • Ruoka & juoma
    • Suomessa tapahtuu
    • Kilpailut
      • Visailut
      • Paras juttu -äänestys
    • Yhteystiedot
    Parastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Tilaa lehti Mainostajalle
    Etusivu » Uutiset » ”Pist siit viis piispist” – uudet versiot turkulaisherkusta haastavat alkuperäisen piispanmunkin
    Ruoka & juoma

    ”Pist siit viis piispist” – uudet versiot turkulaisherkusta haastavat alkuperäisen piispanmunkin

    Cafe Chingon esittelee nunnanmunkin, jonka täytteessä on muun muassa omenaa. Kuvat: Jere Satamo.
    Jaa
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Turun symboli on piispanmunkki, uskovat vanhan pääkaupunkimme asukkaat. Turkulaisuuden makeimpia puolia juhlistetaan Vuoden piispisteko 2024 -kilpailulla.

    9.9.2024    Piispanmunkki, tuttavallisesti piispis, on Turussa ikoninen leivonnainen ja tärkeä turkulaisuuden ilmentymä.

    Mutta miltä näyttävät ja maistuvat täysin uudenlaiset versiot piispiksestä? Se selviää, kun paikalliset leipomot, kahvilat ja ravintolat tuovat myyntiin omat versionsa rakastetusta pyöryläisestä.

    Cafe Qwenselin peacepis yhdistää piispiksen ja norjanmunkin. Herkkua koristaa rauhankyyhky.

    Ensimmäistä kertaa järjestettävässä Vuoden piispisteko -kisassa ovat mukana Cafe Chingon, Cafe Qwensel, MBakery, ravintola Smör, Villa Kuuva sekä opetusravintola Taito ja kahvila Wisio.

    Voittaja selvitetään yleisöäänestyksellä, johon voi osallistua täällä.

    Kilpailun suojelijana Turun piispa

    Piispanmunkin nimi juontaa juurensa kaupungin historiaan. Leivonnainen on saanut nimensä Turun arkkihiippakunnan piispanvirasta. Kilpailun suojelijana toimii siis luonnollisesti Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

    Opetusravintola Taito ja kahvila Wisio ovat loihtineet cookie-keksin, joka on uskollinen alkuperäisen piispanmunkin makumaailmalle.

    ”Olen kasvanut Helsingissä ja opin vasta Turun seudulle muutettuani, että berliininmunkeiksi muualla kutsutut leivonnaiset ovatkin oikeasti piispanmunkkeja”, Leppänen kertoo tiedotteessa.

    ”Yksi hauska kotiutumisen merkki oli se, kun huomasi alkaneensa puhua piispiksistä. Niin hyvin murre ei ole kuitenkaan vielä tarttunut, että osaisin sanoa torikauppiaalle uskottavasti, että ”pist siit viis piispist”.”

    MBakery ideoi kermapiispiksen, joka on muodoltaan leivos.

    Piispa odottaa innolla kilpailun poikimia uusia piispis-versioita.

    ”Piispikset liittyvät jaettuihin kahvihetkiin, jotka ovat tärkeitä ja tekevät hyvää. Ehkä piispismuistoista erityisiä tekee juuri se, että piispanmunkkeja syödään yhdessä toisten kanssa, isosta laatikosta, sormet tahmaisina.”

    Maistamaan ehtii lokakuulle asti

    Piispiksen uusia versioita on saatavilla kilpailijoiden omista toimipisteistä ainakin 5. lokakuuta 2024 asti. Äänestyksen voittaja julkistettiin ja palkittiin Hansakorttelissa jo 4. lokakuuta. Voittoon ylsi MBakeryn leivoksen muotoinen kermapiispis.

    Ravintola Smörin piispis on kermabavaroise, jonka seurana tarjoillaan kahvigranita. Annos on osa ravintolan menyytä.

    Vuoden piispisteko -kilpailun järjestävät Turku Center, Ruokakaupunki Turku ja Hansakortteli.

    Kilpailun tarkoituksena on tuoda esiin alueen ruokakulttuuria, yrittäjyyttä ja turkulaista identiteettiä sekä kehittää myyntiin uusia herkullisia tuotteita.

    Villa Kuuvan kehittelemä piispanleivos yhdistelee aleksanterinleivosta ja piispanmunkkia.

    Mikä ihmeen piispis?

    Muualla Suomessa piispanmunkkia kutsutaan (turkulaisten mielestä virheellisesti) nimellä berliininmunkki.

    Piispis on yleensä pyöreä, kevyesti kardemummalla maustettu leivonnainen, joka on päällystetty vaaleanpunaisella tai valkoisella sokerikuorrutteella.

    Perinteisesti munkki täytetään vadelmahillolla, joka tuo siihen mehevyyttä.

    Päivi Ikonen

    Tekstiä täydennetty 4.10. kilpailun ratkettua MBakeryn kermapiispiksen voittoon.

    ruokakilpailut Turku uudet konditoriatuotteet
    Jaa Facebook Twitter LinkedIn Email

    Luitko jo nämä?

    Ranuan eläinpuisto uudistui ja sai kaksi uutta jääkarhua

    Yövyin täällä – Scandic Lahti City tarjoaa kodikasta tunnelmaa ja erinomaista palvelua

    Elokuvia koko perheelle – Heurekan uudistunut planetaario avautuu joulun välipäiviksi

    Uusimmat artikkelit

    Ranuan eläinpuisto uudistui ja sai kaksi uutta jääkarhua

    Yövyin täällä – Scandic Lahti City tarjoaa kodikasta tunnelmaa ja erinomaista palvelua

    Elokuvia koko perheelle – Heurekan uudistunut planetaario avautuu joulun välipäiviksi

    Museot piristävät Tampereen talvea – vielä ehdit nähdä vuoden nuoren taiteilijan ja supersankarit

    Avainsanat
    Ahvenanmaa Espoo festivaalit Hanko Helsinki Herkuttelua historian havinassa historia hotellit Jyväskylä kansallispuistot kestävä matkailu Koli Kotka kulttuuriperintö Kuopio Kuusamo kuvataide Lahti Lappeenranta Lappi luonto majoitus melonta Mikkeli museot musikaalit Naantali näyttelyt Oulu Pori Porvoo Rauma ravintolat retkeily Rovaniemi Saimaa Savonlinna sotahistoria Tampere teatteri Turku ulkoilu Vaasa Vantaa vastuullisuus
    Yhteydet
    Yhteydet

    MATKAILULEHTI
    toimitus(a)matkailulehti.fi

    TOIMITUS
    Toimitusjohtaja Leena Joutsen
    leena.joutsen(a)kempulssi.fi

    PUH: 040 577 8850

    MEDIAMYYNTI
    Raija Kivinen, Markkinointituuli Tmi
    raija.kivinen(a)matkailulehti.fi
    PUH: 040 824 3820

    Tietosuoja- ja rekisteriseloste

    KEMPULSSI OY

    Kempulssi on Matkailulehden kustantaja ja julkaisija vuodesta 2023 lähtien.

    Laadukkaisiin erikoismedioihin keskittyneen yhtiön muut julkaisut ovat

    Uusiouutiset
    Työ Terveys Turvallisuus
    Tunne & Mieli
    Kemiamedia

    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
    • Suomessa tapahtuu
    • Ihmiset
    • Kilpailut
    • Yhteystiedot
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Kirjoita hakusana ja paina Enter, keskeytä Esc-painikkeella