Linnanmäen huvipuistolle on myönnetty Ekokompassi-ympäristösertifikaatti. Tunnustus tuli ympäristöasioiden hyvästä hoitamisesta.
Ekokompassi-todistuksia jakaa Suomen luonnonsuojeluliitto. Sertifikaatin voi saada organisaatio, joka on tunnistanut merkittävimmät ympäristövaikutuksensa, laatinut ympäristöohjelman ja toteuttaa sitä. Kompassin avulla ympäristövaikutuksia voidaan seurata ja vähentää.
Linnanmäki sai sertifikaattinsa suoritettuaan hyväksytysti Ekokompassin auditoinnin. Huvipuisto on myös sitoutunut noudattamaan ympäristötodistuksen kymmentä kriteeriä.
Linnanmäen ympäristöohjelma sisältää tavoitteet ja toimenpiteet paitsi ympäristövaikutusten vähentämiseksi myös puiston positiivisen kädenjäljen lisäämiseksi
”Kehitämme jatkuvasti huvipuistotoimintaamme. Huomioimme myös toimintamme ympäristövaikutuksia, ja tässä Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä toimii punaisena lankana ja tukee työtämme”, kertoo Linnanmäen palvelu- ja vastuullisuusjohtaja Satu Orismaa.
Laitteet pyörivät tuulivoimalla, kiinteistöt lämpiävät uusiutuvalla energialla
Esimerkkejä Linnanmäen ympäristöteoista ovat muun muassa se, että huvipuiston huvilaitteet pyörivät tuulivoimalla ja että puiston kiinteistöjä lämmitetään uusiutuvalla kaukolämmöllä.
Lisäksi Linnanmäki tarjoaa kaikissa ravintoloissaan myös kasvis- ja vegaanivaihtoehtoja. Huvipuiston tavoitteena on myös vähentää jatkuvasti jätemääräänsä ja nostaa kierrätysastettaan.
Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä edellyttää, että sertifikaatin saanut raportoi ympäristötyöstään vuosittain. Auditointi, jonka tekee kolmas osapuoli, vaaditaan kolmen vuoden välein.
Ekokompassin 10 kriteeriä:
1) Organisaatio sitoutuu noudattamaan toimintaansa koskevaa ympäristölainsäädäntöä ja ympäristömääräyksiä.
2) Organisaatiolla on nimetty Ekokompassi-yhteyshenkilö.
3) Organisaatio kartoittaa ympäristöasioiden hallinnan nykytilan sekä tunnistaa merkittävimmät ympäristövaikutukset.
4) Organisaatio laatii ympäristölupauksen, jossa organisaatio sitoutuu ympäristövaikutusten vähentämiseen jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti.
5) Organisaatio ohjeistaa henkilöstön ottamaan ympäristöasiat huomioon toiminnassaan.
6) Organisaatiolla on jätehuoltosuunnitelma ja se toimii jätelain vaatimusten mukaisesti.
7) Organisaatio pitää kirjaa vaarallisista jätteistään, pitää ne erillään toisistaan, varastoi ne turvallisesti ja toimittaa asianmukaiseen käsittelyyn.
8) Organisaatio varastoi ja luetteloi käyttämänsä kemikaalit kemikaalilainsäädännön velvoitteiden mukaisesti. Käyttöturvallisuus-tiedotteet ovat henkilöstön saatavilla ja henkilöstö on opastettu kemikaalien turvalliseen käyttöön.
9) Organisaatio laatii ympäristöohjelman, joka sisältää tavoitteet ja toimenpiteet ympäristövaikutusten vähentämiseksi.
10) Organisaatio raportoi vuosittain ympäristöohjelman toimenpiteiden toteutumisesta ja tunnusluvuista. Johto ja henkilöstö ovat tietoisia ympäristötyön edistymisestä.