Kuivin autiotupa on Metsähallituksen ensimmäinen luonnonsuojelualueella sijaitseva majapaikka, jossa retkeilytupa ja poronhoitajien huoltotupa ovat samassa rakennuksessa.
Uutuuttaan hohtava tupa korvaa Kevon luonnonpuiston vanhan autiotuvan, joka oli päässyt käyttökelvottomaan kuntoon.
Kun uuden tuvan tarve tuli ilmeiseksi, Paistunturin paliskunta lupasi osallistua sen rakennuskustannuksiin.
”Meistä on hienoa, että uusittu Kuivin tupa palvelee nyt kahta erilaista käyttäjäryhmää. Arvostan suuresti paliskunnan ennakkoluulotonta aloitetta yhteistyöstä”, sanoo virkistyskäyttöpäällikkö Pirjo Seurujärvi Metsähallituksen Luontopalveluista.
Paistunturin paliskunta on Kuivin autiotuvassa nyt vuokralaisena. Rakennuksen toisen, lukitun huoneen avaimet ovat poronhoitajilla.
Poronhoitajien kesken oli jo pitkään puhuttu siitä, että keskelle paliskuntaa tarvittaisiin poronhoidon tarpeisiin sopiva kämppä.
”Niinpä sitten hoksasimme esittää Metsähallitukselle yhteistyötä, kun kuulimme uuden autiotuvan suunnitelmista”, muistelee poroisäntä Ari-Heikki Aikio.
Kevosta roskaton retkikohde
Kevään 2023 mittaan Kevon luonnonpuistosta tehdään myös roskaton retkikohde. Metsähallituksen Luontopalvelut poistaa huoltokäyntiensä yhteydessä taukopaikkojen nykyiset jäteastiat.
”Sen minkä jaksat kantaa luontoon, jaksat kantaa myös pois”, Pirjo Seurujärvi linjaa. ”Tämä laajasti muualla Lapin retkeilykohteissa jo käytössä oleva periaate on nyt ohjenuorana myös Kevolla.”
Jos maastossa on tarjolla roskiksia, ne kannustavat ihmisiä jättämään jätteensä luonnonpuistoon, mikä ei ole tarkoituksenmukaista. Jätteiden kuljettaminen on myös aiheuttanut Metsähallitukselle turhia kuluja.
Kierrätyspisteet löytyvät Kevon retkeilyreittien lähtöpaikoista Sulaojalta ja Kenesjärveltä.
Tarjolla hiljaisuutta ja huikeita maisemia
Lapin luonto esittäytyy Kevossa jylhimmillään. Siellä vaeltava voi ihailla muun muassa 40 kilometrin pituista, paikoin liki 80 metriä syvää kanjonimaista rotkolaaksoa, jonka pohjalla virtaa Kevojoki.
Kevon molemmat merkityt retkeilyreitit ovat varsin vaativia. Siitä huolimatta retkeilijöitä riittää, esimerkiksi vuonna 2022 reilut 4 600. Koronavuonna 2021 käyntejä oli historiallisen paljon, lähes 8 200. Puistovierailun keskimääräinen kesto on neljä vuorokautta.
Kävijätutkimuksen mukaan tärkeimpiä syitä Kevon-vierailuun ovat maisemat, luonnon kokeminen, poissaolo melusta ja saasteista, rentoutuminen ja henkinen hyvinvointi.
Luonnonpuistot ovat kansallispuistoja tiukemmin suojeltuja luonnonsuojelualueita. Käytännössä tämä tarkoittaa, että liikkuminen Kevolla on kesäkaudella sallittu vain merkittyjä reittejä pitkin, jotta kanjoni ja sitä ympäröivä herkkä tunturiluonto säilyisivät. Talvella voi liikkua vapaammin.