Oulu 2026 -alueen ruokakulttuuria esille nostava Makuseikkailu järjestetään 2.–7. syyskuuta 2024. Kisaan herkullisimmasta maisteluannoksesta osallistuu neljätoista kahvilaa ja ravintolaa.
2.9.2024 Arctic Food Labin Makuseikkailuun osallistuvat ruokapaikat ovat suunnitelleet tapahtumaa varten yhdeksän euron hintaisen maisteluannoksen, jolla tuodaan esille puhtaita pohjoisia makuja ja raaka-aineita.
Luvassa on niin suolaisia kuin makeita herkkuja sekä niiden yhdistelmiä.
Bistoria Patio osallistuu kisaan lähiruokapizzalla, joka valmistuu paikallisten tuottajien raaka-aineista. Bistro Mesun kilpailuannoksessa savusiikaa ryydittävät kirkastettu voi ja tervahelmet.
ChocoSomnian pop up -piste kauppahallissa ja tehtaanmyymälä houkuttelevat kolmen purtavan lajitelmalla eli kantarellimoussenapilla, puolukkahurmosleivoksella ja marjakonvehdilla.
Cocktail Companyn maistelujuomassa on hyödynnetty Oulu 2026 -alueen omia tislaamotuotteita ja pohjoista puolukkaa. Saatavilla on myös alkoholiton versio.
Souvlakia, mezejä ja arancinia Oulun tyyliin
Kreikkalainen Gaia tekee souvlakiannoksestaan suomalaisen kotimaisella possulla ja Harmaalan tilan hunajalla.
Hagia Sofia taas tuo turkkilaiseen mezelajitelmaansa pohjoisen vivahteen Juustoportin jugurtilla ja suomalaisella valkosipulilla. Uunituore lavashleipä on leivottu utajärveläisen Kinnusen Myllyn jauhoista.
Lasaretin maisteluannos syntyy Röngän tilan naudasta ja Kuusamon juuston tuotteista, Magnolia Coffee & Bakeryn taas kylmäsavuporosta, josta on taiottu herkullinen poropiiras.
Oulun kauppahallin Makukuningas yhdistää annokseensa muhevan poromuffinsin ja täyteläisen tyrnimarja-valkosuklaakakun.
Nallikarin rapea arancini-pallo on valmistettu ohrasta ja nokkosesta. Pallo saa seurakseen savustettua punajuurikastiketta ja Lapin puikulasta tehtyä perunapyrettä.
Ruoka- ja muun kulttuurin tähtäimessä vuosi 2026
Opetusravintola Hilikku osallistuu kilpailuun metsäsienicappuccinolla, jota höystävät villiyrttipesto ja naurisrieska.
Scandic-hotellien ravintoloista Roastin annoksen pääroolissa on Perämeren siika, kun taas Kummeli Bistro & Bar luottaa Perämeren kirjolohesta ja kasviksista koottuun salaattiin.
Oulu 2026 -alue ulottuu Kuusamoon asti, joten mukana kisassa on myös Royal Ruka, jonka kokonaisuuteen kuuluvat savulohiblini, suppilovahveroista ja mustatorvisienistä syntyvä keitto ja kuusenkerkkäjugurtista tehty, kuusamolaisilla mustikoilla maustettu pannacotta.
Oulu on vuoden 2026 Eurooppalainen kulttuuripääkaupunki. Jo käynnistynyttä kulttuuri- ja ilmastonmuutosohjelmaa toteuttaa Oulu 2026 -alue eli Oulun lisäksi 39 lähialueen kuntaa.
Päivi Ikonen