Helsingin ytimessä toukokuussa 2024 avautunut Grand Hansa herätti eloon historiallisen hotellikorttelin, jossa se tarjoaa nyt uuden ajan majoitus- ja ravintolapalveluja.
28.9.2024 NH Collection Helsinki Grand Hansa -hotelli sijoittuu entisen Seurahuoneen (Kaivokatu 12, Armas Lindgren 1913) ja Uuden ylioppilastalon (Mannerheimintie 5, Armas Lindgren ja Wivi Lönn 1910) historiallisiin rakennuksiin ja niiden väliseen Hansataloon.
Uudessa ylioppilastalossa toimi 1920-luvulta 1960-luvulle Hansa-niminen hotelli, jonka mukaan Grand Hansa -hotelli on ristitty.
Hotelli Seurahuone perustettiin jo vuonna 1833, jolloin se toimi nykyään Helsingin kaupungintalona tunnetussa kiinteistössä Pohjois-Esplanadilla.
Niin kutsuttuun Kalevan taloon osoitteeseen Kaivokatu 12 Seurahuone muutti vuonna 1914.
Siinä missä Seurahuoneen sisäänkäynti oli Kaivokadulla, uuden Grand Hansan pääsisäänkäynti löytyy Mannerheimintieltä Ylioppilasaukiolta.
Edelläkävijän jalanjäljissä
”Tämän ainutlaatuisen kiinteistön sijainti, historia, arkkitehtuuri ja tunnelma ovat täydellisiä NH Collection -hotellille”, sanoo Grand Hansan hotellinjohtaja Tom Strandberg.
”Seurahuone oli tänne 1900-luvun alkupuolella muuttaessaan jo alan edelläkävijä ja kansainvälisyyden näyteikkuna, joka määritteli sen, mitä korkeatasoinen hotellielämys voi Suomessa olla.”
”On suuri kunnia jatkaa tätä arvokasta ja inspiroivaa perintöä ja sovittaa se moderneihin laatuhotellin standardeihin.”
Uusi hotelli käsittää kaikkiaan 224 korkeatasoista huonetta ja sviittiä sekä ranskalaista keittiötä edustavan Hansa Café Bar & Brasserie -ravintolan.
Uuden ylioppilastalon tornin lasikupoliin on puolestaan rakennettu cocktailbaari, josta aukeavat hienot näkymät eri puolille kaupunkia.
Kunnianosoitus luonnolle ja saunalle
Hotelliin on juuri avautunut myös Usva by Terhen -niminen hyvinvointikeskus, suomalaisesta luonnosta ja ikivanhoista saunaperinteistämme inspiraationsa saanut spa, joka toivottaa tervetulleiksi muutkin kuin hotellin asukkaat.
”Usvan ydin on suomalaisessa terveysvaikutteisessa saunakulttuurissa”, kertoo saunaterapeutti Terhi Ruutu, joka on kehittänyt Usvan yhdessä perinnesaunottaja Anna Veltenin kanssa.
Ruudun mukaan kyseessä ei ole perinteinen day spa -kauneushoitola eikä hotellin saunaosasto, vaan uusi konsepti kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista kiinnostuneille.
”Kuuman ja kylmän vaihtelun terapeuttinen vaikutus luodaan suomalaisen saunan, höyrysaunan, kylmävesialtaan ja avantosuihkun vuorottelulla”, Ruutu kuvailee.
”Saunan lämpöä käytetään myös itse tehtävien, suomalaisista luonnon raaka-aineista valmistettujen ihokuorintojen ja vartalohoitojen tehostajana.”
Päivi Ikonen