Olavinlinnassa, Hämeen linnassa ja Turun linnassa riittää syyslomien aikaan paljon nähtävää, tekemistä ja kokemista koko perheelle.
7.10.2024 Savonlinnassa sijaitsevassa Olavinlinnassa ja linnan ympäristössä vietetään 18.–19. lokakuuta perinteistä suomalaista syysjuhlaa kekriä.
Linnan piha-alueilla on myynnissä satokauden herkkuja ja käsitöitä. Myyntialueille on vapaa pääsy.
Sisälle linnaan pääsevät kekrin aikana aikuisetkin lastenlipun hinnalla eli 7 eurolla. Alle 7-vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen. Pääsymaksu oikeuttaa osallistumaan myös opastetuille kierroksille.
Keppihevosturnajaisista kekripukin polttoon
Itse linnassa on tarjolla monenmoista ohjelmaa kaikenikäisille. Perjantaina kuullaan Pihlafolkin kalevalaisia lauluja ja tutustutaan kekriajan ruokiin. Lauantaina voi osallistua keppihevosturnajaisiin ja tuohisormustyöpajaan.
Linnan käytävillä saattaa molempina päivinä törmätä hieman jännittäviinkin kekrihahmoihin.
Ensimmäinen kekripäivä huipentuu nelimetrisen kekripukin sytyttämiseen kello 18. Parhaat katselupaikat löytyvät Riihisaaren edustalta.
Myös Riihisaaren museon näyttelyt ovat avoinna kekrin ajan. Ravintola Linnantupa toimii kahviona, jossa tarjoillaan satokausilounasta kello 12–15. Vierailla on myös mahdollisuus kylpeä Lossirantaan avautuvassa kekrisaunassa.
Hauskoja tarinoita ja mysteerien metsästystä
Olavinlinnassa järjestetään myös tarinakierroksia, joilla kuullaan kertomuksia linnan arjesta ja sattumuksista. Kierrokset pidetään 15.10., 17.10., 22.10. ja 24.10., ja niiden alkamisajat ovat kello 10, 11 ja 12. Tarinakierrokset sopivat parhaiten 5–9-vuotiaille lapsille.
Lauantaina 26. lokakuuta kello 10 Olavinlinnassa käynnistyy koko perheen pelillinen mysteeritapahtuma Muuriin kätketyt salaisuudet. Pienten ryhmien tehtävänä on etsiä eri puolille linnaa piilotetut vihjeet ja ratkaista arvoitus.
Apua seikkailijat saavat linnan historiallisilta hahmoilta. Seikkailuun on ennakkoilmoittautuminen Olavinlinnan verkkosivujen kautta.
Hämeen linna avaa salaisimmat kolonsa ja kolkkansa
Hämeen linnan hurjimmat käytävät sekä normaalisti suljetut kolot ja kolkat avautuvat yleisölle opastetuilla kierroksilla 15. lokakuuta ja 17. lokakuuta.
Seikkailuille lähtijöillä pitää olla kunnon jalkineet ja varmat jalat, järjestäjät neuvovat. Kierroksille vaaditaan ennakkoilmoittautuminen, joka tapahtuu Hämeen linnan verkkosivujen kautta.
Hämeen linnan tämän vuoden näyttelyn Muistikuvia – Raija Jokisen tekstiilitaidetta viimeinen aukioloviikonloppu on 19.–20.10. Lauantaina 19.10. kello 13 näyttelyyn tutustutaan taiteilija Raija Jokisen johdolla. Sunnuntain 20.10. opastuksia vetävät linnan oppaat kello 10.30, 12.30 ja 14.30.
Hämeen linna on syyskaudella avoinna tiistaista perjantaihin kello 10–16 ja lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11–16. Yleisöopastuksia on arkisin kello 10, 11, 13, 14 ja 15 ja viikonloppuisin kello 11, 12, 14 ja 15.
Turun linna houkuttelee ritaritarinoilla ja renessanssihovin loistolla
Turun linna järjestää syyslomalaisille erilaisia opastettuja kierroksia aina tiistaista sunnuntaihin 12.–27. lokakuuta.
Kello 11 ja 14 starttaavat Pikkuritarikierrokset, joilla vähintään 5-vuotiaat osallistujat (alle 10-vuotiaat vain huoltajan seurassa) pääsevät etsimään aarteita ja kuulemaan huimia tarinoita ritareiden ja linnan muiden asukkaiden elämästä.
Astetta jännittävämpi Historian kauheuksia on suunnattu 11-vuotiaille ja sitä vanhemmille koululaisille. Kello 16 alkavilla kierr0ksilla kerrotaan selkäpiitä karmivia juttuja esimerkiksi linnan piirityksistä sekä siellä tehdyistä rikoksista ja julmista rangaistuksista.
Turun linnan arkea ja juhlaa -kierrokset pidetään kello 12.15. Niillä tulevat keskiajan arkielämän ja renessanssihovin loiston lisäksi tutuiksi muun muassa linnaan liittyvät rakkaustarinat. Sotahistoriaakaan ei unohdeta.
Käsityön ystäviäkään ei ole unohdettu. Linnan Pajassa päästetään kädentaitoihin keskittyvä luovuus valloilleen 15.–26.10. tiistaista lauantaihin kello 12–16.
Jännitys tiivistyy syksyn pimetessä
Turun linnaan palaa myös Pako linnasta -tapahtuma, joka tänä vuonna järjestetään 24. ja 25. lokakuuta. Osallistujien alaikäraja on 16 vuotta.
Kauhupakotapahtumassa mittelevät 2–4 hengen tiimit, jotka pyrkivät kaikin keinoin pelastamaan Turun, Suomen ja koko maailman kuolettavalta epidemialta. Paikan joukkueelleen voi varata täältä.
Kouluikäisten Ilta pimeässä linnassa -seikkailutapahtuma pidetään puolestaan 9. marraskuuta kello 16–20. Osallistujat saavat kartan, jonka avulla he suunnistavat hämärissä huoneissa ja auttavat linnan väkeä erilaisissa visaisissa tehtävissä. Mukaan ilmoittaudutaan tästä.
Marraskuun myötä muuttuvat synkemmiksi myös opastetut kierrokset. 1.–29.11. perjantaisin kello 19, 19.20 ja 19.40 järjestettävä Kolkkojen kohtaloiden linna -kierros nostaa esiin huijareita, maagikkoja ja vallan väärinkäyttäjiä. K16-kierroksille voi ostaa liput täältä.
Rikokset, rangaistukset ja vankila -kierrokset pidetään 2.11.–1.12. lauantaisin ja sunnuntaisin kello 16.30. Kierroksilla tutustutaan linnan vankilahistoriaan ja esimerkiksi kuningas Eerik XIV:een, nuijasodan päällikköön Jaakko Ilkkaan ja naisseikkailuistaan tunnettuun Carl Jordaniin. Kierroksille ilmoittaudutaan täällä.
Päivi Ikonen