Close Menu
Parastasuomessa.fi
    Juuri nyt
    • Rohkeasti reunalla – Oulu rakentuu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi
    • Linnanpuiston Kesärauha-festivaali starttaa suven Turussa
    • Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta
    • Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja
    • Piikkilankojen takana – Vuoden harrastajateatteri istuttaa kesäkatsojan Paimion internointileiriin
    • Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä
    • Muinaisia taruja ja luonnonrauhaa – Kolista ja Pielisen Karjalasta tuli Myyttinen Suomi
    • Yövyin täällä – Grand Hansa tarjoaa huippulaatuisen hotellielämyksen Helsingin sydämessä
    Parastasuomessa.fiParastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Mainostajalle
    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
      1. Parasta juuri nyt
      2. Ruoka & juoma
      3. Perhematkailu
      4. Historia
      5. Lukijoiden parhaat
      6. Vuodenajat
      7. Harrastukset
      8. Majoitus
      9. Matkustaminen
      10. Kulttuuri
      11. Kestävä matkailu
      12. Parasta mainostajiltamme
      13. Näytä kaikki

      Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja

      Sodankylän ihme – elokuvan juhlaa keskiyön auringon alla

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Lauri Törnin jalanjäljillä Haminassa – ympyräkaupunki on sotahistorian ystävän mansikkapaikka

      Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

      Kaupungin parhaalla brunssilla Helsingin Grand Hansa -hotellin ravintolassa

      Finnjävel toi savolaisen perinnerieskan juhlivan Helsinki Grand Hansa -hotellin aamiaispöytään

      Kotimaan matkailumessut: “Jokainen matkailija syö, ja ruoka on myös tarina”

      Tykkimäen kesä tarjoilee parastaan pikkuväelle ja horisonttia hurjapäille

      KAJ kävi täällä – Wasa Teaterin kesänäyttely esittelee vöyriläisyhtyeen musikaalituotannot

      Yksi, kaksi, kolme – Toijalan Satamaan nousee saunakylä, jonka löylyihin pääsee myös talvella

      Siritystä, surinaa, pörinää – Korkeasaaren kesässä mönkivät suurenmoiset ötökät

      Piikkilankojen takana – Vuoden harrastajateatteri istuttaa kesäkatsojan Paimion internointileiriin

      Lauri Törnin jalanjäljillä Haminassa – ympyräkaupunki on sotahistorian ystävän mansikkapaikka

      Suomen suojelijat – Imatran Rajamuseo kertoo rajavartijoiden tärkeästä työstä

      Kadonneita kuvia, kätkettyjä kertomuksia – Johanna Lecklin käsittelee sisällissotaa kuvataiteen keinoin

      Sodankylän ihme – elokuvan juhlaa keskiyön auringon alla

      Varhainen pyöräilijä madon löytää – kaiken näkee toisin kuin autosta

      Krapin Pajalla musiikki sykkii ja vieras viihtyy

      Polkujuosten, pyörän päällä ja kanootilla – seikkailu-urheilun huumaa Himoksen hienoissa maisemissa

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Suomalaisten mielipiteet selville – ainakin nämä asiat kuuluvat hyvään talvilomaan

      Tall Ships Races 2024 – suuret purjelaivat saapuvat taas Helsinkiin, Turkuun ja Maarianhaminaan

      Alvar Aalto loi harvinaislaatuisen 1960-luvun taiteilijakodin – Villa Kokkonen avautuu taas yleisölle

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Vuoden ajoneuvomuseoksi valittu Woikosken automuseo kunnioittaa perustajansa Clas Palmbergin muistoa

      Irti ruudusta – Finntriathlonin tapahtumiin tulee koko perheen kännykätön alue

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Yövyin täällä – Grand Hansa tarjoaa huippulaatuisen hotellielämyksen Helsingin sydämessä

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Luksusta luontomatkailuun – Ahvenanmaan uusissa glamping-teltoissa ei selkä kipeydy

      Historiallisen kartanon maille rakentui matkailukohde – Lopella voi majoittua ja kokoustaa luonnonrauhassa

      Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä

      Taksi tuo ja taksi vie – halki aaltojen Vesijärvellä ja Päijänteellä

      Helpotusta ruuhka-aikoihin – Finavia laajentaa Rovaniemen lentoaseman terminaalia

