Upeista luontokuvistaan tunnettu valokuvaaja Ossi Saarinen otti Maailman luontopäivän kunniaksi sarjan kuvia pienistä helsinkiläisisistä villieläimistä. Hienot otokset osoittavat, että kuvaaminen onnistuu myös taskussa kulkevalla kännykkäkameralla.
Aina ei tarvitse vaeltaa syvälle koskemattomaan erämaahan tai ikimetsän uumeniin. Villieläimiä elää kaikkialla, kaupungeissakin.
Myöskään kalliit ja painavat ammattikuvausvarusteet eivät välttämättä ole tarpeen. Loistavan kuvan voi pienellä tuurilla ja hyvillä ohjeilla näpätä tavallisen älypuhelimen kameralla.
”Seurasaari on tunnettu ystävällisistä oravistaan, mutta hiiristä oli paljon vaikeampaa ottaa kuvia. Metsähiiret ovat erityisen ujoja, joten kuvan ottamiselle on aikaa vain muutama sekunti”, kertoo tunnettu luontokuvaaja Ossi Saarinen.
”Kun näin metsähiiren juoksevan nopeasti läheisessä pusikossa piilopaikkaansa, asetin puhelimeni pienelle jalustalle lähelle hiiren koloa. Siirryin taaksepäin ja odotin. Muutaman minuutin kuluttua hiiri uskalsi kurkistaa ulos, ja etälaukaisimen avulla onnistuin saamaan siitä lähikuvan.”
Ossi Saarisen viisi vinkkiä villieläinten kuvaamiseen älypuhelimella:
1. Tunne kuvattavasi
Jos sinulla on mielessäsi tietty eläin, jota haluaisit kuvata, tutustu siihen hetki ennen ulos lähtemistä. Eläimen löytäminen on paljon helpompaa, kun sen tavat ovat tuttuja: Missä se asuu? Mihin aikaan päivästä se on aktiivinen? Onko se arka ihmisiä kohtaan vai ei?
2. Käytä oikeita manuaalisia asetuksia
Koska eläimet ovat nopeita liikkeissään, sinun tarvitsee ehkä asettaa automaattiset kamera-asetukset valmiiksi ennen kuvaustilannetta. Varmista, että kamerassasi on käytössä tarpeeksi nopea suljinnopeus. Monet eläinlajit ovat aktiivisia vain hämärässä ja aamunkoitteessa, joten saatat joutua lisäämään kameran ISO-herkkyyttä ja käyttämään laajaa aukkoa.
3. Hyödynnä lisäosia
Käytä jalustaa tai pane puhelimesi nojaamaan esimerkiksi puuta tai reppua vasten – kaikki lisätuki, joka pitää kamerasi vakaampana, toimii. Toinen hyvä varuste on kaukosäätimellä varustettu etälaukaisin, jonka avulla voit jättää puhelimesi lähemmäs kohdetta ja ottaa itse kuvan kauempaa.
4. Keskitä kuva eläimen silmiin
Yritä keskittää kuvasi silmiin – vaikka muut eläimen osat olisivat hieman epätarkkoja, terävät silmät voivat silti tehdä kuvasta hyvän. Käytä automaattista tarkennusasetusta, jos mahdollista – jos koitat tarkentaa kuvaustilanteessa manuaalisesti, eläin saattaa olla jo poissa, kun olet valmis ottamaan kuvan.
5. Ole kärsivällinen
Jotkut eläimet ovat ujompia kuin toiset. Voit joko koittaa piiloutua tai voittaa eläimen luottamuksen päästäksesi sen lähelle. Kaikissa tilanteissa on tärkeää olla hiljaa ja välttää äkillisiä liikkeitä tai ääniä. Et kuitenkaan voi koskaan hallita luontoa, ja joskus voi kestää tunteja tai jopa päiviä ennen kuin saat haluamasi kuvan. Älä anna epäonnistuneiden valokuvausmatkojen pysäyttää sinua – kun lopulta saat kuvan, se on kaiken kovan työn arvoista!