Helsingissä 17.–19. tammikuuta järjestettävät Matkamessut tarjoavat tilaisuuden tutustua myös kotimaan parhaisiin ruokapöydän antimiin. Messukeskuksessa voi tapahtuman ajan herkutella vaikkapa tuoreilla piirakoilla.
Vappu Ikonen
17.1.2025 Joensuun piirakkapisteen ruokateltan edessä käy kuhina jo Matkamessujen ammattilaispäivänä 16. tammikuuta.
Kontiolahtelaisen Riikosen leipomon käsinrypyttämät karjalanpiirakat, muut piiraat ja rinkilät tekevät kauppansa.
Kalle Formiston viitisen vuotta toiminut, erilaisissa tapahtumissa ja toreilla kiertävä yritys on myynyt Riikosen piirakoita nyt puolitoista vuotta. Mikä sai tamperelaispojan tarttumaan itäsuomalaiseen herkkuun?
”Riikosen käsintehdyt ovat vaan niin hyviä”, kuuluu ytimekäs vastaus.
Paikan hitiksi ovat nousseet nimenomaan riisillä täytetyt piirakat, jotka paistetaan aina paikan päällä ja myydään uunituoreina.
Yli neljän vuosikymmenen kokemuksella
Ruiskuorinen karjalanpiirakka on myös Kotileipomo Sorsan ylivoimainen menekkituote.
Yrityksen vetäjä Anna-Liisa Karpathakis on leiponut piirakoita Pohjois-Karjalan Liperissä peräti 42 vuoden ajan.
Leipomo myymälöineen on avoinna ympäri vuoden, ja kysyntää riittää. Suomalaisille karjalaisherkku maistuu tunnetusti kaikkialla maassa, mutta entä ulkomaisille matkailijoille?
”No, vaihtelevalla menestyksellä. Oma kreikkalainen miehenikin vielä harjoittelee”, Karpathakis naurahtaa.
Perheyhtiön jatkuvuus on onnellisesti turvattu, sillä jälkikasvu on jo opiskelemassa yrityksen pyörittämisen kiemuroita.
Lempeän lämpimiä lörtsyjä
Kolmannen supisuomalaista syötävää tarjoilevan teltan eli Leipomo Lörtsypoikien tiskillä palvelevat iloiset savolaisneitoset Aada Hyytiäinen ja Saara Niittymäki.
Hyytiäisen isän pyörittämä yritys on toiminut jo yli kolme vuosikymmentä. Kesäaikaan Lörtsypoikien piiraita saa Savonlinnan torilta.
”Suosituimmat tuotteet ovat liha- ja omenahillolörtsy”, Hyytiäinen ja Niittymäki kertovat.
Itse valitsin kasvislörtsyn, joka lämpimänä, kurkkusalaatin kanssa nautittuna osoittautui kerrassaan mainioksi.
Lue myös: Ohutkuorinen ja isosydäminen – Savonlinnassa haetaan EU:n nimisuojaa paikallisherkku lörtsylle
Syötävän hyvää myös saaristosta
Suomalaiseen ruokaan keskittyneitä telttoja soisi näkevänsä messuilla enemmänkin, mikäpä sen parempi paikka oman seutukunnan tai alueen tuotteiden esittelyyn.
Kotimaista syötävää saa onneksi maistiaisten muodossa monista kojuista ja näyttelyosastoilta. Länsisuomalaisenkin luonnon ja keittiön antimia on saatavilla esimerkiksi saariston omassa herkkukaupassa.
Järvi-Suomeen kuuluvalla Saimaan alueella on silläkin kokonainen oma puoti, josta voi ostaa syötävät tai juotavat messutuliaiset.