Close Menu
Parastasuomessa.fi
    Juuri nyt
    • Sateenkaaren päässä on sateenkaari – monimuotoisuutta juhlitaan kaduilla ja museoissa
    • ”Siinä välissä olin elossa” – tarina Armi Aavikosta avaa Kajaanin kaupunginteatterin kauden
    • Kupponen kuumaa kastettavan kera – kahdeksan ihanaa kahvilaa Helsingissä
    • Metsänhenki yhdistää lasitaiteen ja luonnon Kangasalan arboretumin jäähyväiskesässä
    • Bussimatkailu kiinnostaa yhä useampaa – moneen luontokohteeseen pääsee ilman omaa autoa
    • Rohkeasti reunalla – Oulu rakentuu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi
    • Linnanpuiston Kesärauha-festivaali starttaa suven Turussa
    • Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta
    Parastasuomessa.fiParastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Mainostajalle
    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
      1. Parasta juuri nyt
      2. Ruoka & juoma
      3. Perhematkailu
      4. Historia
      5. Lukijoiden parhaat
      6. Vuodenajat
      7. Harrastukset
      8. Majoitus
      9. Matkustaminen
      10. Kulttuuri
      11. Kestävä matkailu
      12. Parasta mainostajiltamme
      13. Näytä kaikki

      Sateenkaaren päässä on sateenkaari – monimuotoisuutta juhlitaan kaduilla ja museoissa

      Kupponen kuumaa kastettavan kera – kahdeksan ihanaa kahvilaa Helsingissä

      Metsänhenki yhdistää lasitaiteen ja luonnon Kangasalan arboretumin jäähyväiskesässä

      Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja

      Kupponen kuumaa kastettavan kera – kahdeksan ihanaa kahvilaa Helsingissä

      Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

      Kaupungin parhaalla brunssilla Helsingin Grand Hansa -hotellin ravintolassa

      Finnjävel toi savolaisen perinnerieskan juhlivan Helsinki Grand Hansa -hotellin aamiaispöytään

      Tykkimäen kesä tarjoilee parastaan pikkuväelle ja horisonttia hurjapäille

      KAJ kävi täällä – Wasa Teaterin kesänäyttely esittelee vöyriläisyhtyeen musikaalituotannot

      Yksi, kaksi, kolme – Toijalan Satamaan nousee saunakylä, jonka löylyihin pääsee myös talvella

      Siritystä, surinaa, pörinää – Korkeasaaren kesässä mönkivät suurenmoiset ötökät

      Piikkilankojen takana – Vuoden harrastajateatteri istuttaa kesäkatsojan Paimion internointileiriin

      Lauri Törnin jalanjäljillä Haminassa – ympyräkaupunki on sotahistorian ystävän mansikkapaikka

      Suomen suojelijat – Imatran Rajamuseo kertoo rajavartijoiden tärkeästä työstä

      Kadonneita kuvia, kätkettyjä kertomuksia – Johanna Lecklin käsittelee sisällissotaa kuvataiteen keinoin

      Sodankylän ihme – elokuvan juhlaa keskiyön auringon alla

      Varhainen pyöräilijä madon löytää – kaiken näkee toisin kuin autosta

      Krapin Pajalla musiikki sykkii ja vieras viihtyy

      Polkujuosten, pyörän päällä ja kanootilla – seikkailu-urheilun huumaa Himoksen hienoissa maisemissa

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Suomalaisten mielipiteet selville – ainakin nämä asiat kuuluvat hyvään talvilomaan

      Tall Ships Races 2024 – suuret purjelaivat saapuvat taas Helsinkiin, Turkuun ja Maarianhaminaan

      Alvar Aalto loi harvinaislaatuisen 1960-luvun taiteilijakodin – Villa Kokkonen avautuu taas yleisölle

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Vuoden ajoneuvomuseoksi valittu Woikosken automuseo kunnioittaa perustajansa Clas Palmbergin muistoa

      Irti ruudusta – Finntriathlonin tapahtumiin tulee koko perheen kännykätön alue

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Yövyin täällä – Grand Hansa tarjoaa huippulaatuisen hotellielämyksen Helsingin sydämessä

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Luksusta luontomatkailuun – Ahvenanmaan uusissa glamping-teltoissa ei selkä kipeydy

      Historiallisen kartanon maille rakentui matkailukohde – Lopella voi majoittua ja kokoustaa luonnonrauhassa

      Bussimatkailu kiinnostaa yhä useampaa – moneen luontokohteeseen pääsee ilman omaa autoa

      Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä

      Taksi tuo ja taksi vie – halki aaltojen Vesijärvellä ja Päijänteellä

      Helpotusta ruuhka-aikoihin – Finavia laajentaa Rovaniemen lentoaseman terminaalia

      Sateenkaaren päässä on sateenkaari – monimuotoisuutta juhlitaan kaduilla ja museoissa

      ”Siinä välissä olin elossa” – tarina Armi Aavikosta avaa Kajaanin kaupunginteatterin kauden

      Metsänhenki yhdistää lasitaiteen ja luonnon Kangasalan arboretumin jäähyväiskesässä

      Rohkeasti reunalla – Oulu rakentuu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

      Bussimatkailu kiinnostaa yhä useampaa – moneen luontokohteeseen pääsee ilman omaa autoa

      Maalla maistuu kesältä – kansalaiset aikovat nauttia lomasta Suomessa

      Muisti-museon uusi näyttely kunnioittaa veteraanisukupolven työtä – Mikkeli esittäytyi Kotimaan matkailumessuilla

      Peltsi-isä ja Osmo-poika tekivät Vuoden matkailuteon – “kotimaanmatkailu on kova juttu”

      Sateenkaaren päässä on sateenkaari – monimuotoisuutta juhlitaan kaduilla ja museoissa

      ”Siinä välissä olin elossa” – tarina Armi Aavikosta avaa Kajaanin kaupunginteatterin kauden

      Kupponen kuumaa kastettavan kera – kahdeksan ihanaa kahvilaa Helsingissä

      Metsänhenki yhdistää lasitaiteen ja luonnon Kangasalan arboretumin jäähyväiskesässä

      Sateenkaaren päässä on sateenkaari – monimuotoisuutta juhlitaan kaduilla ja museoissa

      ”Siinä välissä olin elossa” – tarina Armi Aavikosta avaa Kajaanin kaupunginteatterin kauden

      Kupponen kuumaa kastettavan kera – kahdeksan ihanaa kahvilaa Helsingissä

      Metsänhenki yhdistää lasitaiteen ja luonnon Kangasalan arboretumin jäähyväiskesässä

    • Kulttuuri
    • Lukijoiden parhaat
    • Perhematkailu
    • Ruoka & juoma
    • Suomessa tapahtuu
    • Kilpailut
      • Visailut
      • Paras juttu -äänestys
    • Yhteystiedot
    Parastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Tilaa lehti Mainostajalle
    Etusivu » Uutiset » Kahvila Cajsan Helmi on ihana keidas keskellä Helsinkiä
    Historia

    Kahvila Cajsan Helmi on ihana keidas keskellä Helsinkiä

    Cajsan Helmen kuuluisan Kello viiden teen makeat palat vievät kielen mennessään ja tarjoavat myös silmänruokaa. Kuva: Vappu Ikonen.
    Jaa
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Kaisaniemen puistossa sijaitseva Cajsan Helmi lähes salpaa sekä historian että herkullisten leivonnaisten ystävän hengen.

    Vappu Ikonen

    26.2.2025     Suomessa ei ole toista tilaa, jossa voi nautiskella kahvinsa samoissa huoneissa kuin taannoiset suurmiehet Runeberg, Topelius, Snellman, Leino, Sibelius ja Mannerheim.

    Puhumattakaan kansakunnan parhaasta nuorisosta eli kymmenistä opiskelijasukupolvista, jotka ovat juhlineet elämää ja nuoruutta ravintola Kaisaniemessä aina vuodesta 1839.

    Yhdessä maan vanhimmista ravintolarakennuksista aloitti silloin yrittäjänä Catharina ”Cajsa” Wahllund (1771–1843), joka oli perustanut ensimmäisen ravitsemusliikkeensä eli pienen virvokekojun helsinkiläispuistoon jo vuonna 1827.

    Kaikkien kaupunkilaisten tunteman ravintolan ja ravintoloitsijan mukaan sai sittemmin nimensä koko Kaisaniemen alue.

    Sisäänkäynti Kaisaniemeen näyttää nykyään tältä. Kuva: Vappu Ikonen.

    Ravintola Kaisaniemen pitkää historiaa jatkaa rakennuksen perusteellisen korjauksen jälkeen alkuvuonna 2024 avautunut kahvila Cajsan Helmi.

    Kaisaniemi palaa kukoistukseensa – Cajsan Helmestä tulee puiston uusi helmi

    Kahvilaan saapuva astuu ensimmäiseksi tyylikkäästi koristeltuun eteiseen. Sieltä aukeaa näkymä pariin pienempään huoneeseen, jotka ovat varattavissa yksityistilaisuuksiin.

