Close Menu
Parastasuomessa.fi
    Juuri nyt
    • Rohkeasti reunalla – Oulu rakentuu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi
    • Linnanpuiston Kesärauha-festivaali starttaa suven Turussa
    • Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta
    • Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja
    • Piikkilankojen takana – Vuoden harrastajateatteri istuttaa kesäkatsojan Paimion internointileiriin
    • Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä
    • Muinaisia taruja ja luonnonrauhaa – Kolista ja Pielisen Karjalasta tuli Myyttinen Suomi
    • Yövyin täällä – Grand Hansa tarjoaa huippulaatuisen hotellielämyksen Helsingin sydämessä
    Parastasuomessa.fiParastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Mainostajalle
    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
      1. Parasta juuri nyt
      2. Ruoka & juoma
      3. Perhematkailu
      4. Historia
      5. Lukijoiden parhaat
      6. Vuodenajat
      7. Harrastukset
      8. Majoitus
      9. Matkustaminen
      10. Kulttuuri
      11. Kestävä matkailu
      12. Parasta mainostajiltamme
      13. Näytä kaikki

      Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja

      Sodankylän ihme – elokuvan juhlaa keskiyön auringon alla

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Lauri Törnin jalanjäljillä Haminassa – ympyräkaupunki on sotahistorian ystävän mansikkapaikka

      Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

      Kaupungin parhaalla brunssilla Helsingin Grand Hansa -hotellin ravintolassa

      Finnjävel toi savolaisen perinnerieskan juhlivan Helsinki Grand Hansa -hotellin aamiaispöytään

      Kotimaan matkailumessut: “Jokainen matkailija syö, ja ruoka on myös tarina”

      Tykkimäen kesä tarjoilee parastaan pikkuväelle ja horisonttia hurjapäille

      KAJ kävi täällä – Wasa Teaterin kesänäyttely esittelee vöyriläisyhtyeen musikaalituotannot

      Yksi, kaksi, kolme – Toijalan Satamaan nousee saunakylä, jonka löylyihin pääsee myös talvella

      Siritystä, surinaa, pörinää – Korkeasaaren kesässä mönkivät suurenmoiset ötökät

      Piikkilankojen takana – Vuoden harrastajateatteri istuttaa kesäkatsojan Paimion internointileiriin

      Lauri Törnin jalanjäljillä Haminassa – ympyräkaupunki on sotahistorian ystävän mansikkapaikka

      Suomen suojelijat – Imatran Rajamuseo kertoo rajavartijoiden tärkeästä työstä

      Kadonneita kuvia, kätkettyjä kertomuksia – Johanna Lecklin käsittelee sisällissotaa kuvataiteen keinoin

      Sodankylän ihme – elokuvan juhlaa keskiyön auringon alla

      Varhainen pyöräilijä madon löytää – kaiken näkee toisin kuin autosta

      Krapin Pajalla musiikki sykkii ja vieras viihtyy

      Polkujuosten, pyörän päällä ja kanootilla – seikkailu-urheilun huumaa Himoksen hienoissa maisemissa

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Suomalaisten mielipiteet selville – ainakin nämä asiat kuuluvat hyvään talvilomaan

      Tall Ships Races 2024 – suuret purjelaivat saapuvat taas Helsinkiin, Turkuun ja Maarianhaminaan

      Alvar Aalto loi harvinaislaatuisen 1960-luvun taiteilijakodin – Villa Kokkonen avautuu taas yleisölle

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Vuoden ajoneuvomuseoksi valittu Woikosken automuseo kunnioittaa perustajansa Clas Palmbergin muistoa

      Irti ruudusta – Finntriathlonin tapahtumiin tulee koko perheen kännykätön alue

      Winter Warrior rantautuu Tampereelle – Näsijärvellä juostaan vaatteet päällä avantoon

      Yövyin täällä – Grand Hansa tarjoaa huippulaatuisen hotellielämyksen Helsingin sydämessä

      Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

      Luksusta luontomatkailuun – Ahvenanmaan uusissa glamping-teltoissa ei selkä kipeydy

      Historiallisen kartanon maille rakentui matkailukohde – Lopella voi majoittua ja kokoustaa luonnonrauhassa

      Helposti Hankoon – uusi junayhteys pitää kesäkaupungin lähellä

      Taksi tuo ja taksi vie – halki aaltojen Vesijärvellä ja Päijänteellä

      Helpotusta ruuhka-aikoihin – Finavia laajentaa Rovaniemen lentoaseman terminaalia

      Kesäreissuun vettä pitkin – matalaväyläkanavat avautuvat taas toukokuussa

      Rohkeasti reunalla – Oulu rakentuu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

      Linnanpuiston Kesärauha-festivaali starttaa suven Turussa

      Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja

      Piikkilankojen takana – Vuoden harrastajateatteri istuttaa kesäkatsojan Paimion internointileiriin

      Maalla maistuu kesältä – kansalaiset aikovat nauttia lomasta Suomessa

      Muisti-museon uusi näyttely kunnioittaa veteraanisukupolven työtä – Mikkeli esittäytyi Kotimaan matkailumessuilla

      Peltsi-isä ja Osmo-poika tekivät Vuoden matkailuteon – “kotimaanmatkailu on kova juttu”

      Lomailijan onni löytyy pian Tampereelta – Kotimaan matkailumessuilla esittäytyy kohteiden koko kirjo

      Rohkeasti reunalla – Oulu rakentuu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

      Linnanpuiston Kesärauha-festivaali starttaa suven Turussa

      Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

      Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja

      Rohkeasti reunalla – Oulu rakentuu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

      Linnanpuiston Kesärauha-festivaali starttaa suven Turussa

      Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

      Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja

    • Kulttuuri
    • Lukijoiden parhaat
    • Perhematkailu
    • Ruoka & juoma
    • Suomessa tapahtuu
    • Kilpailut
      • Visailut
      • Paras juttu -äänestys
    • Yhteystiedot
    Parastasuomessa.fi
    Tilaa uutiskirje Tilaa lehti Mainostajalle
    Etusivu » Uutiset » Virpi Raipala-Cormier tuntee yrttien maailman
    Kesä

    Virpi Raipala-Cormier tuntee yrttien maailman

    "Kehitin jo 14-vuotiaana ensimmäisen yrttiteereseptini ja annoin sille nimeksi Ystävyyden yrttitee", Virpi Raipala-Cormier muistelee. Kuva: Frantsila.
    Jaa
    Facebook Twitter LinkedIn Email

    Hämeenkyröläisen yrttitilan emäntä kiinnostui suomalaisista luonnonkasveista jo teininä. Nyt takana on pitkä työsarka luomuviljelijänä.

     

    Teksti: Arja-Leena Paavola

    Frantsilan tilan peltoja on viljellyt sama suku jo kymmenessä sukupolvessa 1700-luvulta alkaen.

    Agronomi Virpi Raipala-Cormierista tuli äitinsä sukutilan jatkaja vuonna 1977, jolloin hän vielä opiskeli maanviljelyskemiaa ja -fysiikkaa Helsingin yliopistossa.

    Hänen aikanaan tilan tuotantosuunta on laajentunut viljasta yrtteihin ja kasveihin, joita voidaan käyttää muun muassa luonnonkosmetiikassa.

    Raipala-Cormierin kiinnostus alaan syttyi varhain. Koululainen työskenteli kesälomat kotipelloilla ja perusti ensimmäisen oman maustetarhansa jo teini-ikäisenä.

    1970-luvulla elettiin tehoviljelyn aikakautta. Nuori emäntä ajatteli toisin ja päätti kokeilla luomuvihannesten kasvatusta. Viljely luonnonmukaisin menetelmin on työlästä ja aikaa vievää, kun rikkakasvitkin kitketään käsin.

