Savonmaa maistuu kielellä monin tavoin. Mieluiten historian havinassa herkuttelevalle on etenkin Mikkelin tietämillä tarjolla runsain mitoin maistuvia antimia upeasti katetuissa pöydissä.
Teksti ja kuvat: Vappu Ikonen
5.8.2025 Etelä-Savossa ja erityisesti Mikkelin seudulla on historiallisista herkuttelukohteista runsaudenpulaa. Etelästä lähestyttäessä vastaan tulee jo muutama kilometri ennen kaupunkia Kenkäveron vaaleanpunainen päärakennus.
Kenkäveronniemen pappilan historia ulottuu aina 1400-luvun puoliväliin. Ensimmäinen papin asumus tosin oli pelkkä savupirtti ja Kenkävero vielä tuolloin saari. Pappila on joka tapauksessa joutunut kohtaamaan niin 1500-luvun nuijasodan kuin 1700-luvun isonvihan kauhut.
Menneisyydestä muistuttaa pappilan pihalla kohoava nuijasodan muistomerkki.

Kartanon nykyinen päärakennus, valmistuessaan Suomen suurin puupappila, on peräisin vuodelta 1869. Rakennuttaja, kirkkoherra A. J. Hornborg oli arkkitehtuurista kiinnostunut mies, jonka kiinnostus tarttui myös tyttäreen Signe Hornborgiin.
Signe Hornborgista tuli Suomen, mahdollisesti myös maailman ensimmäinen virallisen koulutuksen saanut arkkitehti, joka työskenteli muun muassa Lars Sonckin toimistossa ja suunnitteli asuinrakennukset sekä Poriin että Helsinkiin.
Possunkasslerista pappilan hätävaraan
Pappilakartanon kesäinen lounasbuffet maksoi vierailumme aikaan 29,50 euroa. Summaan sisältyi erinomainen salaatti- ja leipäpöytä sekä lämpimänä ruokana pitkään haudutettua possunkassleria varhaisperunoiden ja kesäisten kasvisten kera.
Lämpimäksi ruoaksi olisi voinut erikseen tilata linssiterriiniä. Lämmintä kasvisruokaa toivoisi toki nykyaikana olevan tarjolla automaattisesti.

Salaattipöytä oli niin runsas, että se olisi itsessään riittänyt täyttäväksi lounaaksi. Niin itse asiassa riittikin, sillä päätinkin mieluummin santsia salaatteja toisen annoksen ja jättää lämpimät väliin.
Tuoreiden yrttien höystämät salaattipöydän antimet sulivat suussa. Esimerkiksi kirvelimunat olivat lasimestarin lohen ja savumuikkujen kanssa loistava yhdistelmä.
Jälkiruokana tarjolla oli luonnollisesti pappilan hätävaraa, herkullista sellaista.
Varsinaisen aterian tarvetta pienemmän nälän voi tyydyttää ravintolan sijaan kartanon kahvilassa. Kenkäveron alueella on lisäksi erilaisia myymälöitä ja pienehkö mutta idyllinen puutarha. Tapahtumia järjestetään ympäri vuoden.
Kenkäveron käsityöläismarkkinoilta saa vinkkejä vaikka kansallispuvun tuunaamiseen
Tertin kartano on kulinaristien pyhiinvaelluskohde
Yksi Suomen merkittävimmistä kulinaristisista kohteista on Tertin kartano, jonka National Geography -lehti vuonna 2024 nosti maailman 21 parhaan kartanoravintolan listalle.
Muutaman kilometrin päässä Mikkelin keskustasta sijaitsevan kartanon historia ulottuu 1540-luvulle. Nykyiselle omistajasuvulle Pylkkäsille kartano siirtyi vuonna 1894.

Perinteisenä viljely- ja lypsykarjatilana toimineessa kartanossa tehtiin vuonna 1978 sukupolvenvaihdos, jonka jälkeen tuotantosuunniksi muotoituivat erikoisviljely ja matkailu.
Kartanon maineikas juhlapöytä maksaa 54 euroa, mutta tarjolla onkin sitten yli viisikymmentä lajia. Pöydän antimet vaihtuvat muutaman kerran vuodessa sesongin mukaan. Lähiruokaa hyödynnetään mahdollisimman paljon.
Päärakennuksen kesäinen juhlapöytä houkutteli meitäkin, mutta tiesimme, että aikaa pitää sitä varten varata runsaasti sekä etukäteen (paastoamalla) että jälkikäteen (toipumiseen).
Tiukan aikataulumme takia päädyimme helteisenä sunnuntaina Tertin kahvilan hiukan vähemmän vaativaan lounaaseen.
Savumuikkuja ja lipstikkaperunaa
Viehättävä kahvila toimii pihapiirin sivurakennuksessa. Suolaisten ja makeiden kahvilatuotteiden lisäksi on kello 11:stä alkaen tarjolla buffetlounas, josta on saatavilla kaksi versiota.

