Joko sinä kulutat kesäsi hortoilemiseen? Hortoilu ei ole pelkkää päämäärätöntä haahuilua, kuten sanakirja väittää, vaan tuoreemmassa merkityksessään hyvinkin hyödyllistä puuhaa. Nykyhortoilija nimittäin keräilee luonnosta villiyrttejä ja -vihanneksia eli hortaa.
Teksti: Päivi Ikonen
Suomen metsät, niityt ja kotipihat ovat hortan aarreaitta, jossa ilmaista superruokaa kasvaa yllin kyllin. Kunhan noudattaa jokaisenoikeuksia, aarteita saa kerätä käyttöönsä vapaasti.
Hortaa voi hyödyntää esimerkiksi salaateissa, levitteissä, keitoissa, muhennoksissa, piirakoissa, smoothieissa, jälkiruoissa, teessä ja monenlaisten juomien mausteena.
Mainiota syötävää ovat muun muassa nokkonen, vuohenputki, siankärsämö, apila, pihasaunio, ratamo, mesiangervo ja osmankäämi.
Hortoilullakin on sääntönsä
Holtittomasti ei kuitenkaan pidä hortoilla eikä koskaan haalia mukaansa kasveja, joiden lajista on epävarma.
Nouki siis villeistä yrteistä ja vihanneksista koriisi vain lajit, jotka tunnistat varmasti syöntikelpoisiksi.
Kerää hortaa vain puhtailta alueilta. Esimerkiksi moottoritien piennar ei ole sellainen.
Jätä oma osansa luontoäidille eli poimi jokaisesta kasvustosta itsellesi korkeintaan viidennes.
Maistuisiko vaaleanpunainen sima tai horsmaparsa?
Mainio sydänkesän hortakasvi on maitohorsma, josta saa monenlaista apetta.
Aniliininpunaisista horsmankukista syntyy esimerkiksi herkullista pinkkiä simaa. Kukat sopivat myös koristamaan vaikkapa jääpaloja. Muista riipiä kukat alhaalta ylöspäin!
Maitohorsman nuoria versoja voi puolestaan nautiskella parsan tapaan. Vedä verso ylös maasta niin, että mukaan tulee myös vielä vaaleaa vartta. Sitten vain parin minuutin kiehautus miedossa suolavedessä ja höysteeksi hollandaise- tai bearnaisekastiketta.
Reseptivinkki: näin leivot pienet horsmapiiraat
(6 tai 12 annospiirasta)
4 dl täysjyvävehnäjauhoa
150 g voita
1 tl leivinjauhetta
1 muna
Täyte:
85 g sinihomejuustoa
3 munaa
2 dl ruokakermaa
2 dl silputtuja nuoria
maitohorsman versoja
½ dl vettä
1 dl kevään yrttejä, minttua ja sipulinvarsia
Piirakkapohja. Sekoita jauhot ja leivinjauhe ja vuole voi jauhojen joukkoon. Nypi seos ryynimäiseksi. Lisää muna ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Pyöräytä taikina pötköksi ja jaa paloihin.
Painele palat 12 kolon teflonvuokaan tai 6–8 paperiseen muffinivuokaan. Levitä taikinaa myös reunoille. Kypsennä pohjia 6 minuuttia 180 asteessa.
Täyte. Leikkaa nuoret horsmanversot ja kuumenna ne vesitilkan kanssa pienessä kattilassa. Ota sivuun ja anna jäähtyä nesteen kanssa. Silppua kevätyrtit horsmien ja kiehautusveden joukkoon. Yhdistä munat ja ruokakerma ja sekoita horsmien joukkoon. Jaa täyte vuokiin esikypsennettyjen piiraspohjien päälle.
Kypsennä uunissa 25–30 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin ja massa on hyytynyt. Voit valuttaa jäähtyneen pikkupiiraan päälle tilkan oliiviöljyä sekä omenaviinietikkaa ja tarjota sen runsaan salaatin kanssa.
Resepti on peräisin kirjasta Metsän ruoka-aarteet – Villiruokaa vuoden ympäri (Viestilehdet 2015).