Suomen vastuullisin matkailutoimija 2025 on laivayhtiö Wasaline. Ammattilaisraadin tekemä valinta julkistettiin Helsingissä Matkamessuilla 16. tammikuuta. Voittaja vastaanotti Suomen Messusäätiön myöntämän 10 000 euron palkintorahan.
Vappu Ikonen
16.1.2025 Voittoisa Wasaline liikennöi maailman pohjoisinta ympärivuotista laivareittiä. Yhtiön Aurora Botnia -alus sukkuloi Vaasan ja Uumajan väliä yli Pohjanlahden.
Kilpailun ykkönen puhutteli tuomareita erittäin vakuuttavan pitchausesityksensä lisäksi ”faktoilla, kokonaisvaltaisella otteella ja laajalla skaalautuvuudella”.
”Matkailussa tunnetusti liikkuminen synnyttää merkittävän osan päästöistä, joten liikkumisen päästöjä vähentävän teknologian kehittäminen ja hyödyntäminen tukee koko toimialan päästövähennystavoitteita,” sanoo tuomariston puheenjohtaja Timo Saranpää.
Hybridilaivalla kohti hiilineutraaliutta
Wärtsilän Suomessa kehittämä, 80-prosenttisesti kotimainen hybridialus lähti liikenteeseen vuonna 2022. Aurora Botnian pääpolttoaine on nesteytetty maakaasu, mutta se kulkee myös biokaasulla. Akkujen hyödyntäminen tehostaa toimintaa, ja satamissa käytetään maaverkon vihreää sähköä.
”Kapteenimme optimoivat ajamisen niin, että päästöt ovat mahdollisimman pienet”, kertovat Wasalinen myynti- ja kehitysjohtaja Niina Jansson ja viestintäjohtaja Catarina Fant.
Vastuullisuus näkyy myös esimerkiksi matkustajatiloissa, joissa korostuvat kierrätysmateriaalit. Laivan keittiössä syntyvät herkut tehdään pääasiassa kotimaisista raaka-aineista. Jätteet lajitellaan huolella, ja valaistus toimii liikesensoreilla.
Yhtiöltä varattavat kokouspaketit ovat hiilineutraaleja, ja yksittäiset matkustajat voivat halutessaan ilmastokompensoida matkansa päästöt.
Vuoteen 2030 mennessä Wasalinesta tulee täysin hiilineutraali, varustamo lupaa.
”Vastuullisuus toiminnan edellytys”
Vuosittaisessa kilpailussa haetaan vastuullisuuteen pohjautuvia matkailutuotteita ja -palveluja. Osallistujiin kuului tällä kertaa sekä pieniä startup-yrityksiä että alan kokeneempaa kaartia.
Erityisen runsaasti mukana oli majoitusliikkeitä ja muita majoituspalvelujen tarjoajia. Tärkeäksi vastuullisuuden osaksi nousivat tänä vuonna toiminnan sosiaaliset ja yhteisölliset vaikutukset.
”Vastuullisuus on matkailualalla toiminnan edellytys sekä osa organisaatioiden johtamista ja liiketoimintaa”, Timo Saranpää muistuttaa.
Ammattilaisraati seuloi hakijoista viisi parasta kandidaattia, jotka kisasivat voitosta Messukeskuksessa tänään järjestetyssä finaalissa. Jokaisella yrityksellä oli yrityksensä esittelyyn aikaa viisi minuuttia.
Telttailijan luksusta Nuuksiossa
Finalistien joukkoon ylsi jo toisen kerran Haltia Lake Lodge, joka tarjoaa majoitus- ja matkailupalveluja Nuuksion kansallispuistossa Espoossa.
”Haltia Lake Lodge on kolme vuotta sitten aloittanut 25-paikkainen majoitusyksikkö”, kertoo yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Teemu Tuomarla.
Aivan tavallinen majapaikka Lake Lodge ei ole, sillä vieras voi viettää yönsä joko pienen boutiquehotellin viihtyisässä huoneessa tai ylellisessä teltassa luonnon keskellä.
Nuuksion kansallispuistossa matkaaja pääsee tutustumaan esimerkiksi ennallistettuun suohon tai rakentamaan hyönteishotelleja yhdessä alan opiskelijoiden kanssa.