    Mannerheim-kabinetin seinällä riippuu kuva tulevan marsalkan seurueesta, ja kuvan vieressä erottuu kuuluisa salaovi, joka on ilmeisesti palvellut häveliäiden asiakkaiden pakoreittinä ainakin kieltolain aikana.

    Tuleva marsalkka ja tasavallan presidentti C. G. E. Mannerheim oli aikoinaan ravintolan kanta-asiakas, joka on saanut Cajsan Helmeen omaa nimeään kantavan huoneen. Kuva: Vappu Ikonen.

    Ravintolan sydän, suuri puoliympyrän muotoinen sali on sisustettu upeasti. Puistomaisema vaihtuu vuodenajan ja sään mukaan. Salin vieressä on pienempi kabinetti, jossa pääsee istumaan pehmeillä sohvilla hieman yksityisemmässä tunnelmassa.

    Suviaikaan ravintolan edustalla toimii yksi pääkaupungin kauneimmista kesäterasseista.

    Kahvilan sydämen muodostaa sen rotundasali. Kuva: Vappu Ikonen.

    Suosituksena suppilovahveropiiras

    Restaurointimaalarimestari ja ravintolayrittäjä Airi Kallio puuhailee kahvilassa seuranaan kaksi adjutanttia, rescuekoirat Iirisrukka ja Tirri. Myös asiakkaiden lemmikit ovat tervetulleita taloon.

    Kallio pahoittelee puistossa parhaillaan käynnissä olevaa remonttia.

    ”Se on vaikeuttanut kahvilaan kulkua, mutta toivottavasti tilanne paranee keväällä.”

    Myyntitilan leivonnaistiskin äärellä häärii puolestaan Airi Kallion poika, Cajsan Helmen toimitusjohtaja Leo Kallio.

    Leivonnaistiskin valikoima tekee valinnasta mahdottoman. Kuva: Vappu Ikonen.

    Kun jo valmiiksi hengästyneen kävijän henki salpautuu kymmenien suolaisten ja makeiden tarjottavien edessä uudelleen, Leo Kallio täsmäsuosittelee suppilovahveropiirakkaa.

    Se osoittautuu juuri niin ihanaksi kuin kuulostaa ja näyttää. Karamellisoitu sipuli tuo täyteläisen umamiseen leivonnaiseen mietoa makeutta. Annos on enemmän kuin riittoisa.

    Seuralaiseni runebergintorttu osuu sekin suoraan makuhermoon. Torttu on mehevä ja juuri sopivasti kostutettu, vadelmahillosilmä riittävän mutta ei liian makea. Oivallisena yllätyksenä tortun sisästä paljastuu lisää hilloa, luultavasti omenaa.

    Kotiinviemisiksi halusin mahdollisimman suklaisen herkun. Yhdessä ystävällisen tarjoilijan kanssa valitsimme tummasuklaakakun karpalomascarponevaahdolla. Kun sitten katoin viipaleen mieheni kahvikupin kylkeen, sain jo muutaman haukkauksen jälkeen arvioksi ”ehkä parasta ikinä”.

    Yltäkylläinen kello viiden tee

    Topelius-salissa tarjoiltava kello viiden tee jäi kutkuttelemaan vielä vierailun jälkeen, vaikka hinta hieman arvelutti. Voisiko iltapäivätee todella olla kolmen ruokalajin ravintolaillallisen arvoinen?

    Kello viiden tee katetaan Topelius-saliin. Parhaiten saduistaan tunnettu Zacharias (Sakari) Topelius toimi muun muassa Helsingin yliopiston rehtorina ja oli aikoinaan ravintola Kaisaniemen vakiovieras. Kuva: Vappu Ikonen.

    Pakko oli silti varata pöytä ja suunnata uudelleen Cajsan Helmeen kirpakan kauniina helmikuisena lauantaina.

    Teelajien valinnan jälkeen eteemme ilmestyi yltäkylläinen kolmikerroksinen herkkutarjotin, jonka esitteli yksityiskohtaisesti itse kondiittorimestari Ville Kallio.

    Kaikki käsintehtyä, loppuun asti mietittyä ja suloisen kaunista. Ja petollisen kevyen näköistä.

    Aloitamme perinteisestä kurkkuvoileivästä, joka on pikkelöidyn kurkun lisäksi silattu tuorejuustolla. Kostean pähkinäinen kokonaisuus on teeaterialle mukava avaus.

