Miten vesipisarasta kehkeytyy luistava pohja pulkkamäkeen, hienoa rakennusmateriaalia lumiukon tekoon tai huimia hankipeitteitä? Lahdessa toimiva Hiihtomuseo esittelee uudessa näyttelyssään lumen koko tarinan koko perheelle.
31.1.2025 Tuija Laineen teksteihin ja Hiihtomuseon omiin kokoelmiin pohjautuva L.U.M.I. -näyttely avautuu 14. helmikuuta 2025.
Vieraisille saapuva kohtaa ensimmäiseksi Hituli Huurelon ja Talvikoira Heikkisen, jotka johdattavat hänet näyttelytilaan ja kulkevat hänen kanssaan läpi koko näyttelyn.
Moniaistisella talvisella tutkimusmatkalla tutustutaan lumen synnyn ja olomuotojen lisäksi myös esimerkiksi talvileikkeihin, -liikuntaan ja -aktiviteetteihin, lumitöihin ja kylmyyden kokemiseen.
Näyttelyn tavoitteena on myös lisätä koko perheen ympäristöherkkyyttä ja -tietoisuutta. Kuinka kauan meillä on vielä lunta ilonamme?
L.U.M.I. -näyttelyn 15. helmikuuta kello 12–15 järjestettävä avajaistapahtuma on suunnattu erityisesti lapsiperheille. Luvassa on talvisia lastenlauluja, yhteisiä runovartteja ja pientä naposteltavaa. Lapset pääsevät tapahtumaan ilmaiseksi ja kaksi aikuista yhden hinnalla.
Hankien historiaa laidasta laitaan
Hiihtomuseossa kannattaa tutustua myös sen perusnäyttelyyn Hiihdon henkeä, joka esittelee suomalaista hiihtohistoriaa niin arkihiihtäjän, hiihtoharrastajan kuin ammattiurheilijankin näkökulmasta.
Perinteisen maastohiihdon lisäksi tutuiksi tulevat myös ampumahiihto, mäkihyppy ja yhdistetty sekä modernimmat suosikit laskettelu ja lumilautailu.
Sisulla sankariksi -näyttely keskittyy puolestaan suomalaisen kilpahiihdon kultakauteen 1950-luvulta 1970-luvulle. Mukana ovat aikansa huiput Siiri Rantasesta Helena Takaloon ja Veikko Hakulisesta Eero Mäntyrantaan.