Taiteilijakoti Erkkolan näyttely Tuoppi kuohuvaa – juomakulttuuria taiteessa esittelee juoma-aiheisia teoksia muun muassa Albert Edelfeltiltä, Pekka Haloselta ja Martta Wendeliniltä sekä makupaloja Hotelli- ja ravintolamuseon Oispa kaljaa -kiertonäyttelystä.
3.10.2024 Tuusulassa toimivan Taiteilijakoti Erkkolan 9. lokakuuta avautuvassa näyttelyssä nähdään muidenkin kotimaisten 1800- ja 1900-lukujen vaihteen taiteilijoiden olut- ja juoma-aiheisia maalauksia ja kuvituksia.
Juomakulttuuria käsittelivat kapakkakuvauksissaan ja asetelmissaan monet ajan taidemaalarit.
Olut näkyi 1900-luvun alussa jopa lastenkirjoissa. Martta Wendelinin Häät Karjalan hovissa -satuun tekemässä kuvituksessa nuori nainen kantaa oluthaarikkaa.
Lukuisat suomalaistaiteilijat opiskelivat aikoinaan Ranskassa. Opiskeluvuosiin mahtui myös iloisia kokoontumisia ravintoloissa, mikä näkyi myös heidän teoksissaan.
Esimerkiksi Albert Edelfelt maalasi taideopiskelija-aikanaan Pariisissa teoksen Savuketta polttava nainen (noin 1877).
Esimerkiksi Albert Edelfelt maalasi taideopiskelija-aikanaan Pariisissa teoksen Savuketta polttava nainen (noin 1877).
Taiteilija Marcus Collin puolestaan kuvasi rosoisempaa elämää kotimaisissa kapakoissa.
Pulloja, kolpakoita ja karahveja
Olueen ja alkoholiin liittyvää esineistöä, kuten pulloja, kolpakoita ja karahveja näkyy muun muassa muassa Pekka Halosen, Elin Danielson-Gambogin ja Eero Nelimarkan teoksissa, etenkin asetelmissa.
Martta Wendelinin asetelmamaalauksessa tinatuopista pursuaa tosin oluen sijaan juhannusruusuja.
Taiteilijakoti Erkkolan rakennutti 1900-luvun alussa runoilija J. H. Erkko. Tuoppi kuohuvaa -näyttelyssä käsitellään siksi myös Erkon ja muiden Tuusulaan liittyvien kirjailijoiden, kuten Aleksis Kiven ja Eino Leinon, alkoholisuhdetta.
Ryyppäämisestä ja oluenjuonnista kerrotaan kirjoittajien teoksissakin, kuten Kiven romaanissa Seitsemän veljestä ja Erkon Pohjolan häät –näytelmässä.
Tuusulalaista olutkulttuuria
Hotelli- ja ravintolamuseon suosittu Oispa kaljaa -kiertonäyttely kertoo oluen kulttuurihistoriasta. Taiteilijakoti Erkkola höystää näyttelyä paikallisella panimohistorialla.
Tuusulalainen panimotoiminta alkoi 1870-luvulla, jolloin Kellokoskelle perustettiin viinanpolttimo, jossa pantiin myös olutta. Niin suurimittaista kuin pienimuotoista panimotoimintaa harjoitetaan Tuusulassa ja lähialueilla edelleen.
Tuoppi kuohuvaa -näyttelyn aikana järjestetään myös useita olut- ja juoma-aiheisia tapahtumia. Kupin kallistajat -teemaopastuksilla sukelletaan kotimaiseen alkoholihistoriaan. Minä elän! -klubeissa kuullaan juomakulttuuriin kytkeytyvää musiikkia, muun muassa kuorosovitettuja juomalauluja.
Tuoppi kuohuvaa – juomakulttuuria taiteessa
9.10.2024–9.2.2025