Miltä näyttää maailma merikotkan vinkkelistä? Millaisen kotipesän itämerennorppa rakentaa kuutilleen? Kuinka kuhisee pohjalaisella rantaniityllä?
Vastaukset tarjoaa vaasalaisen Pohjanmaan museon uudistettu luonnontieteellinen perusnäyttely Terranova, joka avautui yleisölle joulukuussa 2022.
Terranova kertoo alueen ainutlaatuisesta luonnosta, Merenkurkun maailmanperinnöstä, sen syntyyn vaikuttaneesta jääkaudesta sekä ihmisen ja merellisen luonnon suhteesta. Tulevaisuutta tarkastellaan etenkin ilmastonmuutoksen näkökulmasta.
Näyttely perustuu Pohjanmaan museon luonnontieteellisiin kokoelmiin, joiden vanhimmat osat ovat peräisin 1860-luvulta. Tuoreimpiin lisäyksiin kuuluu Merenkurkun vuodenkierrosta kertova videoteos.
Sana terranova on latinaa ja tarkoittaa uutta maata. Sitä syntyy Merenkurkussa koko ajan lisää, sillä painavasta jäätiköstä noin 10 000 vuotta sitten vapautunut maa jatkaa yhä kohoamistaan, tätä nykyä yhdeksän millimetrin vuosivauhtia. Pohjanlahden yli pääsee kävellen Ruotsiin arviolta kahdentuhannen vuoden kuluttua.
Kärsivällinen luonne voi jopa istahtaa miettimään ajan kulkua ja seuraamaan maan nousemista ja meren pakenemista omin silmin, museosta luvataan. Näyttelytilasta avautuu nimittäin näkymä pohjoiselle kaupunginselälle.
Kun useiden kilometrien korkuinen mannerjäätikkö suli, sen alta paljastui uudenlainen maisema. (Kuva Christoffer Björklund)
Sulavan mannerjäätikön tarinaan pääsee mukaan näyttelyn dioraamoissa eli kolmiulotteisissa maisemamalleissa, jotka esittelevät Pohjanmaan nykyisen luonnon lisäksi myös sen menneisyyttä. Jääkausisimulaattorissa voi vaikka kokeilla, millaisia moreeniharjanteita jäätikkö sulaessaan muodostaa.
Ihailua vai vihailua?
Dioraamojen kautta tarjoutuu myös tilaisuus kurkistaa itämerennorpan pesään ja tutustua lintujen syysmuuttoon, hyönteisten monimuotoisuuteen ja rantaniityn elämään. Monille jo vanhastaan tutut merikotkan pesä ja hyljevene ovat mukana uudessakin näyttelyssä.
Joitakin eläimiä rakastetaan, joitakin inhotaan. Omaa suhdettaan esimerkiksi susiin, merimetsoihin, hylkeisiin ja valkoposkihanhiin voi tunnustella vihatuista eläimistä kertovan dioraaman ympäröimänä.
Mitä sinä ajattelet, kun kuulet sanan susi? Entä silloin, kun näet suden edessäsi? Tätäkin voi miettiä Terranova-näyttelyssä. (Kuva Christoffer Björklund)
Uuden Terranova-näyttelyn visuaalisesta ilmeestä vastaa Taina Väisänen Suunnittelutoimisto Taktista ja sisällöstä luonnontieteellisten kokoelmien amanuenssi Tuomas Jokela. Maalaukset ja monet mallit ovat Jenni Ojalaisen käsialaa.
Terranova-näyttely uusittiin vuosina 2021–2022 museorakennuksen peruskorjauksen yhteydessä. Samalla parannettiin 1930-luvun rakennuksen tilojen esteettömyyttä.