Porvoolainen kartano- ja kylpylähotelli Haikko on jo päivittänyt keittiönsä ja ravintolatarjontansa ja uudistaa parhaillaan kokouspalvelujaan. Kokousten osallistujille on muun ohessa tarjolla monipuolisia virkistysaktiviteetteja.
21.10.2024 Perinteisestä kartano- ja kylpylähotellista Haikosta tuli vuoden 2023 lopulla osa Lapland Hotelsia, Suomen suurinta yksityistä hotelliketjua.
Keväällä 2024 Lapland Hotels uusi Haikon ravintoloiden menyyt ja aamiaisen, toki menneisyyttä kunnioittaen. Kattauksissa huokuu historiallisen kartanon tunnelma, ja esimerkiksi entiset pöytähopeat otettiin takaisin käyttöön.
”Uudistusten tarkoituksena on tuoda entistä enemmän esille Haikon upeita ja hyvin erityisiäkin mahdollisuuksia. Haikko tulee jatkossakin säilyttämään omaleimaisen ilmeensä ja vanhan kartanomiljöön hengen”, vakuuttaa Lapland Hotelsin aluejohtaja Leena Turunen.
Kokousvieraiden pöytään paikallisia makuja
Seuraavaksi ovat vuorossa Haikon kokouspalvelut, jotka yhdenmukaistetaan ketjun linjaan sopiviksi.
”Jatkossa voimme samalla lupauksella myydä kokouspalveluja esimerkiksi Lapland Hotels Arenalle Tampereelle kuin Haikkoonkin – toki erilaiset miljööt tekevät kaikista kohteistamme ainutlaatuisia paikkoja”, Turunen sanoo.
”Haikossa korostamme luonnollisesti kartanomaista ympäristöä sekä paikallisuutta, mikä näkyy muun muassa paikallisten raaka-aineiden hyödyntämisessä.”
Kokousvieraiden ruokatarjoiluissa muutos näkyy jo nyt.
”Kokouslounas on tarjolla buffet-pöydässä, joka sisältää laadukkaan ja monipuolisen salaattipöydän sekä useita lämpimiä pääruokavaihtoehtoja ja pienen makean”, kuvailee hotellinjohtaja Marja-Liisa Karhu.
”Aamu- ja iltapäiväkahveille on haettu paikallisia makuja ja itsetehtyjä pieniä makupaloja, joissa korostuvat terveellisyys ja monipuolisuus. ”
Tilat taipuvat moneen
Haikossa voi järjestää maksimissaan 400 hengen kokouksia. Kokoustiloja on valittavana noin 20 erilaista juhlallisesta kartanosta rantasaunoihin.
Kartanoa ympäröivä 14 hehtaarin luontoalue tarjoaa puitteet ulkoilulle, liikunnalle ja urheiluaktiviteeteille.
”Haikossa vietettyjen kokouspäivien yhteyteen voi liittää monipuolisesta ohjelmaa, kuten veneilyä, padelia, frisbeegolfia, pyöräilyä, joogaa tai rentoutumista kylpylässä ja erilaisissa hoitolapalveluissa”, Karhu kertoo.
”Erityisesti paikan ja kartanomiljöön historia kiehtoo, ja näitä tarinoita kerromme mielellämme asiakkaille. Myös kokkikoulu ja viinimaistelu ovat vieraidemme kestosuosikkeja.”
Pitkä ja värikäs historia
Haikon kartano mainitaan ensimmäisen kerran historiankirjoissa 1300-luvun lopulla. Kartanon omistajiin ovat kuuluneet niin Viipurin dominikaaniluostari kuin useat suomalaiset aatelissuvut.
Kartano ja sen alue tunnetaan myös arvovieraistaan.
Venäjän vallankumouksia paennut suuriruhtinas Kirill Romanov (1876–1938) päätyi Haikkoon vuonna 1917. Samana vuonna kartanossa syntyi hänen poikansa Vladimir Romanov (k. 1992). Molemmat olivat vuorollaan Romanovien entisen hallitsijasuvun päämiehiä ja kruununtavoittelijoita.
Taiteilija Albert Edelfelt (1854–1905) puolestaan vietti Haikossa peräti 24 kesää ja ikuisti sen maisemia moniin maalauksiinsa.
Kartanon päärakennus on vuosisatojen mittaan palanut useaan kertaan poroksi. Nykyinen, arkkitehti Armas Lindgrenin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1930.
Hotelliksi Haikon kartanon muutti tunnettu matkailuyrittäjäpari Satu (sittemmin Tiivola) ja Leo Vuoristo vuonna 1966. Kartanon kupeeseen nousi vuonna 1974 uudisrakennus kylpylätiloineen. Kongressikeskus ja sen laajennusosa ovat peräisin 1980-luvulta.
Päivi Ikonen