    Pöytämme – ja puheista päätellen myös naapuripöydän – suosikiksi nousee sienillä ja tattismetanalla täytetty mallasvohveli. Mikä umamisinfonia!

    Saaristolaisleivän ja lohitartarin yhdistelmässä klassiset suomalaiset maut ovat löytäneet täydellisen tasapainon. Kokonaisuuden kruunaa piparjuuri.

    Hienovaraisesti savulta maistuvan lämminsavuporoquichen jälkeen vuorossa ovat kanatäytteinen briossi ja savujuustolla ja viikunakompotilla päällystetty makeansuolainen keksi.

    Makeaa mahan täydeltä

    Vatsat ovat jo uhkaavan täynnä, mutta jäljellä ovat vielä makeat palat. Oikeaoppisesti hillon ja clotted creamin eli hyytelöidyn kerman kera tarjottavat skonssit ovat kuin suoraan Viisikko-kirjoista.

    Maukasta, mutta todella täyttävää. Paino sanalla todella.

    Hyytelöidyn kerman ja kahden hillon kanssa nautittavat skonssit ovat tuhtia tavaraa. Alimpana teeaterian suolaiset tarjottavat. Kuva: Vappu Ikonen.

    Hillotäytteinen Marskin (tuuli)hattu sulaa sekin suussa. Syömisen jälkeen kaikkien rintamukset ovat tosin tomusokerilla hunnutettuja.

    Kirpeänmakean lime-mantelibisquitin rakenne on yhtä aikaa sitkeä ja rapea. Tahini-suklaakakun tuhtia makua leikkaa sopivasti peribrittiläinen mangocurd-tahna.

    Vielä on jaksettava pala äkkimakeaa teemarmeladia ja salmiakkimacaron, joka oivaltavasti huipentaa kokemuksen perisuomalaiseen aromiin.

    Onko teetarjoilu siis hintansa väärti? Oma vastaukseni on selvä kyllä: tämä ”kerran elämässä” -elämys kannattaa kokea – ainakin kerran.

    Vinkkinä muille kokeilijoille: kannattaa syödä vuoroon suolaisia ja makeita tarjottavia, niin loppusuora ei muodostu liian äiteläksi.

    Ostereita joulupöydässä

    Kaisaniemen ravintolan historiaan voi tutustua esimerkiksi Kansalliskirjaston tarjoaman hienon palvelun avulla.

    Vanhoista digitaaliseen muotoon saatetuista sanomalehdistä selviää, että Cajsa Wahllund on osannut moderniin tapaan myös markkinoida ravintolansa palveluja.

    Yksi vanhimmista löytämistäni leikkeistä on Helsingfors Tidningarista joulun alta 1840 ja loksauttaa leuan auki: ”Tuoreita ostereita tarjoillaan joka päivä Kaisaniemessä. Catharina Wahlund.”

    Cajsa Wahllund hallitsi niin ravintolanpidon kuin reklaamien laatimisen ajan lehtiin. Kuva: Finna.

    Miten lumiseen Helsinkiin saatiin keskellä sydäntalvea tuoreita ostereita?

    Tarkempi paneutuminen asiaan selventää mysteeriä. Meitä lähimmät osteriviljelmät sijaitsevat Pohjois-Saksan rannikolla. Virosta on löytynyt arkeologisia jäänteitä keskiaikaisista saksalaisista ostereista.

    Jos keskiajalla on kyetty rahtaamaan ostereita satoja kilometrejä syötävässä kunnossa, se on varmasti onnistunut myös 1840-luvulla. Osterit eivät luultavasti olleet talvisaikaan eläviä, mutta lienevät säilyneet ”pakastettuina” kuljetuksen ajan.

    Svartsoppaa ja harmonimusiikkia

    1800-luvun reklaamit eivät vielä olleet kuvitettuja vaan vähäeleisiä yhden, kahden rivin ilmoituksia, joiden allekirjoitus oli palvelua tarjoavan yrittäjän.

    Tuoreita ostereita on tarjolla joka päivä, Cajsa Wahllund lupaa ilmoituksessaan. Leike on peräisin Kansalliskirjaston digitoimasta vanhojen sanomalehtien valikoimasta.

    Catharina Wahlundin (joka itse näkyy kirjoittaneen sukunimensä yhdellä l-kirjaimella) kuoleman jälkeen ravintolan pitoa ja ilmoittelua jatkoi hänen suojattinsa Emilia Myhrman.

