Close Menu
Parastasuomessa.fi
    Juuri nyt
    • Historian helmiä: Pääseekö automobiililla Lappiin asti?
    • Haminan Meyerin herkullista lounasta höystävät sotahistorialliset muistot
    • Hämeenlinnan Vaakuna-hotelli avautui kokonaan uudistuneena
    • Kun Olavinlinna piiritettiin – Savonlinna siirtyy syyskuun tapahtumassa 1700-luvulle
    • Kirja-arvio: Alvar Aallosta Öykkösenvaaralle – Suomen parhaat kohteet tiiviisti ja hauskasti
    • Lasten lääketieteen päivä Heurekassa tarjoaa ohjelmaa koko perheelle
    • Vielä ehdit: Ateneumin suurnäyttely kertoo naisten hankalasta tiestä taiteilijaksi
    • Helsinki rakensi koirille oman Sibelius-monumentin ja koirien kanssa matkaaville nähtävyysreitin
    Parastasuomessa.fiParastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Mainostajalle
    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
      1. Parasta juuri nyt
      2. Ruoka & juoma
      3. Perhematkailu
      4. Historia
      5. Lukijoiden parhaat
      6. Vuodenajat
      7. Harrastukset
      8. Majoitus
      9. Matkustaminen
      10. Kulttuuri
      11. Kestävä matkailu
      12. Parasta mainostajiltamme
      13. Näytä kaikki

      Historian helmiä: Pääseekö automobiililla Lappiin asti?

      Kun Olavinlinna piiritettiin – Savonlinna siirtyy syyskuun tapahtumassa 1700-luvulle

      Kirja-arvio: Alvar Aallosta Öykkösenvaaralle – Suomen parhaat kohteet tiiviisti ja hauskasti

      Nyt naatitaan – Etelä-Savo on makuelämysten mekka

      Haminan Meyerin herkullista lounasta höystävät sotahistorialliset muistot

      Nyt naatitaan – Etelä-Savo on makuelämysten mekka

      Turun linnan lounaalla maistuvat herttuan herkut

      Mokka-Pirtti tarjoilee kahvit Kummelien tapaan

      Lasten lääketieteen päivä Heurekassa tarjoaa ohjelmaa koko perheelle

      Asiantuntija arvostelee huvipuistot – Leevi kävi Linnanmäellä, Powerparkissa ja Särkänniemessä

      Asuntomessut esittelevät musiikkiperheen kodin ja monta muuta unelmaa

      Salaisuuksia ja kaltevia pintoja – Voipaalan taidekeskuksen ja Iittalan Naivistien kesänäyttelyt ihastuttavat

      Historian helmiä: Pääseekö automobiililla Lappiin asti?

      Kun Olavinlinna piiritettiin – Savonlinna siirtyy syyskuun tapahtumassa 1700-luvulle

      Kiehtovaa kulttuurihistoriaa – uusi keskiaikainen pyhiinvaellusreitti vie kuuteen turkulaiseen kohteeseen

      Sadat hurmaavat paikallismuseot löytyvät nyt helposti yhdeltä kartalta

      Elämä edestakaisin – Saimaan Riviera sytyttää aikamiehessä nuoruuden juoksuriemun

      Asiantuntija arvostelee huvipuistot – Leevi kävi Linnanmäellä, Powerparkissa ja Särkänniemessä

      Mahtava Möhkö ja vaikuttava Sotatie – elämysmatkalla Ilomantsissa

      Letkeää loikoilua ja villiä tanssia linnan suojissa Turun Kesärauhassa

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Suomalaisten mielipiteet selville – ainakin nämä asiat kuuluvat hyvään talvilomaan

      Tall Ships Races 2024 – suuret purjelaivat saapuvat taas Helsinkiin, Turkuun ja Maarianhaminaan

      On se kone! Sarka-museon näyttely kertoo, kuinka moottorit mullistivat maatalouden

      Kun Olavinlinna piiritettiin – Savonlinna siirtyy syyskuun tapahtumassa 1700-luvulle

      Helsinki rakensi koirille oman Sibelius-monumentin ja koirien kanssa matkaaville nähtävyysreitin

      Sujuvasti suppilovahveroiden perään – uusi kartta auttaa löytämään sieniapajat

      Soraa, polkuja ja pitkospuita − Rukan vaihteleva reitistö houkuttelee gravel-pyöräilijöitä

      Hämeenlinnan Vaakuna-hotelli avautui kokonaan uudistuneena

      Omenahotellit avaavat ovensa lemmikeille

      Yövyin täällä – hotelli Arkipelag on kesäparatiisi Maarianhaminan keskustassa

      Yövyin täällä – Turun Hamburger Börs on klassikkohotellin onnistunut päivitys

      Bussimatkailu kiinnostaa yhä useampaa – moneen luontokohteeseen pääsee ilman omaa autoa

      Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä

      Taksi tuo ja taksi vie – halki aaltojen Vesijärvellä ja Päijänteellä

      Helpotusta ruuhka-aikoihin – Finavia laajentaa Rovaniemen lentoaseman terminaalia

      Vielä ehdit: Ateneumin suurnäyttely kertoo naisten hankalasta tiestä taiteilijaksi

      Kirjoja, musiikkia, teatteria – Pirkanmaan loppukesä kutsuu festivaaleille

      Taiteilijaelämää Järvenpään kesässä – lähde vieraisille Jean Sibeliuksen, Eero Järnefeltin tai Juhani Ahon kotiin

      Teurastamon kulttuurikesä tarjoaa runoutta, musiikkia ja elokuvia

      Kirja-arvio: Alvar Aallosta Öykkösenvaaralle – Suomen parhaat kohteet tiiviisti ja hauskasti

      Ei ainoastaan hullulle miehelle – Huittisten uudet pyöräilyreitit haastavat kaikki polkemaan

      Bussimatkailu kiinnostaa yhä useampaa – moneen luontokohteeseen pääsee ilman omaa autoa

      Maalla maistuu kesältä – kansalaiset aikovat nauttia lomasta Suomessa

      Historian helmiä: Pääseekö automobiililla Lappiin asti?

      Haminan Meyerin herkullista lounasta höystävät sotahistorialliset muistot

      Hämeenlinnan Vaakuna-hotelli avautui kokonaan uudistuneena

      Kun Olavinlinna piiritettiin – Savonlinna siirtyy syyskuun tapahtumassa 1700-luvulle

      Historian helmiä: Pääseekö automobiililla Lappiin asti?

      Haminan Meyerin herkullista lounasta höystävät sotahistorialliset muistot

      Hämeenlinnan Vaakuna-hotelli avautui kokonaan uudistuneena

      Kun Olavinlinna piiritettiin – Savonlinna siirtyy syyskuun tapahtumassa 1700-luvulle

    • Kulttuuri
    • Lukijoiden parhaat
    • Perhematkailu
    • Ruoka & juoma
    • Suomessa tapahtuu
    • Kilpailut
      • Visailut
      • Paras juttu -äänestys
    • Yhteystiedot
    Parastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Tilaa lehti Mainostajalle
    Etusivu » Uutiset » Saimaa on vuoden 2024 European Region of Gastronomy
    Ruoka & juoma

    Saimaa on vuoden 2024 European Region of Gastronomy

    Arvostettu tunnustus juhlii itäsuomalaista ruokakulttuuria kansainvälisessä valokeilassa
    Saimaa European Region of Gastronomy 2024, Award Ceremony, Taste Saimaa. Kuvassa Jami Holtari, Markus Hirvonen, Anu-Anette Varho, Sari Kaasinen, Diane Dodd Pentti Mäkinen, Eevamari Lahtinen. Kuva Anna-Katri Hänninen.
    Jaa
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Saimaan alueelle on myönnetty European Region of Gastronomy -titteli vuodelle 2024. Valinta tuo Itä-Suomeen kansainvälisiä ja kotimaisia vierailijoita, uudenlaisia ruuan ja kulttuurin yhdistäviä tapahtumia sekä ruoka-alan kilpailuja.

    Juhlavuoden myötä Saimaa houkuttelee erityisesti ruuasta kiinnostuneita matkailijoita teemareiteillä sekä ruuan ja taiteen yhdistävillä tapahtumilla ja palveluilla. Vuonna 2024 Saimaa toimii myös kansainvälisen gastronomisten alueiden verkoston tapahtumapaikkana, kun alueelle on kaavailtu vetovastuuta muun muassa nuorten huippukokkien European Young Chef Award -kisasta, eri puolilta maailmaa saapuvien asiantuntijoiden Platform Meeting -tapaamisesta sekä ruokalahjoja esittelevästä World Food Gift Challenge -kisan järjestämisestä.

    European Region of Gastronomy -status on myönnetty Suomeen kerran aikaisemmin. Kuopio vietti juhlavuotta vuonna 2020.

    Yhteistyötä itäisen Suomen matkailun eteen kolmen maakunnan alueella

    Etelä-Savon maakuntaliiton maakuntajohtaja Pentti Mäkinen kertoo, että Saimaa European Region of Gastronomy on itäselle Suomelle merkittävä yhdistävä tekijä ja kehittymisen mahdollisuus.

    “Nopeasti muuttunut maailmankuva vaatii uusia näkökulmia erityisesti matkailun kehittämiseen meillä itäisessä Suomessa. Kansainvälinen status antaa meille hienot edellytykset vahvistaa matkailuliiketoiminnan edellytyksiä ja yhteistä Saimaa-brändiä. Juhlavuotta toteutetaan Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan välisenä yhteistyönä. Toivomme, että useat toimijat lähtevät toteuttamaan ruoka-, kulttuuri-, ja matkailuteemaisia kokonaisuuksia kansainvälisiä matkustajia houkutteleviksi juhlavuoden sisällöiksi.”

    Tavoitteena nostaa Saimaa Lapin ja Helsingin veroiseksi matkakohteeksi 

    European Region of Gastronomy -status on myönnetty hakukirjan ja kesällä 2022 Saimaalla vierailleen kansainvälisen raadin arvion perusteella. Maakuntarajat ylittävä yhteistyö kulttuurimatkailun edistämiseksi alkoi Itä-Suomessa jo Saimaa-ilmiöstä, jossa haettiin alueelle Euroopan kulttuuripääkaupungin statusta vuodelle 2026. Kulttuuripääkaupunkikisan voitti Oulu, mutta haun myötä International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -järjestö tunnisti Saimaan potentiaalin European Region of Gastronomy -tittelin kantajaksi.

    Hankejohtaja Sari Kaasinen iloitsee pitkäjänteisen yhteistyön kantamasta hedelmästä: “Tämä status on iso kiitos ja palkinto kaikille, jotka ovat tehneet pitkään työtä alueemme vahvuuksien nostamiseksi kansainväliselle tasolle. Statuksen siivittämänä tavoitteemme on nousta Lapin ja Helsingin rinnalle Suomen merkittävimmäksi matkailualueeksi. Vuonna 2024 Saimaa tulee olemaan maailman mielenkiintoisimpia kohteita, jossa kansainväliset matkailijat saavat kokea Järvi-Suomen puhtautta ja ainutlaatuisuutta kaikilla aisteillaan. Tulemme luomaan kokonaisuuksia, jotka yhdistävät kulttuurin, taiteen ja ruuan ennennäkemättömällä tavalla.”

    “Saimaa on salaisuus, joka on aika kertoa maailmalle”

    Hotelli Punkaharjun johtaja, yrittäjä Saimi Hoyer uskoo vahvasti Saimaan viehätysvoimaan, ja on todistanut, miten viime vuosina yrittäjät ovat yhdistäneet voimansa palvellakseen matkailijoita entistä laadukkaammin. Muun muassa Suomen parhaana ruokamatkailutuotteena 2019 palkittu Saimaa Gastronomy -verkosto yhdistää Hotelli Punkaharjun, Sahanlahti Resortin, TeaHouse of Wehmaisin ja Tertin Kartanon kulinaristiseksi reitiksi seudun järvimaisemissa. Juhlavuoden myötä alueelle on odotettavissa lisää yhteistyötä ruokamatkailijoiden palvelemiseksi.

