Alpon savanni on osa Satakunnasta Etelä-Pohjanmaalle ulottuvaa Taiteiden reittiä. Vuoden 2023 ITE-taiteilijaksi valittu kauhajokinen Alpo Koivumäki (1939-2023) tuli tunnetuksi ulkomaita myöten.
Rakastetun ja arvostetun ITE-taiteilijan elämänliekki sammui tämän vuoden toukokuussa. Koivumäki oli ITE-taiteen kentällä jo suoranainen klassikko, ja hänen taiteensa tunnetaan myös ulkomailla.
Alpon Savanni on jo kokonainen eläintarha
Alpo Koivumäki toimi maanviljelijänä 1990-luvun puoliväliin saakka. Maanviljelyksestä luopumisen jälkeen hän aloitti päätoimisen luomistyön. Ensimmäinen veistos – metallista , pellistä ja puusta valmistettu Kurki, Koivumäen ”Fenix-lintu” – syntyi vuonna 1993. Ensin Koivumäki veisti kotimaisia lintuja, mutta pian alkoi syntyä myös näyttäviä ja eksoottisia Afrikan eläimiä. Nyt Alpon savanni -veistospuistossa metallisten palmujen keskellä esittäytyy kokonainen zoo: sulassa sovussa seikkailevat hirvet, käärmeet, sarvikuonot, leijonat, alligaattorit ja toinen toistaan erikoisemmat linnut.
Koivumäki käytti veistomateriaalinaan kierrätysromua, yhdisteli erilaisia materiaaleja ja kehitti erilaisia tapoja pintojen käsittelyyn. Hän ei omien sanojensa mukaan ollut erityisen kiinnostunut eläinaiheista, mutta ne sopivat hänen ilmaisutapaansa. Koivumäen työskentelyn lähtökohtana olivat painetut kuvat ja luontodokumentit, joiden hahmot hän kasvatti ilmeikkäiksi kolmiulotteisiksi veistoksiksi.
Lue myös: Ympäristötaide houkuttelee luontoon: patsaspuistot.
Mikä tahansa materiaali taipuu taiteeksi, kun vähän suostutellaan
Eläinkuvien pohjalta työskentely mahdollistaa mittasuhteiden, liikkeen ja dynamiikan tutkimisen ja sallii myös mielikuvituksen ja huumorin käytön. Koivumäki ei halunnut kätkeä taidemateriaaliensa alkuperää, vaan jättää siitä jotain näkyville, vihjeeksi katsojalle.
Materiaali oli Koivumäelle haaste, eikä hän valinnut helppoja ratkaisuja mielikuviensa toteuttamisessa. Mikä tahansa taipuu taiteeksi, kun tarpeeksi suostutellaan. Koivumäki arvosti töitään ja niissä käyttämäänsä materiaalia. Mitään hän ei halunnut heittää hukkaan.
Alpo Koivumäki oli hyvin tuottelias ja aktiivinen ITE-taiteilija, ja hän saavutti tunnustusta työstään. Töitä on ollut esillä yli 50 yhteis- ja yksityisnäyttelyssä Suomessa ja ulkomailla. Koivumäki osallistui myös kutsuttuna taiteilijana näyttelyihin La Fabuloserie -museossa Ranskan Dicyssä ja Kartause Ittingen -museossa Sveitsissä. Monet eri alojen taiteilijat ovat tallentaneet Koivumäen töitä valokuvin ja videoin. Lisäksi Alpo Koivumäki sai useita tunnustuksia työstään ITE-taiteen ja kotiseutunsa näkyvyyden edistämisessä.
Vuoden ITE-taiteilijan tapahtumia kesällä 2023
Lintu ja kala! -taidenäyttely Rauman taidemuseossa 9.6.-24.9.2023. Alpo Koivumäki on yksi näyttelyn taiteilijoista.
ITE-taiteen tapahtuma Alpon savannilla 25.-26.8.2023: elokuvia, musiikkia ja keskusteluja ITE-taideympäristöjen hoidosta ja huolenpidon haasteista.
Yhdistys toiminnan tukena
Alpo Koivumäen savannin toiminnan tueksi on perustettu Alpon savannin ystävät ry. Yhdistys vaalii Alpo Koivumäen rakentamaa Alpon savanni -veistospuistoa sekä tukee ja monipuolistaa Alpon savannin toimintaa niin aatteellisesti kuin taloudellisesti. Yhdistys osallistuu Alpon savannin hoitoon, säilyttämiseen ja kehittämiseen, järjestää savannilla näyttelyitä ja tapahtumia, opastusta ja neuvontaa sekä edistää Alpon savannin tunnetuksi tekemistä kotimaassa ja kansainvälisesti.
Vuoden ITE-taiteilijan nimeämisellä Maaseudun Sivistysliitto haluaa nostaa merkittävän taiteellisen tuotannon tehneiden itseoppineiden taiteilijoiden ääntä ja näkökulmia esille. Suomalaisen ITE-taiteen olemukselle on tyypillistä sen syvät juuret, kokonaisvaltainen elämäntapa, kierrätyksen aate ja pihapiirin täyttävä taideympäristö. ITE-taide on mainio myös kotimaanmatkailun kohteena.
Alpon Savanni
Sarantie 672 (Koivumäentie)
Nummijärvi, Kauhajoki
Etelä-Pohjanmaa