    ”Ruoka kyllä saatiin pöytään, mutta työmäärä oli suhteettoman suuri”, Raipala-Cormier naurahtaa.

    ”Kokemuksen karttuessa opimme tehostamaan työvaiheita ja saimme kasvatettua tuotantoa erilaisilla luonnon keinoilla.”

    Virpi Raipala-Cormier on saanut tehdä elämäntyönsä Hämeenkyrön hienossa kulttuurimaisemassa. Kuva: Frantsila.

    Kemialliset lannoitteet on mahdollista korvata muilla tavoin. Muun muassa apila ja sinimailanen sitovat typpeä juurinystyröillään. Kyntämällä tai kompostoimalla kasvusto maahan saadaan peltoon ravinteita, typen lisäksi kaliumia ja fosforia sekä seleeniä ja muita hivenaineita.

    Apilan hyödyllisyys on tunnettu kauan. Myös tieteellisten tutkimusten mukaan maa voidaan kasvin avulla pitää hyvässä kunnossa. Nykyään tiedetään entistä enemmän myös maan mikrobien merkityksestä.

    Vielä Raipala-Cormierin opiskeluaikoina kompostointiin suhtauduttiin tutkimusaiheena väheksyvästi.

    ”Minua se sen sijaan kiinnosti niin paljon, että tein aiheesta graduni. Sittemmin kompostoinnin mahdollisuuksia on tutkittu paljonkin.”

    Syväjuuristen apiloiden ja kasvikompostoinnin lisäksi Frantsilan pellot saavat voimaa myös hevosenlannasta.

    Oppi-isänä Toivo Rautavaara

    Luonnonkasvien käyttö sekä ravintona että rohdoksina oli aikoinaan ihmisten ainoa vaihtoehto. Perinnetieto tuli uudelleen tarpeen viime sotien aikana, kun ulkomaantuonti pysähtyi ja elintarvikkeista, siemenistä ja lannoitteista tuli pulaa.

    Professori Toivo Rautavaara (1905–1987) oli suomalaisten hyötykasvien asiantuntija. Jatkosodan alla kansanhuoltoministeriö tilasi professorilta kirjan, jossa opastettiin kotitalouksia turvaamaan luonnon antimiin.

    Myös lääkehuolto vaati sotavuosina paluuta vanhaan, ja Suomessa alettiin viljellä kasveja, joita voitiin hyödyntää lääkinnässä. Apteekit ostivat esimerkiksi ukontulikukkaa, josta valmistettiin yskänlääkettä, sekä rohtosormustinkukkaa, jonka kuivatuista lehdistä saatiin sydänlääkettä.

    Frantsilassa kasvatetaan myös keltaista ukontulikukkaa, jota käytettiin sota-aikana yskänlääkkeenä. Kuva: Frantsila.

    Virpi Raipala-Cormierille Toivo Rautavaara oli oppi-isä.

    ”Kuuntelin jo 14-vuotiaana hänen luentojaan radiosta ja kehitin hänen innostamanaan ensimmäisen yrttiteeni, jolle annoin nimeksi Ystävyyden yrttitee.”

    Opiskeluvuosinaan hän perusti yhdessä ystäviensä kanssa yliopistoon luonnonmukaisen viljelyn opintopiirin, jonne Rautavaara pyydettiin luennoimaan.

    ”Hän muuten pohti jo sota-aikana asumisjätteen kompostointia ja sen käyttämistä pelloilla. Mikäli hänen ajatuksiaan olisi viety eteenpäin, meillä ei olisi nykyisen kaltaista jätevesiongelmaa.”

    Ruusuja ja ratamoa

    Frantsilan yrttitilalla viljellään etenkin kasveja, jotka pärjäävät Suomen oloissa luonnostaan. Viljelyyn on kuitenkin otettu myös muita rohto- ja maustekasveja.

    Virpi Raipala-Cormierin puolison James Cormierin synnyinmaasta Kanadasta tuotiin kokeiltavaksi auringonhattua, jota kasvatetaan auringonhattu-uutetta varten.

