Kimallus ja kumarrus – kartanonväen kaksi maailmaa -näyttely muuntaa helsinkiläisen Hakasalmen huvilan kuvitteelliseksi kartanoksi, jossa pääsee eläytymään Keski-Uudenmaan 1800-luvun kulttuuriin ja elämään.
4.11.2024 Hakasalmen huvilan tuore näyttely tarjoaa hienon kokemuksen erityisesti kartanoestetiikan ja pukudraaman ystäville.
Huvilassa voi tutustua 1860–1880-lukujen kartanoelämään kulkemalla saleissa tarinallisten hahmojen, kuten piikatytön, pehtoorin tai säätyläisen rooleissa.
Kuvitteellisten hahmojen lisäksi mukana on aitoja historiallisia henkilöitä, luonnollisesti myös Aurora Karamzin (1808–1902), Hakasalmen huvilan tunnetuin asukas.
Keski-Uudenmaan alueella on lähes sata kartanoa, jotka aikoinaan muodostivat hierarkkisia pienyhteisöjä. Siksi myös Hakasalmen huvilaan on rakennettu kaksi erilaista maailmaa.
Alakerrassa pehtoori tekee kirjanpitoa, keittiössä padat porisevat, ja lastenhuoneessa leikitään.
Yläkerrassa on puolestaan esillä herrasväen pukuloistoa ja Stansvikin kartanon astioilla katettu juhlallinen illallinen. Makuukamarin vuode on Kytäjän kartanon Linder-suvun peruja.
Näyttelyssä kerrotaan myös Tuomarinkylän kartanon Natalia Stjernschantzin (1831–1858) traagisista vaiheista ja esitellään laajasti muitakin Helsingin lähiseudun kartanoita.
Kummituksia ja kulisseja
Hakasalmen huvilassa on pitkään huhuttu kummittelevan, joten vierailija saattaa osana näyttelyelämystä havaita huvilan saleissa ehkä myös aaveen läsnäolon.
Sulkemisajan jälkeen järjestettävillä opastetuilla kierroksilla kuullaankin kummitustarinoita Helsingin seudun kartanoista ja kuljetaan samalla näyttelyn kulisseissa. Kierrokset alkavat klo 17.30 ja 19.30 ja kestävät noin tunnin. Liput kierroksille maksavat 15 euroa.
Kimallus ja kumarrus – kartanonväen kaksi maailmaa -näyttely ja tapahtumat on toteutettu yhteistyössä Keski-Uudenmaan museoiden kanssa.