Päädyimme tällä kertaa kevyempään eli 22 euron hintaiseen keiton ja salaattipöydän yhdistelmään. Lämpimään pöytään olisi ollut katettuna muun muassa uunilohta ja naudankuvetta.
Oivallinen parsakaalisosesoppa maistui. Salaattipöydän huipuiksi nousivat savumuikut, lipstikkaperunasalaatti, savukalamousse ja omena-calvadoshyytelö. Jalapenohyytelö oli hiukan liiankin tulinen elämys.
Suloiseksi lopuksi nautimme erinomaista porkkanakakkua ja talon omaa ruusukahvia. Kevyemmälläkään valinnalla ei voinut välttää pientä ähkyä, mutta tämä ei ole moite vaan kiitos.
Kartanon yhteydessä toimii muotikauppa ja kesäkauppa, ja yhdessä sivurakennuksessa on muutamia majoitushuoneita. Vanhan kivijalan sisäpuolelle perustettu ihastuttava vanha muuripuutarha on harmillisesti lukkojen takana, mutta laajan puutarhan muihin osiin pääsee vapaasti. Tapahtumatarjontaa kannattaa seurata paikan verkkosivuilta.
Maalaismaisemaan kätketty helmi
Aivan ihana pieni taukohelmi piileskelee Juvalla, muutaman kymmenen kilometrin päässä Mikkelistä.
Vuonna 2010 aloittanut Vehmaan teehuone eli TeaHouse of Wehmais toimii Vehmaan kartanon 1800-luvun puolivälissä pystytetyssä tallissa. Itse herraskartano on nykyään luomutila ja sen navetta täynnä lehmiä.
Myös teehuoneen arvoiksi mainitaan ympäristötietoisuus, korkea laatu ja asiakasystävällisyys. Raaka-aineina käytetään lähi- ja luomuruokaa aina, kun se on mahdollista. Ruokahävikki pyritään minimoimaan.

Suurin osa teehuoneen tarjonnasta on kasvispohjaista, mutta kalan ja lihan ystäviäkään ei ole unohdettu. Annosten hinnat pyörivät parissakymmenessä eurossa.
Teelaatuja on valittavissa toistasataa, joten kannattaa käyttää harkintaa ja pyytää suosituksia mukavilta tarjoilijoilta.
Tee on aterian olennainen osa
Suppea ruokalistakin on suunniteltu sen mukaan, että tee on olennainen osa ateriaa. Valittavana on suolaisia ja makeita skonsseja lisukkeineen, salaatteja, liha- ja kasvislautasia sekä luonnollisesti perinteinen Afternoon tea.
Listaa lukiessa annokset näyttävät ehkä kevyiltä, mutta sitä ne eivät ole. Teehuoneen tarjoilut käyvät helposti lounaasta.
Valintamme tehtyämme katselimme hiukan haikeasti ohi kannettuja kolmikerroksisia iltapäiväteetarjottimia. Annoskateus haihtui, kun pöytään saapuivat omat eväämme: seuralaiselleni muhkea päivän salaatti vuohenjuustolla ryyditettynä. Salaattia saattelivat vastaleivottu leipä ja savuteevoi.
Itse päädyin suolaiseen ja makeaan skonssiin. Juomaksi nautimme molemmat raikasta mango-melonijääteetä.
Suolaisen skonssini tarjottiin savuteevoin ja savukalamoussen kanssa. Makean skonssin seuralaisia olivat kermavaahto, marjahillo ja koko lautasen parhaaksi noussut sitruunacustard. Kaikki upposi, enkä olisi yhtään enempää jaksanut.

Teehuoneen myymälästä saa monia annoksissa käytettyjä tuotteita. Niitä voi tilata myös verkkokaupasta.
Kaikki kolme ruokamatkailijan mansikkapaikkaa ovat helpoimmin saavutettavissa omalla autolla. Pöytävaraukset suosittuihin kohteisiin ovat erityisesti kesän huippusesonkina suositeltavia.
Mikkelin seudulla riittää myös kulttuuri- ja arkeologista tarjontaa, josta voi lukea lisää muun muassa tästä jutusta: