Rauman uuden vuoden aloittaa jo viidennen kerran valotaidetapahtuma Lumen. Tapahtuman teokset valaisevat kaupunkia ja sen rakennuksia joka ilta 15.–18. tammikuuta 2025. Kokonaisuuteen kuuluu myös jääpuisto ja hilpeä jäärieha.
29.12.2024 Lumen-tapahtumassa nähdään tällä kertaa yhteensä yksitoista erilaista valotaideteosta. Vuoden 2025 tapahtuman teemana on leikkisyys, mikä näkyy myös töiden valinnassa.
”Teokset ovat liikuteltavia ja liikuttavia”, kertoo Rauman museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari.
”Osaan teoksista voi myös kävellä sisään, mikä tuo uudenlaista ulottuvuutta valoelämysten kokemiseen.”
Rauman kauppatori muuttuu valoaukioksi, jonka labyrintti ja valokeinut mahdollistavat niin lasten kuin aikuisten heittäytymisen leikkiin. Keskuspuistoa valaisee sata uniikkia lyhtyä, jotka ovat Rauman Lyseon lukion oppilaiden käsialaa.
Uutuutena Lumenissa on toiminnallisia pisteitä. Keskuspuistoon sijoittuvassa jääpuistossa kävijöitä ilahduttaa koko tapahtuman ajan Jäärieha, joka on avoinna päivittäin kello 17–20.
Peilipöllöstä pyrstötähtiin
Ravintola Amarillon edustalla loistaa tapahtuman ajan taiteilija Jere Suontaustan Peilipöllö, kierrätysmateriaaleista valmistettu veistosmainen valoteos.
Tarvonsaaren kouluun on puolestaan sijoitettu Niko Tiaisen monikanavainen Decoherence, joka leikittelee myös rytmillä ja äänellä.
”Decoherence tarkoittaa suomeksi dekoherenssia, joka liittyy kvanttimekaniikassa järjestäytymättömyyden kasvuun. Teoksessa nimi viittaa muotojen järjestyksen visuaaliseen leikkiin”, kertoo Lumen Rauma -tapahtuman tuottaja Annukka Ketola.
Vanhan kaupungintalon julkisivuun heijastetaan taiteilija Satu Osmosen Torni, ja Kitukrännissä on esillä Mollu Heinon hauska Pyrstötähtien geometriaa -teos.
Myös kansainvälistä väriä
Rauman kaupunginteatterin edustalla pääsee ihailemaan brittiläisen Squidsoup-ryhmän huimaa teosta Submergence, joka koostuu tuhansista roikkuvista valoista.
Tapahtuman toinen brittiläinen työ, Kaleiderin Twist and Shine, on leikittelevä veistosinstallaatio. Kaupungintalon sisäpihaa valaiseva installaatio koostuu hohtavista, väänneltävistä palikoista, joten kävijät pääsevät muokkaamaan teosta itse.
Rauman taidemuseon sisäpihalla voi tutustua latvialaisen Anna Meldrājan lumoavaan We are the nature -teokseen, jossa liikkuu eläimiä ja muita hahmoja.
Tarvonsaaren koulun julkisivulla leikittelee animoitu videomappaus Epidermis, jonka toteuttaja on slovakialainen taiteilija Gábor Szűcs. Teos tutkii ihmiskehon ja ympäristön välistä monimutkaista suhdetta.