Nyt on muovista, ihan tarkoituksella. Loviisassa avautunut näyttely nostaa valokeilaan suomalaisen muovimuotoilun ja seutukunnan muoviteollisuuden ja tuotekehityksen osaamisen.
28.4.2025 Loviisan kaupunginmuseon Plastic Fantastic -kokonaisuus esittelee muovin historiaa, suomalaista designia ja Loviisan seudun yritysten osaamista muovin hyödyntäjinä.
Näyttely keskittyy erityisesti varhaiseen “muovikauteen” eli 1950–1960-lukuihin, jolloin muovia pidettiin tulevaisuuden ihmemateriaalina.
Muoviteknologiaa oli toisen maailmansodan aikana (1939–1945) kehitetty sotatarpeisiin, mutta rauhan tultua siitä tuli käyttökelpoinen jälleenrakennuksen raaka-aine.
“Muovin puolestapuhujien mukaan seistiin muoviajan kynnyksellä – ja tämä aikakausi veisi Suomen moderniin aikaan”, kuvailee intendentti Ulrika Rosendahl Loviisan kaupunginmuseosta.
Muovia alkoi vähitellen näkyä arjessa yhä enemmän. Sähkö yleistyi ja sen myötä muoviset valokatkaisijat ja pistorasiat. Taloihin asennettiin vesijohtoja, ja muovia tarvittiin myös kylpyhuoneisiin. Kauppoihin tulivat kertakäyttömuoviin pakatut tuotteet.
Muotoilun suuret nimet
Modernin materiaalin rantautumisessa Suomeen näytteli merkittävää osaa Loviisan seudun muoviteollisuus, joka toi monenlaisia innovaatioita sen tuotekehitykseen ja etenkin designiin.
Muun muassa Strömfors ja Sanka tekivät yhteistyötä tunnettujen muotoilijoiden, kuten Yki Nummen (1925–1984) ja Tapio Wirkkalan (1915–1985) kanssa.
Nummen akryylimuovinen Lokki-valaisin ja Wirkkalan Caravelle-astiasto, jota Finnair käytti ensimmäisen luokan ateriatarjoilussa, ovat hyviä esimerkkejä juuri Loviisassa ja sen ympäristössä syntyneistä muotoilun ikoneista.

Yksi futuristisimmista muovivisioista oli Matti Suurosen (1933–2013) suunnittelema Futuro, pyöreä lujitemuovinen talo.
Villi Futuro-talo kurkistaa tulevaisuuteen vuoden 1968 silmin
Avaruusalusta muistuttavia koteja rakennettiin Polykem oy:n tehtaassa Loviisan Kuninkaankylässä, kunnes 1970-luvun öljykriisi ja aiempaa kriittisempi suhtautuminen muoviin vähitellen murensivat Futuron symboloiman muoviutopian.
“Nykyään tiedämme, että muovi on myös ongelmallinen materiaali. Muovit valmistetaan fossiilisista raaka-aineista ja ne saastuttavat maailman meret”, Ulrika Rosendahl muistuttaa.
“Silti muovin kulutus kasvaa jatkuvasti – muovi on niin olennainen osa elintasoamme, teknologiaamme ja arkipäiväämme, ettemme enää pärjää ilman sitä.”
Kaikki Plastic Fantastic -näyttelyn esineet on tehty aikoinaan Loviisassa, ja suuri osa niistä on ollut käytössä loviisalaisissa kodeissa.
Päivi Ikonen
Plastic Fantastic 25.4.2025–8.3.2026
Loviisan kaupunginmuseo
Puistokatu 2, Loviisa
Aukioloajat: ti–su kello 12–16, kesä–elokuussa kello 11–17.