Vuonna 2024 pääkaupungin keskustaan avatun Grand Hansa -hotellin Cafe Bar & Brasserie -ravintola tarjoilee mainiota brunssiaan myös muille kuin hotellissa majoittuville.
Vappu Ikonen
22.5.2025 Helsinki Grand Hansa -hotelli levittäytyy kolmeen rakennukseen kokonaisen korttelin mitalle Mannerheimintieltä Kaivokadulle. Sisäänkäynti sekä hotelliin että ravintolaan on Uudelta ylioppilastalolta Mannerheimintien puolelta.
Valtavassa korttelissa on harjoitettu monipuolista anniskelutoimintaa jo toistasataa vuotta. Iloisia iltoja nykyisen Grand Hansan katon alla ovat viettäneet niin valtiomiehet Mannerheimista lähtien kuin kulttuuriväki Pentti Saarikoskea myöten.
Kuuluisan arkkitehdin Armas Lindgrenin piirtämä Seurahuoneen uusi rakennus valmistui Kaivokadulle vuonna 1913. Talo oli tuohon aikaan huippumoderni, sillä jokaisessa huoneessa oli puhelin, lämmin vesi ja keskuslämmitys.

Talon johtajana toimi hotellimaailman legenda Wilhelm Noschis, joka poliittisesti levottomina aikoina siirsi majoitusliikkeen ruotsalaisen vaimonsa Anna Noschisin nimiin, varmuuden vuoksi. 1970-luvulla tuolloin jo yli 80-vuotias Anna Noschis myi hotellin Elanto-ketjulle.
Kansan keittiöstä ranskalais-skandinaaviseen cuisineen
Vuonna 1968 korttelin keskivaiheilta purettiin – voimakkaasta vastustuksesta huolimatta – Uuden ylioppilastalon (1910, Armas Lindgren ja Wivi Lönn) siipirakennus, jossa olivat toimineet Hansa- hotelli ja legendaarinen Hansa-ravintola, 1960-luvun kulttuuriradikaalien olohuone.
Purkamisen jälkeen runoilijat ja muut taiteilijat siirtyivät suunnittelemaan vallankumousta Mannerheimintien toiselle puolelle vähintään yhtä legendaariseen Kosmokseen.
Puretun talon tilalle nousi oman aikansa arvostetun arkkitehdin Kosti Kurosen suunnittelema Hansa-niminen liikerakennus, joka siis nykyään on osa Grand Hansa -hotellia.

Uuden ylioppilastalon ensimmäisen ravintolan nimi oli vaatimattomasti Kansan keittiö, seuraavan jo lupaavammin Trocadero. Vuonna 1936 tiloissa aloitti vuosikymmeniä toiminut Hungaria.
Nykyinen Hansa Cafe Bar & Brasserie tarjoilee aamiaisen lisäksi lounasta ja ranskalais-skandinaavisia illallismakuja.
Yövyin täällä – Grand Hansa tarjoaa huippulaatuisen hotellielämyksen Helsingin sydämessä
Hotellin liki kaikki 224 huonetta olivat käyntimme aikana täynnä, mutta ravintolassa ei jonoja ainakaan kello yhdeksältä näkynyt. Väljyyden salaisuus saattaa olla viikonlopun aikataulu, sillä brunssi on tuolloin tarjolla aamuseitsemästä peräti kello yhteen iltapäivällä.
Kaikki lähtee leivästä
Superystävällinen asiakaspalvelija esitteli kiireettömästi ja hymyillen brunssin antimet ja johdatti nälkäiset ikkunapöytään. Saimme eteemme lämpimien ruokien menyyn sekä kahvit ja cavat pöytään tarjoiltuina.
Katettuina olivat ainakin hedelmä- ja smoothiepöytä, lämpimät ruuat, kalat ja kasvikset, leipäpöytä ja makeiden herkkujen pöytä. Kaikkea ei siis kyennyt millään kokeilemaan.

Erityisen maistuvia olivat lohirulla ja sillit. Pöytään tarjoiltu sieni-pinaatti-juustomunakas oli ranskalaisen kuohkea ja seuralaiseni pekoni-munatoast herkullinen. Munakokkeli tehdään keittiössä itse. Pienessä lasimaljassa tarjoiltu chiavanukas oli ihanan raikas makupala.
Ravintola satsaa erityisesti leipiin, joita kannattaa maistella monipuolisesti. Suurin osa leivotaan omassa keittiössä, mutta esimerkiksi mahtavat karjalanpiirakat tulevat maineikkaalta Rönttösrouvalta. Seurueemme suosikiksi nousi hapanjuurileipä.
Brunssin hinta niille, jotka eivät majoitu hotellissa, on 36 euroa, mikä ei laatuun nähden ole liikaa. Pöytävaraus on välttämätön.
Lue myös:
Finnjävel toi suomalaisen perinnerieskan juhlivan Helsinki Grand -hotellin aamiaispöytään
Grand Hansa -hotelli vaalii historiallista perinnettä ja nyt myös suomalaista saunakulttuuria