Uusittu matkailu- ja kulttuurikeskus Karhuntassu Kuusamossa avautui tammikuussa. Matkailu, historia, luonto ja kulttuuri on sijoitettu samoihin neliöihin Suomessa ainutlaatuisella tavalla.
Teksti: Jari Niemi
Uudistunut Karhuntassu sai ensimmäiseen näyttelyynsä Suomen kansallismuseon raha-aarteen lähes 1 000 vuoden takaa. Erikoisvalmisteiseen vitriiniin tarkan kameravalvonnan alle on sijoitettu 32 rahaa Kuusamon Kantokylän Pyhälahden kaikkiaan 409 raha-aarteen kokoelmasta.
Pyhälahden raha-aarteen löysi niittotöissä heinäkuussa 1896 Herman Nikka. Hän tasoitteli sammaloitunutta mätästä, josta rahat miehen suureksi hämmästykseksi tulivat esille.
”Raha-aarteesta on odotustemme mukaisesti tulossa melkoinen vetonaula, joka kiinnostaa matkailijoita, harrastajia ja tutkijoitakin”, sanoo Kuusamon kaupungin kulttuuritoimenjohtaja Ulla Ingalsuo-Laaksonen. Hän muistuttaa, että aarre on vahvaa museologista sisältöä. Pyhälahden aarre koostuu arabialaisista, englantilaisista, saksalaisista ja tanskalaisista rahoista, jotka ovat joko kokonaisia tai katkelmallisia. Kaikki Kuusamoon lainatut rahat ovat alkuperäisiä ja aitoja Pyhälahdelta löydettyjä.
Kuusamon kaupunki on pyytänyt rahoja lainaksi vuosiksi 2023-2028, mikä on pisin aika, jonka Suomen kansallismuseo voi kerrallaan myöntää.
Toimiva kokonaisuus
Karhuntassussa on tarjolla myös Metsähallituksen reitistöneuvonta ja lupien myynti, Hannu Hautalan luontokuvakeskus sekä kahvilapalvelut ja museokauppa.
Vastaavanlaista kansainvälisen tason matkailu-, luonto- ja kulttuurikeskusta ei Suomesta muualta löydy. Näyttelytiloihin kootaan Ingalsuo-Laaksosen mukaan jatkossa sekä pysyviä että vaihtuvia teemanäyttelyjä kulttuurista ja matkailusta. Tarjolla on runsaasti myös digitaalisia elämyksiä.
”Olemme saaneet matkailijoille erinomaisen tutustumiskohteen ja kuusamolaisille olohuoneen sekä uudenlaisen oppimisympäristön kaupungin koululaisille.”
Pysyvän näyttelyn osassa on esityksiä muun muassa Kuusamon seurakunnan historiasta, koskisodasta, Paanajärven-Tavajärven alueesta sekä Koillissanomien perustajan ja päätoimittajan Reino Rinteen merkittävästä elämäntyöstä.
Pienoismallit tiloihin saadaan vanhasta kirkonkylästä, vanhasta kirkosta ja kirkonkylällä sijainneesta Juusonkartanon pihapiiristä. Ne olivat aiemmin esillä pitkään Porkkatörmän lastensairaalassa. Kuusamo-opiston Jorma Satta on entisöinyt pienoismallit.
Lisäksi Karhuntassun pääsisäänkäynnin viereen on sisustettu perinteisen kuusamolaisen talon kamari 1950-60-luvun tyyliin.
Uudistus toteutui Kuusamon kaupungin, Kuusamo-opiston ja Lapin yliopiston yhteisenä hankkeena. Uutta näyttelytilaa valmistui 300 neliömetrin verran.