    Tätä nykyä tilalla on viljelyssä noin 80 kasvilajia. Yksi laji saattaa sisältää satoja hyödynnettäviä aineita.

    Piparminttua ja karjalanminttua kuluu yrttiteesekoituksen lisäksi hammastahnoihin ja kasvonaamioihin. Suomen historiallisten ruusujen juhannusruusun ja valamonruusun terälehdistä syntyy vaikkapa suihkugeeliä.

    Ihovoiteiden, yrttisalvojen ja shampoon valmistukseen Frantsilassa käytetään itse viljeltyjen lisäksi kasveja, jotka tila ostaa tarkoin valituilta sopimuskeräilijöiltä ja luomuviljelijöiltä.

    Kaunopunahattu on monivuotinen, hyvin tunnettu yrttikasvi. Kuva: Frantsila.

    Kasvien tehoaineet saadaan irti, kun ne kuivataan ja uutetaan luomukasviöljyssä tai -alkoholissa. Tuotteiden sakeuttamiseen käytetään muun muassa mehiläisvahaa. Joissakin työvaiheissa vaaditaan erityisiä koneita, joten esimerkiksi hammastahnan tuubittaminen on ulkoistettu.

    Yksi Frantsilan ihonhoito- ja hygieniatuotteiden yleisimmistä ainesosista on peräisin kehäkukasta, jonka karotenoidit ovat tutkitusti iholle hyväksi.

    ”Ensimmäinen ihonhoitotuotteeni oli Yhdentoista yrtin salva, jonka valmistamisen aloitin jo vuonna 1979”, Virpi Raipala-Cormier kertoo.

    Salva sisältää kehäkukan lisäksi myös muun muassa ratamoa, jota on perinteisesti käytetty hyttysenpuremiin ja haavojen hoitoon.

    ”Salvassa on myös takiaisen juurta, jolla on antibakteerisia ominaisuuksia.”

    Satoa koko kesä

    Vuoden 2022 kevät ja alkukesä olivat poikkeuksellisen viileitä, mikä viivästytti kasvua myös Frantsilassa. Suomessa kasvukausi on muutenkin lyhyt, mutta monet yrtit ehtivät silti tehdä vielä toisen sadon ennen syksyn halloja.

    Satoa saadaankin tilalla pitkin kesää. Kukinnat ovat näyttävimmillään heinä–elokuussa, jolloin esimerkiksi kehäkukkien peltolohko hohtaa oranssina.

    Ruiskaunokit ja kehäkukat kukoistavat vieri vieressä. Kuva: Frantsila.

    Loppukesään kuuluvat tuhannet tuoksuvat mintut ja kaunopunahatut, joiden leiskuvat aniliininpunaiset kukinnot kerätään talteen odottamaan uuttoa.

    Syyskuun loppuun mennessä sato on korjattu ja kukat ja yrtit siirretty varastoihin. Seuraavaksi aloitetaan juurien keruu.

    Virpi Raipala-Cormier sai aikoinaan opiskelijana tehtäväkseen tutkia villivihannesten mineraalipitoisuuksia.  Tällöin hänelle selvisi, kuinka paljon esimerkiksi nokkosessa ja siankärsämössä on ravinteita. Lukemat hyppäsivät vaikkapa persiljaan verrattuina moninkertaisiksi.

    Juuri tähän havaintoon perustuu Frantsilan Aurinkovoima-niminen superruoka. Jo teelusikallinen kuivatuista yrteistä tehtyä viherjauhetta sisältää suuren määrän tärkeitä hivenaineita ja vitamiineja.

    Tärkeät luonnon antimet

    Frantsilaan kuuluu maatilan lisäksi kasvisravintola-kahvila Kehäkukka luomutuote- ja käsityömyymälöineen.

    Vanhoissa sukurakennuksissa toimivassa Hyvän olon keskuksessa järjestetään kursseja, jotka tarjoavat oppia muun muassa kotimaisten luonnonkasvien ja villivihannesten hyödyntämisestä ja metsäpuutarhan perustamisesta.