    Hänen aikanaan tarjolla oli muun muassa täyttävää svartsoppaa eli verestä ja sisäelimistä valmistettua keittoa, joka tunnettiin etenkin sadonkorjuuruokana, ja jopa harmonimusiikkia.

    Kohti nykymuotoa mainokset alkoivat kehittyä 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Tuolloin Kaisaniemeä mainostettiin erityisesti vapun ja uudenvuodenaaton juhlapaikkana.

    Helsingin Moottorimiehet järjestivät Kaisaniemessä hipat uudenvuodenaattona 1933 ja ilmoittivat asiasta Helsingin Sanomissa 20. joulukuuta.

    Mainosten lisäksi kuuluisa ravintola esiintyy myös journalistisessa tekstissä. Esimerkiksi Uusi Suomi huomioi ravintola Kaisaniemen satavuotispäivän pikku-uutisessaan 6. heinäkuuta 1927.

    Vuosikokouksia ja kalakukkoillallisia

    Sotien välisenä aikana ravintola nousi erilaisten järjestöjen ja yhteisöjen suosioon. Siellä pitivät vuosikokouksiaan ja muita kokoontumisiaan niin opiskelija- ja harrastekerhot kuin poliittiset puolueet.

    Suomen tataariyhteisö kokoontui Korban bayram -juhla-aterialle ravintola Kaisaniemeen 1950-luvun alussa. Kuva: Räshid Nasretdin/Museovirasto.

    Lehdet kertovat esimerkiksi Savon seuran kalakukkoillallisista ja monista muista Kaisaniemessä järjestetyistä merkittävistä tapahtumista.

    Suosion syynä lienevät hyvien tarjoilujen lisäksi olleet suuret tilat ja helppo saavutettavuus keskellä keskeistä puistoaluetta.

    Kaisaniemi on kautta aikojen ollut opiskelijoiden suosikkipaikka, jossa on vietetty erityisesti vappua ja muita juhlapäiviä. Hieman väsähtäneet ylioppilaat kuvattiin vuonna 1892. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
    Cajsan Helmi Helsinki Herkuttelua historian havinassa Kaisaniemi kello viiden tee
    Jaa Facebook Twitter LinkedIn Email

    Luitko jo nämä?

    Sateenkaaren päässä on sateenkaari – monimuotoisuutta juhlitaan kaduilla ja museoissa

    Kupponen kuumaa kastettavan kera – kahdeksan ihanaa kahvilaa Helsingissä

    Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

    Uusimmat artikkelit

    Sateenkaaren päässä on sateenkaari – monimuotoisuutta juhlitaan kaduilla ja museoissa

    ”Siinä välissä olin elossa” – tarina Armi Aavikosta avaa Kajaanin kaupunginteatterin kauden

    Kupponen kuumaa kastettavan kera – kahdeksan ihanaa kahvilaa Helsingissä

    Metsänhenki yhdistää lasitaiteen ja luonnon Kangasalan arboretumin jäähyväiskesässä

    Avainsanat
    Ahvenanmaa Espoo festivaalit Helsinki historia hotellit joulu Jyväskylä kansallispuistot kestävä matkailu Koli Kotka kulttuuriperintö Kuopio Kuusamo kuvataide Lahti Lappeenranta Lappi luonto majoitus melonta Mikkeli museot musikaalit Naantali näyttelyt Oulu Porvoo Rauma ravintolat retkeily Rovaniemi Saimaa Savonlinna Tampere teatteri toimitukselta Turku Tuusula ulkoilu Vaasa vaeltaminen Vantaa vastuullisuus
    Yhteydet
    Yhteydet

    MATKAILULEHTI
    toimitus(a)matkailulehti.fi

    TOIMITUS
    Toimitusjohtaja Leena Joutsen
    leena.joutsen(a)kempulssi.fi

    PUH: 040 577 8850

    MEDIAMYYNTI
    Raija Kivinen, Markkinointituuli Tmi
    raija.kivinen(a)matkailulehti.fi
    PUH: 040 824 3820

    Tietosuoja- ja rekisteriseloste

    KEMPULSSI OY

    Kempulssi on Matkailulehden kustantaja ja julkaisija vuodesta 2023 lähtien.

    Laadukkaisiin erikoismedioihin keskittyneen yhtiön muut julkaisut ovat

    Uusiouutiset
    Työ Terveys Turvallisuus
    Tunne & Mieli
    Kemiamedia

    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
    • Suomessa tapahtuu
    • Ihmiset
    • Kilpailut
    • Yhteystiedot
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Kirjoita hakusana ja paina Enter, keskeytä Esc-painikkeella