Vuonna 1822 valmistunut empiretyylinen rakennus olisi missä tahansa muussa suomalaiskaupungissa juhlittu vanhus, mutta Porvoossa pinkki kaunotar luetaan tavallisiin keski-ikäisiin.
4.9.2025 Porvoon ydinkeskustassa, Mannerheimintien ja Piispankadun kulmassa sijaitseva empirerakennus oli alun perin sokeritehdas, mutta siinä roolissa se ehti toimia vain 15 vuotta.
Kun talon rakennuttanut laivanvarustaja Henrik Linderth kuoli, hänen leskensä myi kiinteistön, johon asettui reiluksi sadaksi vuodeksi apteekki. Vajaat 40 viime vuotta rakennus on palvellut ravintoloiden tyyssijana, vuodesta 2017 lähtien ranskalaista keittiötä edustavan Bistro Gustafin kotina.

Bistro Gustaf on Ranskan ulkopuolisista ravintoloista aidoimmasta päästä ranskalaisia, joissa olen itse vieraillut. Ainoastaan peruspariisilainen töykeys puuttuu.
Porvoossa asiakas otetaan vastaan hymyillen, ja ruuan saa nauttia ilman niin moniin huippuravintoloihin kuuluvaa vaivaannuttavaa pönötystä. Gustaf on viihtyisä ja tunnelmallinen, annokset rehevän runsaita.

Ravintolassa järjestetään säännöllisesti erilaisia teemaviikkoja. Äyriäiset, blinit ja parsa saavat Gustafin taitavien kokkien käsissä erityisen herkullisen olomuodon. Myös suositut viikonloppubrunssit on usein rakennettu jonkin teeman ympärille.
Äyriäisviikkoja ravintola viettää seuraavan kerran 18. syyskuuta lähtien.

Vakioannokseni yhdessä suosikkipaikoistani on aromikas bouillabaisse. Testikäynnillä seuralaiseni ylistää tartarpihviään huippulaadukkaaksi. Gustafissa luotetaan klassikoihin. Ei tarvitse korjata sitä, mikä ei ole rikki.
Korona-aikana Gustaf pelasti puolisoni syntymäpäivät. Sopivasti pääsiäisen tienoissa ravintola myi ulos sesonkimenyytä, minkä ansiosta saatoimme kattaa pienen seurueen juhlapöydän lähellä asuvan ystäväni kotiin.

Gustafin kanssa samassa talossa toimii nykyään myös italialainen Nonna Sophia, joka on viimeaikaisten uutisten mukaan laajentamassa makumaailmaansa yleisvälimerelliseksi.
Eteläeurooppalaisia herkkuja haikailevan ei siis välttämättä tarvitse ostaa kalliita lentoja, jonottaa kenttien turvatarkastuksissa eikä tungeksia suurkaupunkien metroissa. Helsingistä bussiin hyppäävä on Porvoossa alle tunnissa, ja bussilta on ravintolakaksikkoon vain sadan metrin matka.
Teksti ja kuvat: Vappu Ikonen