Jos herkuttelu historian havinassa kiinnostaa, Turun linnaa kauemmas ei ajassa pääse. Moni tuntee siellä tilauksesta järjestettävät juhlavat keskiaikaiset pidot, mutta Juhana Herttuan kellarissa on kesäisin katettuna myös lounasbuffet.
Teksti ja kuvat: Vappu Ikonen
16.7.2025 Yli 700-vuotias Turun linna on vähintään kerran elämässä -kohde, mutta siellä voi hyvin vierailla vaikka vuosittain. Suomalaisittain ainutlaatuinen paikka tarjoaa monipuolista ohjelmaa, näyttelyjä ja erilaisia opastettuja kierroksia ympäri vuoden.
Linnan verkkosivuilta voi tarkistaa, mitä milloinkin on menossa. Esimerkiksi elokuisten Turun Pride-viikkojen aikana on tilaisuus osallistua queer-kierrokseen, josta saa aivan uutta näkökulmaa historiaan.

Jos Museokortti on päässyt vanhentumaan tai lyhyenlännän seuralaisen kärsivällisyys ei riitä muihin, yleensä noin tunnin mittaisiin opastuksiin, mainio vaihtoehto on ilmainen, linnan pihalla tehtävä 20 minuutin ulkokierros.
Keskiaikaa henkivään pukuun verhoutunut opas kertoo jännittävästi linnan rakentamisesta vuosisatojen mittaan, sen käyttötarkoituksista ja lopuksi kukoistuskaudesta Juhana-herttuan – tulevan kuninkaan Juhana III:n – aikana 1500-luvun lopulla.

Yleisön joukossa olevat lapset pomppivat innoissaan Game of Thrones -henkisillä kivipihoilla ja tähystelevät suu auki linnan muureissa näkyviä taisteluiden jälkiä.
Lohikeittoa linnan tapaan
Mutta syömäänhän tänne tällä kertaa varsinaisesti tultiin. Oman lukunsa linnassa muodostavat suuret keskiaikaiset pidot, joita järjestetään tilauksesta suuremmille ryhmille.
Linnan sisäpihalta löytyy kuitenkin käynti tunnelmalliseen Juhana Herttuan kellariin, jonne on katettu kesäinen, kaikille avoinna oleva lounasbuffet.

Myös ulkosalle on aseteltu runsaasti pöytiä, joista on vieläpä ainutlaatuinen linnanäköala. Itse jään viileänä päivänä lämmittelemään kaartuvien holvien suojaan.
Houkuttelevan runsas salaattipöytä ja suurten kuparikattiloiden sisältö, possukastike ja soijarouhebolognese, näyttävät maittavilta, mutta nyt tekee mieli keittoa.
Kermaiseen lohikeittoon on tuoreen kalan lisäksi käytetty varhaisperunoita ja satokauden porkkanoita. Herkullisen saaristolaisleivän saattelema annos täyttää vatsan juuri sopivasti. Tarjoilu on hymyilevää ja hinnat edulliset.

Osin kansainvälinen, osin kotimaisista lapsiperheistä koostuva asiakaskunta on ilmeisen tyytyväistä sekin. Monet käyvät innokkaasti santsaamassa sekä salaatteja että pääruokia.
Naapuripöydässä pohjattomat teinipojat pistelevät ensin tyhjiksi omat lautasensa, hotkaisevat sitten pikkusisartensa tähteet ja alkavat lopulta katsella kaihoisasti minun suuntaani, joten on tullut aika siirtyä eteenpäin.
Turun linnaan pääsee Kauppatorilta bussilla 4.