Tuomarlan mukaan Lake Lodge on ”pieni toimija, jolla on suuri visio”.
”Haluan kannustaa kaikkia muitakin matkailualan toimijoita vastuullisuuden tielle.”
Perheyritys pitää huolta luonnosta
Finaalin toinen pieni majoittaja Hawkhill on vihtiläinen perheyritys, joka sekin operoi myös Nuuksiossa. Siinä missä Lake Lodge on varsin tuore tulokas, Hawkhillin juuret johtavat yli 60 vuoden taakse.
”Isoisämme Eino tämän aloitti vuonna 1963 rakentamalla ensimmäiset lomamökit matkailijoiden käyttöön”, kertoo kolmannen polven edustaja Annu Huotari, joka nykyään luotsaa Hawkhilliä yhdessä kahden sisaruksensa kanssa.
Lautarakenteisten mökkien pystyttämisessä Eino-vaaria avitti tämän Armas-veli. Mökkien pohjapiirros on sama kuin evakkoveljesten luovutetussa Karjalassa sijainneen kotitalon.
Lisää majoitustilaa pykäsi seuraava sukupolvi, joka kuitenki siirtyi laudasta hirteen. Yksi hirsihuviloista sai nimensä Armas-sedän mukaan.
Perheyritys toimii kiertotalouden periaatteiden mukaisesti ja muun muassa pitää huolta viereisen Nuuksion kansallispuiston hyvinvoinnista.
”Torjumme esimerkiksi vieraslajeja talkoilla, joihin on kutsuttu mukaan kaikki Nuuksion toimijat ja asukkaat. Lupiineja on saatu kerättyä pois jo 17 000.”
Oravi vie norpparetkelle
Savonlinnan alueella, Rantasalmella ja Linnansaaren kansallispuistossa toimiva lomakeskittymä SaimaaHoliday Oravi käsittää hotellin, lomamökkejä, ravintolan, kyläkaupan ja erilaisia eräpalveluita.
Oravin kylän huoneistohotelli on varusteltu erityisesti retkeilijöitä varten. Laadukkaissa rantahuviloissa on muun muassa oma sauna. Linnansaaren ekohostelli puolestaan toimii kansallispuiston pääsaaressa ja majoittaa vieraansa hirsiaittoihin.
Oravi houkuttelee kävijöitä muun muassa norppasafareilla, joille ei Saimaan lisäksi muualla maailmassa pääse.
Valikoimaan kuuluvat kesäisin myös muun muassa melonta ja kalastus, talvella hiihto, lumikenkäily ja talvipyöräily.
Yrittäjä Marie Louise Fantin mukaan Oravi on sitoutunut vahvasti luontoarvoihin, jotka ovat pysyneet samoina perustamisvuodesta 1997 saakka.
”Ympäristövastuu vaatii konkreettisia tekoja”, Fant muistuttaa. Muun muassa jätteiden lajittelusta ja jäteveden puhdistuksesta huolehditaan siksi Oravissa pilkuntarkasti.
Marski tekee hyvää yhteisölle
Kilpailun viides finalisti ja neljäs majoitusyritys oli Marski by Scandic -hotelli ja sen toteuttama Scandic in Society -vastuullisuusohjelma. Monen tuntema hotelli sijaitsee Mannerheimintiellä aivan Helsingin ydinkeskustassa.
Scandic-ketjuun kuuluu yli 200 hotellia, joten vastuullisuustoiminta skaalautuu laajasti Pohjoismaissa, kertoivat pitchaajat Henna Kokko, Jessica Fellman ja Toni Kleemola.
Vastuullisuusohjelman avaintermi on ”hyvän mielen teot”, joita Marski tekee säännöllisesti joka kuukausi. Iloa ja elämyksiä tuotetaan muun muassa vähävaraisille perheille yhteistyössä esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliiton, World Visionin ja Helsinki Mission kanssa.
Hyvän mielen tuottamiseen saavat halutessaan osallistua myös hotellivieraat vaikkapa keräämällä roskia majoituspaikan lähiympäristöstä.
Lue myös vuoden 2024 kilpailusta:
Suomalaiset matkailutoimijat kisaavat vastuullisuuspalkinnosta