Yleisön suosikiksi noussut minihampurilainen on voittanut Oulun seudun ruokakulttuurista ponnistavan Makuseikkailun. Arktisia aromeja tarjoillut tapahtuma johdattaa tulevan kulttuuripääkaupungin ruokateemaan, jonka huipentaa kilometrin mittainen herkkupöytä elokuussa 2026.
2.10.2025 Makuseikkailevissa yrityksissä tarjoiltiin 24.–27. syyskuuta muutaman euron hintaisia maisteluannoksia, jotka asiakkaat pisteyttivät mieltymystensä mukaan. Arctic Food Lab -ohjelman isännöimään kisaan herkullisimmasta annoksesta osallistui kaikkiaan 16 ravintolaa ja kahvilaa.
Voittajaksi tiukassa kisassa kruunattiin J&S Burgerin The Miniburger, joka monen maistelijan mielestä ansaitsi täydet viisi tähteä.
J&S Burgerilla on seudulla kaksi toimipistettä, Iissä sijaitseva ravintola ja Oulun kauppatorilla palveleva grillivaunu, joissa molemmissa oli tarjolla sekä smash- että kasvispihviversiot minihampurilaisesta. Höysteeksi sai valita mieluisan erikoismajoneesin.
”Kyllä me yllätyttiin voitosta”, sanovat yrittäjät Sanna ja Juha Savolainen. ”Ajateltiin, että kymmenen parhaan joukkoon sijoittuminen olisi hyvä. Makubalanssi saatiin selkeästi kuntoon.”
Voittoisa burger pysyy ravintolan listalla jatkossakin ainakin jonkin aikaa.
Suolaista ja makeaa
Vuoden 2025 Makuseikkailussa olivat mukana myös Bistoria Patio, Bistro Mesu, Hagia Sofia, H2O Rotuaari, Kahvila Kiikku, Magnolia Coffee & Bakery, Ravintola Lasaretti, Ravintola Nallikari, Opetusravintola Hilikku, Oula Kitchen & Bar ja Robbie’s The Sandwich Shop.
Osallistujajoukkoon kuuluivat lisäksi Scandic-hotellien ravintolat Roast ja Kummeli Bistro & Bar, UP Bar & Lounge sekä Zivago.
Tarjolla oli suolaisia makuja kantarellicappuccinosta muhoslaiseen nyhtönautaan ja makeaa mustikkaletuista tervakinuskiin. Kaikkien annosten tiedot ja kuvat ovat nähtävillä verkkosivulla arcticfoodlab.fi/makuseikkailu.
Kulttuuripääkaupunkivuosi häämöttää nurkan takana
Syyskuisessa Makuseikkailussa tähdättiin jo vahvasti Oulun seudun kulttuuripääkaupunkivuoteen 2026.
Vuoden ohjelman rakentajat ovat ilahduttavasti muistaneet, että kulttuuria on myös ruoka. Esiin nostetaan siksi Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun ja Meri-Lapin suurenmoiset, omaperäiset raaka-aineet ja ruokatapahtumat.
”Suosituksena oli käyttää Makuseikkailunkin annoksissa Arctic Food Lab -verkoston tuottajien tuotteita ja muita Oulu 2026 -alueen raaka-aineita”, kertoo Arctic Food Labin tuottaja Katri Jämsä.
Ensi kesänä pohjoiseen suuntaava voi suunnitella vaikka koko lomareittinsä arktisen ruokakulttuurin pohjalle. Esimerkiksi Kajaanissa ei kannata jättää väliin Pekka Heikkisen yli satavuotiasta leipomoa, Vuokatissa Smokehousea, Raahessa Langin kauppahuonetta eikä Oulussa Hätälän kalajalosteita.
Arctic Food Lab kerää sivustollaan myös alueen asukkaiden omia ruokareseptejä, joista parhaat pääsevät mukaan myöhemmin julkaistavaan Oulu 2026 -keittokirjaan.
Ensi kesänä kilometrin mittainen herkkupöytä
Yksi Oulu 2026 -hankkeen ääneenlausumaton motto tuntuu olevan ”parempi överit kuin vajarit”. Ruokateemassa se näkyy kaupunkiin elokuussa 2026 katettavana kilometrin mittaisena ruokapöytänä.
Vuosittainen Kesäillan kattaus toteutettiin menneenä suvena vaatimattomasti vain muutaman sadan metrin mittaisena, mutta ensi kerralla alueen ruoantuottajat ja ruokatoimijat panevat siis paremmaksi.
Projektiin osallistuu muun muassa Oulun Pikisaaressa toimiva Muotoilukeskus Proto, jonka designerit toteuttavat jättikattauksen pöytäliinan yhdessä Kiinan taideakatemian kanssa. Liinan ja pöydän antimien äärelle päästään istuutumaan 22. elokuuta 2026.
Vappu Ikonen
Alun perin 21.9. julkaistua tekstiä on täydennetty Makuseikkailu-tapahtuman jälkeen 2.10.2025.
Aiheesta aiemmin:
Kohti kulttuuripääkaupunkivuotta – Oulussa seikkaillaan pohjoisten makujen maailmassa
Lue myös:
Rohkeasti reunalla – Oulu rakentuu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi
Siinä välissä olin elossa – tarina Armi Aavikosta avaa Kajaanin kaupunginteatterin kauden