      Kesäreissuun vettä pitkin – matalaväyläkanavat avautuvat taas toukokuussa

      Rohkeasti reunalla – Oulu rakentuu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

      Linnanpuiston Kesärauha-festivaali starttaa suven Turussa

      Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja

      Piikkilankojen takana – Vuoden harrastajateatteri istuttaa kesäkatsojan Paimion internointileiriin

      Maalla maistuu kesältä – kansalaiset aikovat nauttia lomasta Suomessa

      Muisti-museon uusi näyttely kunnioittaa veteraanisukupolven työtä – Mikkeli esittäytyi Kotimaan matkailumessuilla

      Peltsi-isä ja Osmo-poika tekivät Vuoden matkailuteon – “kotimaanmatkailu on kova juttu”

      Lomailijan onni löytyy pian Tampereelta – Kotimaan matkailumessuilla esittäytyy kohteiden koko kirjo

      Rohkeasti reunalla – Oulu rakentuu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

      Linnanpuiston Kesärauha-festivaali starttaa suven Turussa

      Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

      Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja

      Rohkeasti reunalla – Oulu rakentuu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

      Linnanpuiston Kesärauha-festivaali starttaa suven Turussa

      Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

      Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja

    • Kulttuuri
    • Lukijoiden parhaat
    • Perhematkailu
    • Ruoka & juoma
    • Suomessa tapahtuu
    • Kilpailut
      • Visailut
      • Paras juttu -äänestys
    • Yhteystiedot
    Parastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Tilaa lehti Mainostajalle
    Etusivu » Uutiset » ”Pist siit viis piispist” – uudet versiot turkulaisherkusta haastavat alkuperäisen piispanmunkin
    Ruoka & juoma

    “Pist siit viis piispist” – uudet versiot turkulaisherkusta haastavat alkuperäisen piispanmunkin

    Cafe Chingon esittelee nunnanmunkin, jonka täytteessä on muun muassa omenaa. Kuvat: Jere Satamo.
    Jaa
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Turun symboli on piispanmunkki, uskovat vanhan pääkaupunkimme asukkaat. Turkulaisuuden makeimpia puolia juhlistetaan Vuoden piispisteko 2024 -kilpailulla.

    9.9.2024    Piispanmunkki, tuttavallisesti piispis, on Turussa ikoninen leivonnainen ja tärkeä turkulaisuuden ilmentymä.

    Mutta miltä näyttävät ja maistuvat täysin uudenlaiset versiot piispiksestä? Se selviää, kun paikalliset leipomot, kahvilat ja ravintolat tuovat myyntiin omat versionsa rakastetusta pyöryläisestä.

    Cafe Qwenselin peacepis yhdistää piispiksen ja norjanmunkin. Herkkua koristaa rauhankyyhky.

    Ensimmäistä kertaa järjestettävässä Vuoden piispisteko -kisassa ovat mukana Cafe Chingon, Cafe Qwensel, MBakery, ravintola Smör, Villa Kuuva sekä opetusravintola Taito ja kahvila Wisio.

    Voittaja selvitetään yleisöäänestyksellä, johon voi osallistua täällä.

    Kilpailun suojelijana Turun piispa

    Piispanmunkin nimi juontaa juurensa kaupungin historiaan. Leivonnainen on saanut nimensä Turun arkkihiippakunnan piispanvirasta. Kilpailun suojelijana toimii siis luonnollisesti Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen.

    Opetusravintola Taito ja kahvila Wisio ovat loihtineet cookie-keksin, joka on uskollinen alkuperäisen piispanmunkin makumaailmalle.

    “Olen kasvanut Helsingissä ja opin vasta Turun seudulle muutettuani, että berliininmunkeiksi muualla kutsutut leivonnaiset ovatkin oikeasti piispanmunkkeja”, Leppänen kertoo tiedotteessa.

    “Yksi hauska kotiutumisen merkki oli se, kun huomasi alkaneensa puhua piispiksistä. Niin hyvin murre ei ole kuitenkaan vielä tarttunut, että osaisin sanoa torikauppiaalle uskottavasti, että “pist siit viis piispist”.”

