Karttaselaimen ilmaisten marja- ja sienikarttojen julkaisut ovat saaneet jatkoa. Valikoiman tuoreimmasta sovelluksesta selviävät kantarellien tyypilliset kasvupaikat eri puolilla maata.
25.8.2025 Karttaselaimen kantarellikartta on sekä kokeneelle sienestäjälle että ensikertalaiselle työkalu, jonka ansiosta sienestämisestä tulee helpompaa.
Kantarellikartta löytyy Karttaselain-sovelluksen karttavalikosta ja sovellus kaupoista hakusanalla ”karttaselain”. Latauslinkkeihin pääsee myös Karttaselaimen verkkosivuilta.

Kantarelli viihtyy monenlaisissa metsissä, mutta erityisen otollisia paikkoja sienelle ovat sammalpeitteiset, valoisat ja kosteat sekametsät. Runsaimmat apajat ovat yleensä Etelä- ja Keski-Suomessa.
Kantarellikartan ja heinäkuussa julkaistun suppilovahverokartan lisäksi sovelluksesta löytyy myös mustikka- ja puolukkakartat. Karttaselain-sovellusta kehittävä AccelBit lupaa, että jatkossa on luvassa lisää lajeja.
Kaikki marja- ja sienikartat ovat käytettävissä maksutta.
Opas myös ulkoiluun ja retkeilyyn
Karttaselaimen marja- ja sienikartat yhdistävät tutkimustiedon pohjalta kehitetyn ennustemallin valtakunnallisiin paikkatietoaineistoihin. Niihin kuuluu muun muassa puuston koostumusta, maaperää ja kasvupaikkatyyppejä kuvaavia tietoja Luonnonvarakeskukselta, Maanmittauslaitokselta ja Metsäkeskukselta.
Kartalla tyypilliset kasvupaikat esitetään violeteilla neliöillä. Mitä tummempi väri ja mitä laajemmalla alueella merkintöjä, sitä suotuisammasta kasvupaikasta on kyse. Kartan avulla voi nopeasti hahmottaa alueet, joilla on kantarellin vaatimat olot, ja suunnitella retken sen mukaan.
Samalla käytössä ovat myös Karttaselaimen muut ominaisuudet, joita voi hyödyntää ulkoiluun ja luonnosta nauttimiseen. Retkeilyaineistoa on tarjolla kymmenistä tuhansista kohteista.
Aromaattinen ja arvostettu
Kantarelli on Suomen tunnetuimpia ja arvostetuimpia ruokasieniä. Maultaan se on mieto mutta aromaattinen, rakenteeltaan kiinteä ja mehukas.
Kullankeltainen sieni on herkkua niin paistettuna, keitoissa ja kastikkeissa kuin säilöttynä.

Kantarellin poimut eivät ole varsinaisia helttoja vaan uurteisia, vahamaisia laskoksia. Ne ovatkin tärkeä tuntomerkki, jolla kantarellin erottaa muista sienistä. Muiden sienten heltat ovat ohuita ja irtonaisia eivätkä jatku vartta pitkin.
Kantarellia ei pidä sekoittaa valevahveroon, joka on oranssimpi. Lisäksi sen heltat ovat selvät ja erilliset. Siinä missä kantarelli tuoksuu miellyttävän hedelmäiseltä, valevahveron haju on vähemmän houkutteleva.
Valevahvero ei ole varsinaisesti myrkyllinen, mutta se ei ole myöskään maukas ruokasieni.
Lue myös:
Sujuvasti suppilovahveroiden perään – uusi kartta auttaa löytämään sieniapajat
Joko mustikat ovat kypsiä? Uusi sovellus kertoo, milloin on aika suunnata marjametsään