Onko Mikkeliin mänijöitä? Kotimaan matkailumessujen Mikkelin seudun osastolla käyneen vilskeen perusteella hyvinkin runsaasti. Ei ihme, sillä savolaiskaupungilla on tarjottavaa moneen makuun.
6.4.2025 ”Mikkelillä on pitkä asutus- ja kulttuurihistoria, joka alkaa jo kivikaudelta”, taustoittaa kaupungin vilkasta elämää Minna Nupponen Sodan ja rauhan keskuksesta Muistista.
Mikkeliin vuonna 2021 avatussa Muistissa vieraili viime vuonna jo noin 40 000 henkeä tutustumassa tavallisten ihmisten sotakokemuksiin erilaisten tarinoiden avulla.
”Yleisin yleisöltä tuleva palaute on yhden sanan mittainen: vaikuttavaa”, Nupponen kertoo.
Erityisryhmänä museo ottaa huomioon yläkoulu- ja lukioikäiset nuoret mutta myös pienemmät lapset, joille teemaa avataan heille sopivasta näkökulmasta.
Laivaretkellä kivikauden taiteen äärelle
Näkyvin muistomerkki muinaisuudesta ovat puolestaan Astuvansalmen kalliomaalaukset, lajissaan Pohjoismaiden laajimmat, jotka kuljettavat katsojansa peräti 6 000 vuoden taa.
Sileän, pystysuoran kallion pintaan on vuosituhansien mittaan maalattu yli 60 kuvaa: ihmisiä, hirviä, kaloja, veneitä ja erilaisia geometrisiä kuvioita. Suuri harvinaisuus on asetta kantavaa naissoturia esittävä hahmo, ”Astuvansalmen Artemis”.
Astuvansalmen maalausten luo vie lähimmältä autotieltä lähtevä noin 2,5-kilometrinen metsäpolku, joka on osin vaikeakulkuinen. Helpommin paikalle pääseekin vettä pitkin, ryhmät tilauksesta milloin tahansa.
”Kesä–elokuussa järjestetään lisäksi Saimaan Hop on Hop off -nimisiä bussi- ja laivaretkiä, joista osa suuntautuu nimenomaan kalliomaalauksia katsomaan”, Nupponen kertoo.
Muita valmisretkiä kannattaa hänen mukaansa kysyä kesäkuussa 2025 avautuvasta Astuvansalmen kalliotaiteen opastuskeskuksesta.
Mannerheimin Päämaja vie viime sotien ytimeen
Mikkelin historia jatkuu rautakauden ja keskiajan kautta Ruotsin vallan ja autonomian aikoihin.
Yhdeksi paikalliseksi merkkipaaluksi muodostuivat viime sodat. Armeijan ylipäällikön, marsalkka Gustaf Mannerheimin johtama puolustusvoimien päämaja toimi Mikkelissä ja sen lähiympäristössä sekä talvisodan (1939–1940) että jatkosodan (1941–1944) vuosina.
Ajasta kertoo yksityiskohtaisesti kaupungin Päämajamuseo, joka toimii yhteisenä kokonaisuutena Sodan ja rauhan keskuksen Muistin kanssa.
Museo sai alkunsa, kun Mannerheimin työhuone avattiin yleisölle vuonna 1974. Sittemmin museo on laajentunut kahteen kerrokseen ja kuuteen näyttelytilaan, jotka on kaikki entisöity sodanaikaiseen asuunsa. Näyttelyt uudistuvat jatkuvasti.
Helmet yhdessä korissa
Päämajan nimeä kantaa myös mikkeliläinen kehityshanke, joka kerää seudun matkailupalvelut kätevästi yhdelle ja samalle sivustolle.
Päämaja-projekti on muun muassa laatinut joukon ehdotuksia päivän, parin retkiksi Mikkelin seudulla. Retkien teemoja ovat esimerkiksi luonto, liikunta, kulttuuri ja paikallisten keittiön antimien maistelu.
Yksi alueen ruokahelmi on Tertin kartano, jonka National Geography vuonna 2024 nosti esiin erityisesti ruokamatkailukohteena. Maineikkaan lehden listalle ylsi kaikkiaan vain 21 kartanoravintolaa koko maailmassa.
”Tertin juhlapöytä on todella kokeilemisen arvoinen”, Minna Nupponen vahvistaa kansainvälisen arvion.
”Se maksaa 50 euroa, mutta sillä saa sitten myös maistaakseen 50 toinen toistaan maukkaampaa ruokalajia.”
Kartanotunnelmasta pappilan pöytään
Tertin kartanossa voi ruokailun sijaan myös pelkästään kahvitella ja lisäksi majoittua. Samoin Kekkolan kartano toimii sekä ravintolana että majapaikkana.
”Kekkolan keittiössä on savolaisuuden ohessa pieni italialais-saksalainen twisti, koska kokki italialainen ja kartanon omistajapari suomalais-saksalainen”, Nupponen paljastaa.
Kolmas mainio ruokailupaikka seudulla on hänen mukaansa Kenkäveron entinen pappila.
Viitostien varrella sijaitseva Kenkävero vetää vuosittain jopa 160 000 kävijää, joita kahvilan, ravintolan ja leipomon lisäksi houkuttelee myös paikan upea puutarha. Kenkäveron myymälät ja tapahtumat pitävät huolen siitä, että väkeä riittää ympäri vuoden.
Kotimaan matkailumessut järjestettiin Tampereella 4.–6. huhtikuuta 2025. Kaupungin messu- ja urheilukeskuksessa esittäytyivät laajalla rintamalla niin kaupungit, seutukunnat kuin monimuotoiset nähtävyydet, tuotteet ja palvelut.
Vappu Ikonen
Lue myös:
Peltsi-isä ja Osmo-poika tekivät Vuoden matkailuteon – ”kotimaanmatkailu on kova juttu”
Lomailijan onni löytyy pian Tampereelta – Kotimaan matkailumessuilla esittäytyy kohteiden koko kirjo