    MBakery ideoi kermapiispiksen, joka on muodoltaan leivos.

    Piispa odottaa innolla kilpailun poikimia uusia piispis-versioita.

    “Piispikset liittyvät jaettuihin kahvihetkiin, jotka ovat tärkeitä ja tekevät hyvää. Ehkä piispismuistoista erityisiä tekee juuri se, että piispanmunkkeja syödään yhdessä toisten kanssa, isosta laatikosta, sormet tahmaisina.”

    Maistamaan ehtii lokakuulle asti

    Piispiksen uusia versioita on saatavilla kilpailijoiden omista toimipisteistä ainakin 5. lokakuuta 2024 asti. Äänestyksen voittaja julkistettiin ja palkittiin Hansakorttelissa jo 4. lokakuuta. Voittoon ylsi MBakeryn leivoksen muotoinen kermapiispis.

    Ravintola Smörin piispis on kermabavaroise, jonka seurana tarjoillaan kahvigranita. Annos on osa ravintolan menyytä.

    Vuoden piispisteko -kilpailun järjestävät Turku Center, Ruokakaupunki Turku ja Hansakortteli.

    Kilpailun tarkoituksena on tuoda esiin alueen ruokakulttuuria, yrittäjyyttä ja turkulaista identiteettiä sekä kehittää myyntiin uusia herkullisia tuotteita.

    Villa Kuuvan kehittelemä piispanleivos yhdistelee aleksanterinleivosta ja piispanmunkkia.

    Mikä ihmeen piispis?

    Muualla Suomessa piispanmunkkia kutsutaan (turkulaisten mielestä virheellisesti) nimellä berliininmunkki.

    Piispis on yleensä pyöreä, kevyesti kardemummalla maustettu leivonnainen, joka on päällystetty vaaleanpunaisella tai valkoisella sokerikuorrutteella.

    Perinteisesti munkki täytetään vadelmahillolla, joka tuo siihen mehevyyttä.

    Päivi Ikonen

    Tekstiä täydennetty 4.10. kilpailun ratkettua MBakeryn kermapiispiksen voittoon.

    ruokakilpailut Turku uudet konditoriatuotteet
    Jaa Facebook Twitter LinkedIn Email

    Luitko jo nämä?

    Rohkeasti reunalla – Oulu rakentuu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

    Linnanpuiston Kesärauha-festivaali starttaa suven Turussa

    Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

    Uusimmat artikkelit

    Rohkeasti reunalla – Oulu rakentuu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

    Linnanpuiston Kesärauha-festivaali starttaa suven Turussa

    Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

    Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja

    Avainsanat
    Ahvenanmaa Espoo festivaalit Helsinki historia hotellit joulu Jyväskylä kansallispuistot kestävä matkailu Koli Kotka kulttuuriperintö Kuopio Kuusamo kuvataide Lahti Lappeenranta Lappi luonto majoitus melonta Mikkeli museot musikaalit Naantali näyttelyt Oulu Porvoo Rauma ravintolat retkeily Rovaniemi Saimaa Savonlinna Tampere teatteri toimitukselta Turku Tuusula ulkoilu Vaasa vaeltaminen Vantaa vastuullisuus
    Yhteydet
    Yhteydet

    MATKAILULEHTI
    toimitus(a)matkailulehti.fi

    TOIMITUS
    Toimitusjohtaja Leena Joutsen
    leena.joutsen(a)kempulssi.fi

    PUH: 040 577 8850

    MEDIAMYYNTI
    Raija Kivinen, Markkinointituuli Tmi
    raija.kivinen(a)matkailulehti.fi
    PUH: 040 824 3820

    Tietosuoja- ja rekisteriseloste

    KEMPULSSI OY

    Kempulssi on Matkailulehden kustantaja ja julkaisija vuodesta 2023 lähtien.

    Laadukkaisiin erikoismedioihin keskittyneen yhtiön muut julkaisut ovat

    Uusiouutiset
    Työ Terveys Turvallisuus
    Tunne & Mieli
    Kemiamedia

    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
    • Suomessa tapahtuu
    • Ihmiset
    • Kilpailut
    • Yhteystiedot
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Kirjoita hakusana ja paina Enter, keskeytä Esc-painikkeella