Paimenviikot ovat seitsemän päivän mittaisia suvisia matkoja Suomen harvinaisten perinneympäristöjen tunnelmaan. Metsähallituksella on eri puolilla maata yhteensä 15 kohdetta, joiden paimeneksi halukkaiden tulee jättää hakemuksensa jo tammikuussa.
1.1.2024 Paimenviikkoja järjestetään toukokuun lopusta syyskuulle. Paimeneksi yhteen tai useampaan kohteeseen voi hakea ja kohteisiin tutustua Luontoon.fi-verkkopalvelussa. Haku käynnistyy 20.1.2025 kello 12 ja päättyy 27.1.2025 kello 12.
Paimeneksi pääsevät valitaan helmikuussa hakijoiden joukosta arpomalla. Viikosta peritään maksu, joka käytetään perinneympäristöjen ylläpitoon ja luonnonhoitoon.
Perinneympäristöt ovat Suomen uhanalaisimpia luontotyyppejä. Laiduntaessaan eläimet hoitavat niiden herkkää luontoa ja estävät ketojen, niittyjen ja metsälaitumien umpeenkasvua. Samalla parantuvat uhanalaisten lajien elinolot.
Perinneympäristöt ovat historian saatossa monin paikoin kadonneet, kun pienimuotoisesta maataloudesta on luovuttu. Tilanne on harmillinen, sillä neljännes Suomen uhanalaisista lajeista elää juuri perinneympäristöissä.
”Paimenviikkojen kohteissa on upeita perinneympäristöjä”, kertoo koordinaattori Leena Hiltunen Metsähallituksesta.
”Esimerkiksi Lemmenjoen kansallispuistossa sijaitseva Kaapin Jounin tila Inarissa on hyvin säilynyt ja edustaa saamelaiskulttuuria. Tilan piha-alueella kasvavat uhanalaiset keto- ja ahonoidanlukko.”
Aikaa jää myös samoiluun ja lomailuun
Paimenkohteissa on yleensä lampaita mutta myös lehmiä ja hevosia. Eläinten yleiskunnon seuraaminen on paimenten vastuulla, mutta Metsähallituksen Luontopalvelut antaa heille hyvät toimintaohjeet.
Tilan askareet vievät vain pienen osan päivästä, joten aikaa jää hyvin myös vaikkapa retkeilyyn. Monilla kohteilla on tarjolla majoitustilaa, joten mukaan voi ottaa myös läheisiään tai ystäviään. Osaan kohteista ovat tervetulleita lemmikitkin.
Eniten hommia on Pielpajärven erämaakirkolla Inarissa. Sinne paimenet pääsevät siksi maksutta. Työhön Pielpajärvellä kuuluu esimerkiksi ympäristön raivausta ja yleisöopastuksia.