Punottuja koreja meiltä ja maailmalta -näyttely tarjoaa katsauksen korien monenlaisiin muotoihin ja materiaaleihin sekä korinpunonnan erilaisiin tekniikoihin.
Taitoliiton tuottamaan käsityötaiteen pienoisnäyttelyyn pääsee tutustumaan 2.6.2024 asti Suomen käsityön museossa Jyväskylässä.
Keski-Suomesta näyttely jatkaa sydänsuveksi matkaansa Savoon, jossa se on esillä Mikkelin Kenkäveron piha-aitassa 17.6.–25.8.2024.
Kotimainen koriosaaminen esittäytyy näyttelyssä niin perinteisen mestarillisen punontataidon näytteinä kuin moderneina sovelluksina vanhasta keksinnöstä. Kansainväliset punojavieraat edustavat eurooppalaismaiden lisäksi Ghanaa.
Korien ainekset vaihtelevat traditionaalisista päreestä, tuohesta, pajusta ja rottingista erilaisiin kierrätysmateriaaleihin.
Ikivanha käsityötekniikka
Korinpunonta on vanhimpia käsityötekniikoita. Taito juontaa juurensa noin 12 000 vuoden takaiseen Egyptiin.
Punonnan tekniikat ovat maailmanlaajuisesti hyvin samantyyppisiä, ja niitä on vain sovellettu kulloisiinkin tarpeisiin ja materiaaleihin.
Käsityöläiset käyttävät koreihinsa yhä pääasiassa luonnonaineksia, mutta teollistuminen toi aikoinaan mukaan myös synteettiset materiaalit.
Vanha mestarillinen korinpunonnan taito on kansanperinne, joka on nykymaailmasta kuitenkin hiljalleen katoamassa.
Esimerkiksi Suomessa perinteisten tuohi- ja pärekorien taitajia on yhä vähemmän, vaikka korien tekeminen oli aikoinaan tuiki tavallinen askare.
Kulttuuriperintö halutaan silti pitää elossa ja siirtää sitä edelleen tuleville sukupolville. Taitoliitto on nimennyt korinpunonnan vuoden 2024 käsityötekniikaksi.