Suomi tarjoaa melojalle puhtaan luonnon, jossa seikkailla: kirkkaita vesiä, usvaisia kaislikkoja, vehreitä metsien reunustamia maisemia.
Teksti: Senni Nieminen
Kun joet ja järvet talven jälkeen sulavat, on melojan aika kaivaa kajakki varaston nurkasta ja lähteä vesille. Suomen tuhannet järvet ja Itämeren rantaviiva mahdollistavat sen, että melontaretki voi alkaa vaikka suoraan mökkilaiturilta.
Kajakin lipuessa pitkin metsänreunaa ja ohi jylhien kallioiden voi antaa aisteille vallan. Kuulla kuinka linnut laulavat, nähdä miten kasvit heräävät eloon, tuntea auringon lämmön hellivän kasvoja. Evästauon voi pitää maissa nuotion äärellä ja jatkaa sitten matkaa aina auringonlaskuun asti.
Melonta on aktiviteetti, joka sopii niin lapsille kuin aikuisille, eikä upean harrastuksen aloittaminen ole milloinkaan liian myöhäistä. Melontaseurat järjestävät kursseja, joilla alkeet oppii nopeasti. Kanootteja ja kajakkeja voi vuokrata monesta kohteesta.
Sekä kanoottiin että kajakkiin mahtuvat hyvin myös pidemmän reissun tarvikkeet ja teltta yöpymistä varten. Ympäri Suomen on tarjolla useita opastettuja melontareittejä ja -retkiä.
Tärkeää on, että tuntee kulkemansa reitit ja osaa liikkua turvallisesti. Netistä löytyviin reittitietoihin kannattaa tutustua huolellisesti etukäteen.
Katso alta tärpit mielenkiintoisiin melontakohteisiin kaupunkireiteistä kansallispuistoihin.
Lue myös: Varovasti vesillä – melojat saivat uudet turvallisuusohjeet
Kanjoneita ja kalliomaalauksia Hossassa
Kainuulaisessa Hossan kansallispuistosta melova löytää edestään sekä tyyniä järvenselkiä ja rauhallisesti virtaavia joenpätkiä että koskien kuohuja. Vaatimustasoltaan Hossan melontareitit palvelevat niin kokeneempia melojia kuin harrastuksen vasta aloittaneita kulkijoita.
Julman Ölkyn kanjonissa kajakin alla on vettä parhaimmillaan 50 metriä. Samanmoinen matka jatkuu kalliota pitkin ylöspäin kohti taivasta. Värikalliolla voi kokea historian havinan ja ihmetellä kivikautisten muinaismaalausten mystisiä hirvikuvia.
Eväiden nauttimiseen on tarjolla nuotiopaikkoja, ja useamman päivän melontareissulla voi yöpyä autiotuvissa.
Hossan kansallispuisto, Jatkonsalmentie 6, 89920 Suomussalmi
Lue lisää: Koli on Pohjoismaiden paras ulkoilualue – neljän vuodenajan vastuullista luontomatkailua
Saimaa suloisimmillaan
Melontamahdollisuudet Mikkelin seudulla eteläisessä Savossa ovat moninaiset. Erityisesti Luonteri kuuluu Saimaan kauneimpiin saaristovesiin.
Luonterissa voi tehdä niin päiväretkiä kuin pitempiä vaelluksia. Saaristossa on nuotiopaikkoja, laavuja ja vuokrasaunoja, ja rauhaa rakastava voi viettää yönsä autiosaaren ylhäisessä yksinäisyydessä.
Meloja pääsee kirkkaiden vesien lisäksi ihastelemaan huimia pystysuoria kallioseinämiä ja tuuheita korpimetsiä. Onnekkain saattaa huomata norpan lipumassa rantavedessä.
Anttolan satama, Satamatie 10, 52100 Mikkeli
Kulttuurihistoriaa Perämerellä
Perämeren kansallispuistossa Kemin ja Tornion edustalla vuorottelevat hakamaat, kivikkoiset rannat ja laajat ulapat. Jääkauden jäljiltä jatkuva maan kohoaminen muokkaa ainutlaatuista merellistä kansallispuistoa edelleen.
Alueen 38 saarta kertovat ikivanhaa kalastushistoriaa ja muistoja ajoilta, jolloin ihminen kävi niillä ensimmäisen kerran ja sittemmin myös asutti osan saarista.
Melojan kannattaa varautua vaihtelevaan säähän ja tutustua alueen liikenteeseen ennen vesille lähtöä. Vaativampia merellisiä reittejä melova voi bongata rantakalliolla makoilevan hylkeen tai arktisen merilinnun ruohikkopesän.
Saarilla yöpymistä varten tarjolla on vuokramökkejä, joita voi varata omaan käyttöön. Selkä-Sarven saarella on myös autiotupa ja telttailualue.
Perämeren kansallispuisto, Rantabulevardi 2, 94100 Kemi
Kanoottiin kaupungin vilskeestä
Aina ei ole pakko lähteä kansallispuistoon asti, vaan melontaretken voi yhdistää myös kaupunkilomaan. Lounais-Suomessa virtaava Aurajoki on myös monipuolinen, Turun laitakaupungilta Liedon ja Auran rajalle vievä melontareitti.
Jokireitin varrella voi lepuuttaa silmiään idyllisessä peltomaisemassa. Melonnan vastapainoksi lomailija voi poiketa museoissa ja muissa nähtävyyksissä tai tehdä pienen kävelyn luontopolulla.
Sopiva pätkä aloittelijalle on Turun Halistenkoskelta Liedon Vanhalinnaan asti. Kokeneempi matkaaja voi meloa koko reitin Halistenkoskelta aina Leinakkalankoskelle saakka. Koko matkan taivaltajan on varauduttava ohittamaan monta koskea, joista suurin on Nautelankoski.
Aurajokisäätiö, Valkkimyllynkuja 2, 20540 Turku
Outokummussa viihtyy koko perhe
Outokummun 12 järven melontareitti Pohjois-Karjalassa kulkee nimensä mukaisesti läpi kahdentoista järven ja sopii hyvin aloittelijoillekin.
Maisemat vaihtelevat kapeista puro-osuuksista ja aamu-usvan aikaan maagisista heinikkovesistä laakeisiin järvinäkymiin. Reitillä tulee varautua viiteen kanto-osuuteen, jotka on selvästi merkitty kartalle.
Reitin varrella on niin laavuja kuin nuotiopaikkoja, ja lapsille löytyy tekemistä myös esimerkiksi lasten kalakeitaasta, jossa alle 12-vuotiaat saavat kalastaa ilman erillistä kalastuslupaa.
Särkiselän camping ja kanoottivuokraus, Rikkarannantie 37, 83500 Outokumpu
Lue myös: Kertakäyttögrillit ovat avotulta – muista kevään retkillä tarkkailla maastopalovaroituksia