    Virpi Raipala-Cormierin vetämille yrttikursseille riittää väkeä, sillä vuosia sitten alkanut villiyrttibuumi jatkuu. Kaupunkilaisetkin ovat kiinnostuneet ruuan tuotannosta ylipäätään. Ravinnon laatuun aletaan usein kiinnittää huomiota siinä vaiheessa, kun perheessä on pieniä lapsia.

    ”Viimeaikaiset turvallisuuspoliittiset muutokset ovat vaikuttaneet niin, että ihmiset ovat tiedostaneet nykyisen elämäntavan haavoittuvuuden. On hyvä tuntea luonnon antimien mahdollisuudet ja kyetä hankkimaan ravintoaineita lähiympäristöstä”, Raipala-Cormier sanoo.

    Frantsilan luomuyrttitila, Tippavaarantie 6, Kyröskoski. Vierailut ajanvarauksella.

    Frantsilan Kehäkukka, Yrjö-Koskisentie 1, Hämeenkyrö

    Frantsilan Hyvän Olon Keskus, Kyröspohjantie 320, Hämeenkyrö

    Frantsila Hämeenkyrö luomuviljely Virpi Raipala-Cormier yrtit
    Jaa Facebook Twitter LinkedIn Email

    Luitko jo nämä?

    Muinaisia taruja ja luonnonrauhaa – Kolista ja Pielisen Karjalasta tuli Myyttinen Suomi

    Saaristossa savuaa suomalainen luksus – sauna houkuttelee kylpijöitä Rymättylään läheltä ja kaukaa

    Taksi tuo ja taksi vie – halki aaltojen Vesijärvellä ja Päijänteellä

    Uusimmat artikkelit

    Rohkeasti reunalla – Oulu rakentuu Euroopan kulttuuripääkaupungiksi

    Linnanpuiston Kesärauha-festivaali starttaa suven Turussa

    Uusi kotimainen Open Burger -hampurilainen on myös osa huoltovarmuutta

    Komiat pärjää aina – pohjalaiset klassikot ovat Kokkolan kesän vetonauloja

    Avainsanat
    Ahvenanmaa Espoo festivaalit Helsinki historia hotellit joulu Jyväskylä kansallispuistot kestävä matkailu Koli Kotka kulttuuriperintö Kuopio Kuusamo kuvataide Lahti Lappeenranta Lappi luonto majoitus melonta Mikkeli museot musikaalit Naantali näyttelyt Oulu Porvoo Rauma ravintolat retkeily Rovaniemi Saimaa Savonlinna Tampere teatteri toimitukselta Turku Tuusula ulkoilu Vaasa vaeltaminen Vantaa vastuullisuus
    Yhteydet
    Yhteydet

    MATKAILULEHTI
    toimitus(a)matkailulehti.fi

    TOIMITUS
    Toimitusjohtaja Leena Joutsen
    leena.joutsen(a)kempulssi.fi

    PUH: 040 577 8850

    MEDIAMYYNTI
    Raija Kivinen, Markkinointituuli Tmi
    raija.kivinen(a)matkailulehti.fi
    PUH: 040 824 3820

    Tietosuoja- ja rekisteriseloste

    KEMPULSSI OY

    Kempulssi on Matkailulehden kustantaja ja julkaisija vuodesta 2023 lähtien.

    Laadukkaisiin erikoismedioihin keskittyneen yhtiön muut julkaisut ovat

    Uusiouutiset
    Työ Terveys Turvallisuus
    Tunne & Mieli
    Kemiamedia

    • Etusivu
    • Parasta juuri nyt
    • Suomessa tapahtuu
    • Ihmiset
    • Kilpailut
    • Yhteystiedot
    © 2025 ThemeSphere. Designed by ThemeSphere.

    Kirjoita hakusana ja paina Enter, keskeytä Esc-painikkeella