Vaasalaisessa Pohjanmaan museossa on avautunut Apollo 12 & 13 -niminen valokuvanäyttely, joka tutustuttaa katsojansa etenkin kahteen kuulentoon. Apollo on jatkoa museossa aiemmin nähdylle Man on the Moon 55 -näyttelylle.
20.12.2024 Man on the Moon -näyttelyn jatko-osassa Apollossa perehdytään kuvien avulla muun muassa harjoituksiin ja lentoihin ennen Apollo 11:n laskeutumista Kuuhun heinäkuussa 1969. Apollo 11 oli ensimmäinen miehitetty kuuvierailija.
Pohjanmaan museon luonnontieteellisten kokoelmien eli Terranovan näyttely kertoo erityisesti Apollo 12- ja Apollo 13 -lennoista, joista kummastakaan ei puuttunut dramatiikkaa.
Apollo 12 -lennon lähestulkoon keskeytti kaksi kuurakettiin osunutta salamaniskua. Apollo 13 ei lopulta kyennyt laskeutumaan Kuuhun, koska huoltomoduulin happisäiliö räjähti matkan aikana ja saattoi miehistön hengenvaaraan.
Moni muistanee Apollo 13:n vaarallisen matkan myös samannimisestä vuoden 1995 elokuvasta, jota tähdittivät muun muassa Tom Hanks, Gary Sinise ja Kevin Bacon.
Purjeita ja tiedon valoa
Apollo 12- lennon tunnusmerkkinä oli amerikkalainen purjealus. Sini-kultainen väritys merkitsi sitä, että koko miehistö kuului laivastoon. Logossa kuvattu alus liitti purjelaivojen aikakauden avaruuslentojen aikakauteen.
Myrskyjen valtameri, logossa näkyvä osa Kuuta, oli alue, jolle Apollo 12 laskeutuisi. Neljä tähteä edustivat miehistöä ja C. C. Williamsia, kuualuksen alkuperäistä pilottia, joka kuoli lento-onnettomuudessa ennen lentoa.
Apollo 13 -lennon tunnusmerkki oli puolestaan Apollo, kreikkalaisen mytologian auringonjumala. Hänet esitettiin aurinkona, joka ajoi Kuun poikki kolmella hevosella ja vaunulla. Tämä symboloi tiedon valoa, jota Apollo-lennot ovat tuoneet koko ihmiskunnalle.
Yhdysvaltain avaruusjärjestön Nasan Apollo-sarjan lennoista viimeinen, numero 17, toteutettiin joulukuussa 1972.
Apollo-näyttely on esillä Pohjanmaan museossa helmikuun puoleenväliin 2025 saakka.
Päivi Ikonen