    “Saimaan alueen yrittäjät ovat jo vuosia työskennelleet yhteisen Saimaa-vision eteen. Kulkiessamme kohti European Region of Gastronomy -juhlavuotta 2024, toivon että myös me paikalliset ihmiset saamme muistutuksen alueemme ruokakulttuurin rikkaudesta ja innostumme Saimaan luonnon antimista. On aika uudistaa perinteitämme sekä jakaa monipuolinen ruokamme ja kulttuurimme maailman kanssa.”

    Valinta oli yksimielinen

    International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -järjestön vuodesta 2016 alkaen myöntämä titteli nostaa vuosittain paikallista ruokamatkailua kestävästi edistävän alueen Euroopan matkailun keskiöön. Raati totesi vuoden 2024 valintansa perusteena olleen Saimaan alueen kestävän elämäntavan, jossa ruoka, luonto, kulttuuri ja hyvinvointi yhdistyvät poikkeuksellisella tavalla. Päätös valinnasta oli yksimielinen.

    Titteli vastaanotettiin palkintoseremoniassa Juvan Teahouse of Wehmaisilla torstaina 12.1.2023. Tunnustuksen luovutti International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -järjestön presidentti Diane Dodd. Palkitsemisen myötä Saimaan alue on liittynyt kansainväliseen Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism ruoka- ja kulttuurimatkailun verkostoon, joka edistää ruokakulttuurin monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä.

     

    Punkaharju ravintolat Sahanlahti Saimaa Tertti
    Jaa Facebook Twitter LinkedIn Email

    Luitko jo nämä?

    Haminan Meyerin herkullista lounasta höystävät sotahistorialliset muistot

    Nyt naatitaan – Etelä-Savo on makuelämysten mekka

    Elämä edestakaisin – Saimaan Riviera sytyttää aikamiehessä nuoruuden juoksuriemun

    Uusimmat artikkelit

    Historian helmiä: Pääseekö automobiililla Lappiin asti?

    Haminan Meyerin herkullista lounasta höystävät sotahistorialliset muistot

    Hämeenlinnan Vaakuna-hotelli avautui kokonaan uudistuneena

    Kun Olavinlinna piiritettiin – Savonlinna siirtyy syyskuun tapahtumassa 1700-luvulle

    Avainsanat
    Ahvenanmaa Espoo festivaalit Helsinki Herkuttelua historian havinassa historia hotellit Inari Jyväskylä kansallispuistot kestävä matkailu Koli Kotka kulttuuriperintö Kuopio Kuusamo kuvataide Lahti Lappeenranta Lappi luonto majoitus melonta Mikkeli museot musikaalit Naantali näyttelyt Oulu Pori Porvoo Rauma ravintolat retkeily Rovaniemi Saimaa Savonlinna sotahistoria Tampere teatteri Turku ulkoilu Vaasa Vantaa vastuullisuus
    Yhteydet
    Yhteydet

    MATKAILULEHTI
    toimitus(a)matkailulehti.fi

    TOIMITUS
    Toimitusjohtaja Leena Joutsen
    leena.joutsen(a)kempulssi.fi

    PUH: 040 577 8850

    MEDIAMYYNTI
    Raija Kivinen, Markkinointituuli Tmi
    raija.kivinen(a)matkailulehti.fi
    PUH: 040 824 3820

    Tietosuoja- ja rekisteriseloste

    KEMPULSSI OY

    Kempulssi on Matkailulehden kustantaja ja julkaisija vuodesta 2023 lähtien.

    Laadukkaisiin erikoismedioihin keskittyneen yhtiön muut julkaisut ovat

    Uusiouutiset
    Työ Terveys Turvallisuus
    Tunne & Mieli
    Kemiamedia

    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
    • Suomessa tapahtuu
    • Ihmiset
    • Kilpailut
    • Yhteystiedot
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Kirjoita hakusana ja paina Enter, keskeytä Esc-painikkeella